joi, 7 iunie 2018

DIMINETILE DIN VREMEA POSTULUI

SFATURI CULESE  DE LA MERITUOSI - PENTRU MINE SI PENTRU VOI - SPRE A TRAI UN POST BINECUVANTAT

Decât sa sarim pe telefonul mobil de cum facem ochi, poate n-ar fi rau sa ne gandim câteva minute cum sa ne schimbam proastele obiceiuri, macar in timpul zilelor de post!

Indiferent daca obisnuim sa facem sport, sa scriem, sa ne rugam, sa meditam, ori pur si simplu sa creem ceva, sculatul de dimineață ne oferă cu certitudine posibilitatea de a ne atinge  toate obiectivele si de a putea incepe ziua într-un mod agreabil.

Sa iti rezervi o oră la răsăritul soarelui, pe care sa o imparti cu Dumnezeu este un moment privilegiat, special, de care merita sa profiti spre a te simtiti infinit mai bine, mai in pace cu tine si cu lumea!


Asadar, nu va repeziti sa raspundeti mesajelor, sa intrati pe FB, ori sa dati drumul televizorului spre a afla ultimile stiri! Dimpotrivă, ora aceasta rezervati-o pentru a incepe cu adevarat o noua zi, reechilibrand mintea si sufletul, cu optimism si entuziasm, gata de confruntarea cu ispitele cotidiene.

Mai intai sa ne inchipuim cum ar trebui sa fie o dimineata ideala din timpul Postului, cu ce ar fi bine sa incepem ?

  • Ziua buna incepe... de cu seara asa ca... pentru a profita din plin in această perioada de dimineti frumoase, incepem prin a merge la culcare puțin mai devreme. Va trebui deci sa ne gandim mai intai la încetinirea ritmului  activităților noastre de seară. Ne preparam un ceai de plante relaxant, ne facem rugaciunile de seara, ne bem ceaiul si citim cateva randuri din Scriptura sau din Sfintii Parinti. Oprim  aparatele electronice,  lumina si, ca dimineata sa fie cu adevarat reusita...  adormim cu gandul la Dumnezeu, murmurand o rugaciune... Spre ajutor, am putea aseza la indemana cartea de rugaciuni, o icoana, un pic de mir, lumanarea pe care o vom aprinde la rugaciune, dimineata, poate chiar un mic biletel pe care sa fie scris ceea ce dorim sa reusim duhovniceste, un pacat amintit, un cuvânt dedicat lui Dumnezeu si scris de mână...
  • Dimineata o incepem firesc, cu rugaciunile diminetii! Nu inainte insa de a lasa corpului timpul sa treaca firesc de la starea de somn la cea de trezire!
  • Apoi, dupa rugaciuni, cateva minute de liniste vor fi binevenite pentru a ne planifica activitatile zilei, pentru a reusi sa facem ce trebuie, cum trebuie.
Pentru a demara bine o astfel de zi este necesar:
  • Sa ne trezim de îndată ce sună alarma - Indiferent de momentul în care decidem să ne trezim, este important să ne ridicam din pat imediat ce suna ceasul. Pentru a nu ne priva de orele de somn si a nu ne simti obositi intreaga zi, avand in vedere diminuarea si schimbarea regimului alimentar, e bine sa avem grija ca in tot acest timp sa ne culcam ceva mai devreme. Daca cumva lenea ne da tarcoale, gandul ca acest nou program il urmam ca sa dam slava lui Dumnezeu si sa ne pregatim sa-L primim euharistic cu vrednicie, ne va intari. Daca la inceput va fi mai greu, pe parcurs lucrurile se vor aranja. 
  • Sa rezistam ispitei de a verifica stirile la prima ora! 
  • Sa citim in schimb evanghelia zilei, sa meditam asupra celor intelese, sa cautam explicatii pentru cele neintelese! Aceasta este o modalitate de eliberare a gândurilor înainte de a începe o nouă zi.
  • Un pic de miscare! Nimic mai bun pentru corp! Indiferent dacă suntem amatori de exerciții fizice sau nu, cateva metanii nu ne vor face decat bine - nu numai corpului dar si sufletului! Vom fi impacati de a fi practicat o activitate fizică chiar înainte de a începe ziua dar si ca am dat o mica jertfa! Mintea va avea ganduri mai clare si va fi pregatita sa dea piept cu lumea!
  • Exersarea creativitatii - Dacă indragim cantecele religioase,  psalmii, cantam la un instrument muzical , dimineața este perfectă pentru asa ceva. Chiar și cateva minute - cateva acorduri - sunt suficiente pentru a ne umple sufletul cu bucurie! Daca iubim scrisul, cateva fraze simtite dupa rugaciuni si meditatie ne vor multumi!
  • Cateva minute dedicate celorlalti - transmitand celor dragi un semn de iubire ne vom simti si noi fericiti.
  • Sa ne planificam intențiile pentru o noua zi: inainte de a începe ziua,  dimineața am putea sa ne oprim pentru a ne verifica calendarul și a alege în mod deliberat activitățile zilei. Sa ne concentram asupra sarcinilor importante incercand pe parcursul zilei rugaciunea continua menita sa ne tina mintea in frau, ajutand-o sa nu se risipeasca si sa faca fata ispitelor!

     Si acum... dimineti frumoase si un post  
         binecuvantat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu