sâmbătă, 31 octombrie 2015

DESPRE HALLOWEEN SINE IRA ET STUDIO

"Dumnezeule, auzi rugaciunea mea,
ia aminte la cuvintele gurii mele" Ps.53
 
Sarbatoarea crestina occidentala din 1 Noiembrie este echivalenta, in traditia ortodoxa rasariteana, cu Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, din prima duminica de dupa Rusali,  si nu are nimic cu Halloween.ul!
In fapt in cultura catolica occidentala nu exista Halloween! 
In Italia, sunt doua sarbatori: pe 1 noiembrie este ziua sfintilor, iar pe 2 noiembrie ziua mortilor.
In Franta ziua de 1 este a sfintilor, la Toussaint, este acelas lucru, si este chiar zi libera, dar nu mai ajung la cimitir decat batranii foarte batrani! In Germania asemenea.
ZIUA MORŢILOR si a sfintilor anonimi, serbata pe 1 noiembrie in Transilvania, are origine catolica si a ajuns aici odata cu venirea saxonii

Dar Irlandezii sunt un popor extrem de percutant si Halloween.ul 
este o dovada in plus! Caci sarbatoarea asta este a lor, este de origine celtica si a fost adusa in SUA de emigranti irlandezi. Odata ajunsa peste ocean, a devenit repede "traditia" unui brand  de succes.  

Crestinismul s-a nascut ca un altoi al iudaismului si, raspandit apoi intre neamuri, in randul neiudeilor, a primit diverse particularitati locale izvorate din traditia pagana a popoarelor crestinate.
Asa se face ca irlandezii - stramosi ai celtilor - ca si crestini, au sarbatori ancorate in traditiile stravechi, pagane, increstinandu-le in felul lor.
Credinta celtilor in viata de apoi este un fapt incontestabil. Existenta de dupa moarte era o continuare a vietii de aici insa in conditii mult mai bune. Locuinta mortilor pare sa fi fost pentru celti sub pamant, dar nu era pentru ei un loc al umbrelor, ci un loc plin de viata, lumina si activitate, o lume in care se mergea cu voie buna si nu cu groaza. Pentru celti locuinta mortilor era undeva, departe, in apusul Galiei sau in insulele oceanului. Dupa o legenda transmisa de istoricul bizantin Procopiu, sufletele merg sa bata la usa marinarilor care locuiesc pe coasta oceanului, pentru ca sa le duca in insula Avalon (de unde probabil si obiciul in care copiii bat la usile vecinilor si cer bomboane zicand  „Trick or treat?” "Păcăleală sau dulciuri?!")
Halloween-ul  originar are la baza sarbatoarea celtilor dedicata schimbarii sezonului luminii cu cel al intunericul. Evenimentul era asociat cu spiritele rele, vrajitoare si sufletele celor morti, celtii avand o credinta politeista!
In mai toate culturile pagane au existat filozofii ori religii care considerau ca omul este alcatuit dintr-un corp muritor si un suflet care nu moare, ori dintr-un corp, un spirit si un suflet.
Se cunosc conceptii similare si in alte civilizatii ale lumii legate, mai mult sau mai putin, de ideea de suflet, spirit, umbra sau dihotomia fiintei umane. 
Mitul fantomei exista si el inca din antichitate. Ulise dialoga cu fantomele si tot fantomele au rol in tragediile lui Sofocle Electra si Aiax! Intre popoarele lumii britanicii sunt cei lai atasati de fantome.

In zilele noastre lumea umbrelor, a vrajitoriei si a supranaturalului a intrat in mentalul lumii prin carti si filme de succes care satisfac gustul omului pentru miraculoe, mister, senzational si necunoscut.
A amesteca lucrurile insa nu cred ca face bine nimanui.
Cand lumea lui Harry Potter este mai mult decat o carte... inseamna ca prin ea evitam gasirea si convietuirea cu sinele nostru!
Caci crestinii cred in nemurirea sufletului, in ingeri, heruvimi si serafimi, in mantuirea dobandita prin Hristos, care a facut si el minuni dar nu prin vrajitorii nici prin duhuri nestiune!

Poate fi nostim sa te deghizezi si sa faci glume pe tema mortii, insa nu pentru toti si nu pentru cultura rasariteana ortodoxa.
Asta pentru cel putin doua, trei motive.
Mai intai pentru ca insasi sarbatoarea originara este straina de ceea ce se intampla azi si, ceea ce se prezinta a fi Halloween nu e altceva decat un melanj de gotic si grotesc. 
Apoi pentru ca noi nu suntem obisnuiti sa glumim pe seama 
sfintilor nostri si nu amestecam lucrurile, sfintii nefiind in nici un caz fantome nici duhuri rele! Noi ii cinstim pe sfinti considerand ca in spatele sfinteniei sta mereu nevointa, asceza, fapte deosebite, jertfa, lucruri serioase si profunde.
Si apoi pentru ca noi avem un decent cult al mortilor!
In sfarsit, dar nu in cele din urma, pentru ca imprumutarea unei sarbatori de dragul sarbatorii ii deviaza complet semnificatia din lipsa unei traditii! QED!
Ce pot eu sa simt importand traditia biblica de Purim ori cea a americanilor de Thanksgiving?
Succesul Halloween.ului este evident motivat comercial, asemenea  Craciunului-Coca-cola, si asta pot sa inteleg dar nu vreau sa ma las manipulata!
In Noiembrie noi, ortodocsii romani, ne cinstim mortii - fie ei si sfinti - in prima sambata din luna, de ziua Mosilor de iarna!
Mergem la biserica, unde ii pomenim, ne rugam pentru sufletele lor, facem parastase, si in cimitire pregatim mormintele pentru iarna!
La Sibiu traditia zilei de 1 Noiembrie patrunsa, cum spuneam, prin cultura sasilor, a devenit, de-a lungul timpului, o zi ecumenica,  zi in care oameni de toate confesiunile se unesc in rugaciunea pentru cei ce au plecat din lumea asta.
Cu flori si lumanari in mana, toata lumea merge la cimitir.
Viata cetatii se muta acolo. Nimeni nu pregeta si nimeni lasa sa treaca acesta zi fara sa ajunga la locul de ingropaciune al strabunilor.
Mormintele sunt pregatite de iarna. Se matura se spala lespezile, se orneaza cu brad si flori ca pana la Craciun sa fie frumos si curat.
Din zorii zilei si pana se lasa intunericul, o mare de oameni vine sa se reculeaga  si sa aduca  omagiu celor adormiti.
Catolici, ortodocsi, protestanti, greco-catolici, evrei, atei, fara nici o deosebire confesionala, se indreapta piosi spre mormintele disparutilor.
Sibiul, ca intreaga Transilvanie, este un model de asimilare a unei sarbatori occidentale prin convietuire si nu prin mimare, unind intr-o zi sarbatoarea mortilor tuturor.


Halloween.ul romanesc adoptat astazi ramane o parodie, un carnaval, o ocazie sa ne deghizam copii, care nu stim inca cu ce raman din asta, prilej sa ne amuzam si sa ne dam americani!
Cat despre morti... sa ne rugam pentru sufletele lor caci ei nu mai pot face asta.
Ceea ce pot insa sa faca este sa se roage pentru noi. Deci sa nu uitam sa-i pomenim!

 Pace sufletelor celor adormiti intru Domnul!
 

Luca VII, 1-10

Şi după ce a sfârşit toate aceste cuvinte ale Sale în auzul poporului,a intrat în Capernaum.
Iar sluga unui sutaş, care era la el în cinste, fiind bolnavă era să moară. Şi auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină şi să vindece pe sluga lui.
Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat stăruitor, zicând: Vrednic este să-i faci lui aceasta, Căci iubeşte neamul nostru şi el ne-a zidit sinagoga. Iar Iisus mergea cu ei. Şi nefiind El acum departe de casă, a trimis la El prieteni, zicându-I: Doamne, nu Te osteni, că nu sunt vrednic ca să intri sub acoperământul meu. De aceea nici pe mine nu m-am socotit vrednic să vin la Tine. Ci spune cu cuvântul şi se va vindeca sluga mea. Căci şi eu sunt om pus sub stăpânire, având sub mine ostaşi, şi zic acestuia: Du-te, şi se duce, şi altuia: Vino, şi vine, şi slugii mele: Fă aceasta, şi face.

Iar Iisus, auzind acestea, S-a minunat de el şi, întorcându-Se, a zis mulţimii care venea după El: Zic vouă că nici în Israel n-am aflat atâta credinţă!

Şi întorcându-se cei trimişi acasă, au găsit sluga sănătoasă. 
 
INTREBAREA ZILEI:
Cata mila avem si cat ajutor suntem capabili sa dam celor aflati in suferinta si care nu sunt carne din carnea noastra?
 
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu