duminică, 10 iunie 2018

EVANGHELIA DE DUMINICA

Veniti dupa mine... și vă voi face pescari de oameni. Matei, 4:19

"Este important de stiut că momentul în care Sfinții Apostoli Andrei și Petru, respectiv Ioan și Iacob l-au cunoscut pe Domnul, este anterior relatării cuprinse în Evanghelia după Matei. 

Din Evanghelia dupa Ioan stim ca Andrei era unul din cei care auzisera deja de la Sfântul Ioan Botezătorul cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu”.  Apoi Andrei si-a intalnit fratele - pe Simon - căruia i-a zis: „Am găsit pe Mesia care se tâlcuiește Hristos”, și el l-a dus la Iisus (Ioan 1, 41-43). Sfântul Evanghelist Ioan se referă la inițiativa unor ucenici de a-L cunoaște pe Domnul, iar întâlnirea care are loc este una personală."
"Sfântul Evanghelist Matei se referă insa la momentul în care Domnul Isi formeaza grupul Lui de ucenici. 
Mântuitorul  îi cheamă pe alesii sai la o lucrare care este în afara interesului sau a bucuriei lor personale, este vorba de o misiune."
Si nu alege pe oricine. Ei sunt... pescari, oameni simpli, a caror indelednicire depinde mai mult de vointa lui Dumnezeu decat de priceperea si vointa lor. Pescarii au o viata aparte, aspra, grea si deloc aducatoare de bogatie, fiind invatati cu esecul.

Apoi este vorba de doua perechi de frati.  "Oameni care exersaseră mult timp comuniunea într-o meserie în care este nevoie stringentă de colaborare. Erau un grup deja constituit. Nu mai trebuia decât chemarea și un învățător pe care deja să-L cunoască, nu un străin, și să Îl recunoască ca Mesia, așa cum ne spune Sfântul Evanghelist Ioan. 
În jurul Mântuitorului Hristos s-a constituit apoi nucleul ,grupul celor 12 apostoli, apoi forma largita  prin alti 70 de ucenici ai Domnului. Deci avem de a faceb cu cercuri concentrice, o comunitate care pleacă de la un mic nucleu, ca avea să se dezvolte ulterior. Așa se întemeiază și comunitatea bisericească, cu elemente care vin din lume, din viața socială și aceste elemente constituie nucleul peste care vine revărsarea Duhului Sfânt din Biserică."R. P. Muresan

În vremea aceea, pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileei, a văzut pe doi frați: pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care  mreaja în mare, căci erau pescari; și le-a zis: Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El. Și, de acolo mergând mai departe, a văzut pe alți doi frați: pe Iacov al lui Zevedeu și pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-și mrejele, și i-a chemat. Iar ei, îndată lăsând corabia și pe tatăl lor, au mers după El. Și a străbătut Iisus toată Galileea, învățând în sinagogile lor și propovăduind Evanghelia Împărăției și tămăduind toată boala și toată neputința în popor. Matei 4: 18-23

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu