sâmbătă, 4 mai 2019

AZI... O CINSTIM PE SF.MONICA - MODEL DE SOTIE SI MAMA CRESTINA!

Sfanta MONICA  a fost mama Sfantului AUGUSTIN!

Stiu ca exista o rezerva la noi fata de sfintii revendicati de catolici, insa Sfantul Augustin nu este unul de neluat in seama de ortodocsi! 

De aceea exista si in calendarele noastre si este studiat in facultatile noastre de teologie!

Sfanta Monica este considerata protectoarea casniciilor, a sotiilor nefericite si a mamelor.

Dumnezeu s-a indurat de rugaciunea ei, de 
lacrimile varsate, si I-a rasplatit credinta si increderea in puterea Sa,  precum si intelepciunea, rabdarea si tenacitatea cu care s-a rugat ea pentru fiul ei, facand din el un sfant ! 

MONICA a fost o femeie virtuoasa si inteleapta care se convertise la crestinism. Barbatul ei, angajat al Statului Roman,  era 
 pagan, un om aspru si agresiv.
Prin felul ei de a fi, a reusit insa sa-l faca pe sotul ei sa o respecte, sa o protejeze si chiar sa ii lase libertatea de credinta - dar nu i-a permis sa-si boteze copiii.
Se spunea despre ea ca detinea secretul pacii familiale, vorbind cand trebuie si evitandu-si sotul cand acesta era furios.

Monica a avut trei copii dar Augustin, o preocupa cel mai mult.

Dotat cu o inteligenta de exceptie, Augustin a inceput sa fregventeze de timpuriu cercuri filozofice de toate felurile, devenind cu fiecare zi mai erudit, insa purtand o neliniste cautatoare care il mana in toate partile.
Umbla si prin lupanare, lasandu-se in voia placerilor vietii pagane, traind in concubinaj cu o sclava a sa inca de la 16 ani, sclava cu care a si avut chiar un copil... 

El cauta ceva dar nu gasea nimic spre linistirea spiritului sau!

Momentul in care Augustin a intrat in randul celor care sustineau ideile lui Mani - propovaduitorul maniheismului *- a insemnat pentru mama lui o mare nefericire.

Monica s-a pus la rugaciune si cu lacrimi fierbinti s-a rugat lui Dumnezeu sa primeasca indrumare spre a-si putea salva fiul. 
Si ce nu a facut, sarmana! A incercat imposibilul ca să-si întoarcă fiul de pe drumul pe care o apucase.
A ajuns pana la Milano unde, la vremea aceea, episcop era cel ce avea sa fie  Sfantul Ambrozie. 
Lui i-a cerut Monica un sfat.
Episcopul Ambrozie, ascultand-o, a liniştit-o spunându-i:
"Du-te pe drumul tău căci nu se poate ca fiul unor astfel de lacrimi să rămână pierdut!"
Monica a fost dezamăgită caci ea spera sa primeasca ceva concret de la episcop, insa nu a renunţat să spere in ajutorul si mila lui Dumnezeu. Si a continuat sa se roage si sa planga!

Se spune ca ea ar fi avut un vis in care o voce ii spunea că trebuie să fie blândă şi să aibă răbdare cu fiul ei

Si asa a facut, insa Augustin era tot mai ratacit, mai pierdut, traind la intamplare si fregventand intruniri filozofice eretice!

Monica l-a invitat sa mearga cu ea la Roma si au ajuns impreuna chiar la Milano, ca sa asculte si el predicile episcopului Ambrozie. Si Augustin a acceptat si chiar a ramas foarte impresionat de predica acestuia. Dar... atat.

Sfantul Ambrozie avea sa devina insa un mentor pentru Augustin!  Episcopul avea pentru Monica o mare pretuire si nu o data l-a fericit pe Augustin pentru că avea aşa o mamă virtuoasă.


Până cand L-a cunoscut pe Hristos, "Fericitul" Augus­tin a fost frământat și ne­mulțumit!
Se infrupta cu nesat, nu numai din plăcerile pământești, traind anapoda, dar și din lucrurile care ii procurau satisfacție spirituale - căci el poseda o minte genială si in cautarile lui s‑a hranit cu tot ceea ce‑i putea oferi cultura si filozofia pagana a timpului sau.
Dar nimic din toate acestea nu l‑a satisfacut pe deplin, lasand in el intacta nevoia sfasietoare de ceva ce nu gasise inca. 


După cum el insusi mărturi­sește în celebrele sale Confesiuni, nouă ani s-a tot frământat.
Intr-o buna zi, pe cand se plimba intr-o gradina si cugeta, a auzit un glas de copil care parca i se adresa lui, zicandu-i: 

„Ia și citește!” Strigatul acela repetat l‑a socotit venit din ceruriSi a deschis Noul Testament, unde a citit aceste cuvinte:
Să umblăm cuviincios, ca ziua: nu în ospețe și în beții, nu în desfrânări și în fapte de rușine, nu în ceartă și în pizmă; ci îmbră­cați‑vă în Domnul Iisus Hristos și grija de trup să nu o faceți spre pofte” (Rom 13, 13‑14).
Si, atins parca in adancul sufletului, luand aminte la aceste cuvinte... a devenit creștin, sfarsind prin a deveni un Sfant!


Convertirea i-a dat un nou sens vieții sale. Si inca ce sens!
În cele opt cărți scrise de el, intitulate "Confesiuni", Augustin avea sa isi marturiseasca toate framantarile din perioada in care nu L‑a cunoscut pe Hristos. Si aproape in fiecare rand al cartilor sale ii mulțumește lui Dumnezeu pentru bogatia pe care a primit-o prin increstinarea sa.

"Intr-o formulare extrem de aleasa si deosebit de inspirata, Sfantul Augustin arata ca singurele lucruri care pot satisface sufletul omenesc sunt Dumnezeu și unirea cu El!"

Ne‑ai făcut pentru Tine (Doamne) și neliniștit este sufletul nostru până ce se va odihni în Tine”." Sursa: internet

Sfantul Augustin s-a framantat 9 ani ca sa ajunga sa afle ce cauta, dar mama lui s-a rugat cu lacrimi 18 ani!

Dragostea ei de mama, desavarsita prin credinta in Dumnezeu, au facut din fiul ei un sfant dar si din ea o sfanta!

Iata ce i-a spus Sfantul Augustin mamei sale cand ea s-a aratat contrariata ca el o citeaza in scrierile sale:
Cuvântul grec “filosofia” înseamnă iubirea înţelepciunii. 

Eu aş fi putut să te neglijez cu indiferenţă în scrierile mele, dacă tu nu ai fi iubit înţelepciunea. Dar tu o iubeşti mai mult decât mă iubeşti pe mine, şi eu ştiu cât mă iubeşti! Tu ai făcut în ea atâtea progrese, încât nu ai tremurat niciodată înaintea morţii, care, după cum o afirmă cu toţii, reprezintă culmea cea mai înaltă a filozofiei. Oare nu ar trebui să devin în mod spontan un discipol al tău?”

Sfanta Monica a murit la numai 56 de ani, dar multumita pentru ca dorinta i s-a implinit si fiul sau a luat calea cea buna, a lui Iisus.

Sfantul Augustin este rezultatul puterii credintei si a rugaciunii ei de mama, o mama care, rugandu-se, l-a facut din pacatos un sfant!

Faptul ca Sf Augustin este socotit "doctor al bisericii" catolice si ca provine din spatiul catolic, a facut ca el sa fie mai putin cunoscut de ortodocsi - desi teologii il citeaza adesea!


Trebuie insa precizat ca Augustin si mama sa au trait in vremea cand biserica lui Hristos nu traise schisma, asa ca ei raman si pentru noi sfinti ca toti sfintii.

Sfantul Augustin este pentru biserica o mare personalitate, fiind un prolific teolog ale carui lucrari raman nepretuite.  Mama sa, Monica, a devenit si ea o Sfanta, sfanta Mamelor si a sotiilor !


PS. la acest link https://youtu.be/ejUV-Y5mGC8: puteri viziona un film despre Sf. Augustin, facut de RAI, (vorbit in italiana)
aici  https://youtu.be/hvVI3R0nOs4 in engleza

Maniheismul a reprezentat una dintre cele mai importante religii practicate în antichitate, în Orientul Mijlociu, în special pe teritoriul Imperiului Persan.
Este o teză dualistă, propagată de Mani (Manes) (216-277 d.Hr.), filozof persan, care, pretinzând a fi în posesia unor revelații secrete, se considera a fi ultimul trimis, întruchiparea fizică a „Paracletului”. Dupa moartea sa curentul s-a propagat rapid in Imperiul Roman, Sf. Augustin fiind unul din adepti.)

Maniheismul susține dualismul radical ontologic între cele două principii eterne, Binele și Răul, care se opun, în cursul istoriei, într-o confruntare fără sfârșit.

In viziunea maniheistă, omul este privit ca un nesfârșit câmp de luptă al acestor două principii. Astfel, partea binelui este reprezentată de suflet, format din lumină, și partea negativă este trupul, compus din pământ negru. Sufletul definește persoana, neputând fi corupt. -
 sursa wikipedia


EVANGHELIA ZILEI


„În vremea aceea a venit Iisus cu ucenicii Lui în pământul Iudeei și stătea cu ei acolo și boteza. Și boteza și Ioan în Enon, aproape de Salim, pentru că erau acolo ape multe, și veneau și se botezau, căci Ioan nu fusese încă aruncat în închisoare. Atunci s-a iscat o neînțelegere între ucenicii lui Ioan și un iudeu, asupra curățirii. Deci, au venit la Ioan și i-au zis: Rabbi, Acela care era cu tine dincolo de Iordan și despre Care tu ai mărturisit, iată, El botează și toți se duc la El. Ioan a răspuns și a zis: Nu poate un om să ia nimic dacă nu i s-a dat lui din cer. Voi înșivă îmi sunteți martori că am zis: Nu sunt eu Hristos, ci sunt trimis înaintea Lui. Cel ce are mireasă este mire, iar prietenul mirelui, care stă și ascultă pe mire, se bucură cu bucurie de glasul lui. Deci, această bucurie a mea s-a împlinit. Acela trebuie să crească, iar eu să mă micșorez. Cel ce vine de sus este deasupra tuturor; cel ce este de pe pământ, pământesc este și de pe pământ grăiește. Cel ce vine din cer este deasupra tuturor. Și ce a văzut și a auzit, aceea mărturisește, dar mărturia Lui nu o primește nimeni. Cine a primit mărturia Lui a pecetluit că Dumnezeu este adevărat.” Ioan  3, 22 - 33

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu