sâmbătă, 18 mai 2019

Să vă iubiți unul pe altul

Evanghelia zilei de astazi ne introduce in admosfera Cinei celei de Taina, admosfera plina de emotie, cu mesaje spuse si intelese pe jumatate, cand Mantuitorul, stiind ce avea sa se intample, le da ultimile sfaturi si indemnuri apostolilor Sai, prevenindu-i, pe cat era cu putinta, pentru cele ce aveau sa vina. "Acestea vi le-am spus ca să nu vă poticniți în credința voastră." (In 16, 1)
"Pe cat era cu putinta" pentru ca... multe aveau sa fie intelese pe parcurs! 

Iisus, spre a-i intari, a-i face puternici pe apostolii Sai, reintareste  porunca iubirii - arma  in fata urii ce avea sa se abata asupra lor ca efect al urii ce o nutreau fata de El! 
"Să vă iubiți unul pe altul"! le spune si "Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi." 

Cine  Il are ca reper pe Mantuitorul Hristos relativizeaza orice nemultumire in lumea asta caci ce dureri, ce nefericiri, ce
ofense ale noastre pot intrece durerea, nefericirea si ofensele indurate de El, Cel fara de pacat si "urat pe nedrept"?

M-am trezit in dimineata aceasta cu gandul la "biciul iubirii", despre care vorbea Sfantul Isaac Sirul - gandind la pedeapsa cu care Domnul ne va pedepsi la Judecata de Apoi! 


“Iar eu zic ca cei chinuiti in gheena vor fi biciuiti de biciul iubirii. Adica cei ce simt ca au gresit fata de dragoste sufera acolo un chin mai mare decat orice chin. Caci tristetea intiparita in inima de pacatul fata de iubire e mai ascutita decat orice chin din lume. E nebunie sa socoteasca cineva ca pacatosii se lipsesc in gheena de dragostea lui Dumnezeu. Dragostea este odrasla cunostintei adevarului, care, dupa marturisirea de obste, s-a dat tuturor. Dar dragostea lucreaza prin puterea ei in doua feluri: pe pacatosi ii chinuieste, iar pe cei ce au facut cele cuvenite ii veseleste. Si aceasta este, dupa judecata mea, parerea de rau sau chinul din gheena. 
Dragostea imbata insa sufletele celor de sus cu desfatarea ei”.

Zis-a Domnul către ucenicii Săi
Aceasta vă poruncesc: 
Să vă iubiți unul pe altul. Dacă vă urăște pe voi lumea, să știți că M-a urât pe Mine mai înainte de voi. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar, pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște. Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi. 
Iar toate acestea le vor face vouă din pricina numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel Care M-a trimis. Dacă n-aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovățire pentru păcatul lor. Cel ce Mă urăște pe Mine urăște și pe Tatăl Meu. Dacă nu aș fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut, păcat nu ar avea; dar acum M-au și văzut și M-au urât, și pe Mine, și pe Tatăl Meu. Dar aceasta s-a făcut ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: «M-au urât pe nedrept». Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Și voi mărturisiți, pentru că de la început sunteți cu Mine. Acestea vi le-am spus ca să nu vă poticniți în credința voastră. Vă vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul când oricine vă va ucide pe voi va crede că aduce slujire lui Dumnezeu.”  Ioan 15, 17-27; 16, 1-2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu