sâmbătă, 9 iunie 2018

NU JUDECATI SI NU DATI CELE SFINTE CELOR CE NU AU NIMIC SFANT!

Acestea ar fi sfaturile zilei cuprinse in Evanghelia de azi!

Nu judecați, ca să nu fiți judecați; căci cu judecata cu care judecați veți fi judecați, și cu măsura cu care măsurați vi se va măsura.

Numai un neatent in ale comportarii poate spune ca nu are idee despre ce este vorba aici! 
De cate ori nu ne-a luat-o gandul inainte...  si am judecat pe cineva, pentru ca apoi sa cadem si noi exact in aceeasi greseala, intelegand neputinta celuilalt!?
Numai daca luam in calcul ceea ce se intampla zilnic in trafic!
Numai aceasta experienta si ar fi deajuns pentru a fi ingaduitori si a evita emiterea de judecati!

In general ii judecam pe altii pentru nimicuri in comparatie cu bubele noastre! Si de aici vine nebunia lumii de azi, in care slabiciunile celorlalti au devenit bucuria zilei!

Cat despre porci si margaritare ... o sa incerc sa decodific un pic pasajul care zice:


"Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie pe voi."


In limbajul iudaic, cainii erau asociati cu neevreii, cei inchinatori la idoli.

In textul evanghelic cainii pot fi cei care dispretuiesc credinta in Dumnezeu, cei care nu numai ca nu o impartasesc, dar o iau in ras si o badjocoresc.

Cat despre porci... iudeii ii socoteau dintotdeauna animale necurate. Acestea intruchipau pentru ei anumite păcate. Astfel, porcul, scăldându-se în noroi, era asociat cu murdaria fizica si morala, precum si cu lacomia.

Cei asemuiti cu porcii pot fi deci oamenii fara caracter si fara de scrupule.

Margaritarele fiind pietre pretioase, cu ele se identifica
aici sfintele  taine,  dar am putea extinde simbolul la trairile intime, slabiciuni ori secrete ...

Si iata cum as traduce eu azi sfatul Mantuitorului?

"Aveti grija si nu intrati in discutii despre cele sfinte cu cei care nu au nimic sfant. Nu ii veti lumina, nu ii veti converti si, in plus, riscati sa fiti cei care "sangereaza"!

Nu fiti neglijenti cu lucrurile ce va sunt sfinte, nu va dezvaluiti prea mult, nu va expuneti intimitatile, caci veti deveni vulnerabili in fata celor fara de scrupule, care se vor folosi de ele pentru a va distruge. Si o vor face chiar si fara sa aiba un castig anume, pur si simplu numai pentru placerea de a va vedea la pamant!

"Porcii" vor murdarii toate cele sfinte ale voastre asa ca... paziti-le de ei!

Atentie, asadar! Descoperiti-va cu masura! Caci pentru porci margaritarele voastre nu reprezinta nimic: ei le vor calca cu copitele lor si le vor ingroapa in mocirla in care se balacesc! 


"„Zis-a Domnul: Nu judecați, ca să nu fiți judecați; căci cu judecata cu care judecați veți fi judecați, și cu măsura cu care măsurați vi se va măsura. De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, iar bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău și, iată, bârna este în ochiul tău? Fățarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău și atunci vei vedea să scoți paiul din ochiul fratelui tău. Nu dați cele sfinte câinilor, nici nu puneți mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi. Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află și celui care bate i se va deschide.” MATEI 7: 1- 8


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu