joi, 21 iunie 2018

TENTATIA DEMOCRATIZARII

Am ascultat ieri un fragment dintr-o prelegere, care circula pe internet de cateva zile si pe care va invit sa o urmariti : https://www.youtube.com/watch?v=lm0S1pFFw6Q

Nu sunt o extremista... dar recunosc ca... m-am cam rusinat si gandul pe care l-am avut ascultand-o a fost acela ca, intr-adevar, L-am prea "democratizat" pe Dumnezeu!

Il amestecam cu nonsalanta in toate nimicurile noastre, bagandu-L in mocirla in care ne balacim zilnic!
Pe vremea lui Ceausescu, aveam un vecin in imobilul in care locuiam, care era paznic la un abator.

Evident traia si el, ca toata lumea ce lucra acolo, din furat de carne! (cum oare putea cineva sa-si inchipuie ca lucrurile mai puteau dura asa?!)

Si omul asta venea si la usa mea, din cand in cand, cu cate un muschi de porc, lung cat bratul, tras in vid, si ma invita sa-l cumpar. Eu nici nu ma gandeam ca pretul cerut era de trei ori mai mare decat cel de vanzare din magazin! - oricum in macelarii nu exista nimic de cumparat! - si, bucuroasa, plateam cat imi cerea si luam carnea "de furat", fara sa ma gandesc ca incurajam un delict!

Intr-o dimineata, pe cand imi intindeam rufele spalate in balcon, l-am zarit iesind din bloc, plecand spre servici.
Isi facea cruci de zor murmurand ceva, probabil o rugaciune !
Si m-am gandit eu atunci: oare se roaga sa poata fura si azi?
Cam asta facem: il amestecam pe Dumnezeu in ale nostre desertaciuni. Il coboram noi fara sa ne gandim la oroare pe care o comitem! Comitem aceeasi greseala ca si iudeii in vremea lui Iisus care nu intelegeau cuvantul Imparat sau Imparatie decat in sensul strict omenesc, cu puterea si bogatiile pamantesti!

In fond nu ne dam seama de maretia Lui, cum nu intelegem nici enorma noastra nelegiure! Dar un minim respect, un dram de buna cuviinta nu ne-ar strica!

Cum insa nici intre noi nu mai exista bun simt... Il atingem si pe Dumnezeu cu nesimtirea noastra!

Oricum este imposibil omului sa-L inteleaga cu adevarat pe Dumnezeu, nici sa-I cuprinda cu mintea lui adevarata maretie! Caci nimeni nu cunoaște pe Fiul, decât numai Tatăl, nici pe Tatăl nu-L cunoaște nimeni, decât numai Fiul și cel căruia va voi Fiul să-i descopere!

Daca am reusi sa intelegem fie si o imfima parte a dumnezeirii Sale... am amuti, ne-am pune cenusa in cap si am lua cale pustiei!


Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște pe Fiul, decât numai Tatăl, nici pe Tatăl nu-L cunoaște nimeni, decât numai Fiul și cel căruia va voi Fiul să-i descopere. Veniți la Mine, toți cei osteniți și împovărați, și Eu vă voi odihni pe voi. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima, și veți găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun și povara Mea este ușoară.

MATEI 11: 27 - 33



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu