miercuri, 17 iulie 2019

DESPRE SEMNE - IONA, REGINA DIN SABA SI FUGA DIAVOLULUI DE APA

În vremea aceea au venit la Iisus unii dintre cărturari și farisei, zicând: Învățătorule, voim să vedem de la Tine un semn. Iar El răspunzând le-a zis: Acest neam viclean și desfrânat cere semn, dar semn nu i se va da, decât semnul lui Iona prorocul. Că precum a fost Iona în pântecele chitului trei zile și trei nopți, așa va fi și Fiul Omului în inima pământului trei zile și trei nopți. 
Bărbații din Ninive se vor ridica la judecată cu neamul acesta și-l vor osândi, că s-au pocăit la propovăduirea lui Iona; și, iată, aici este mai mult decât Iona. 
Regina de la miazăzi se va ridica la judecată cu neamul acesta și-l va osândi, căci a venit de la marginile pământului ca să asculte înțelepciunea lui Solomon; și, iată, aici este mai mult decât Solomon. 
Iar când duhul necurat a ieșit din om, umblă prin locuri fără apă, căutând odihnă, și nu găsește. Atunci zice: Mă voi întoarce la casa mea de unde am ieșit; și venind, o află golită, măturată și împodobită. Atunci se duce și ia cu sine alte șapte duhuri mai rele decât el și, intrând, sălășluiesc aici, și se fac cele de pe urmă ale omului aceluia mai rele decât cele dintâi. Așa va fi și cu acest neam viclean.”
MATEI 12, 38 - 45

După ce Mantuitorul a vindecat demonizatul orb și mut iar fariseii si carturarii l-au acuzat ca scoate pe demoni cu capetenia demonilor, dialogul continua! 
Si, iata, punctele atinde de Iisus:
-  despre semne si... semnul lui Iona
-  Regina de la miazazi  si
-  frica demonului de apa


Despre aceasta discutie am mai comentat in anii trecuti, analizand relatarea similara aflata in Evanghelia dupa Luca, cap,11.
Ca si atunci,  cred ca e bine sa trecem in revista lucrurile ce stau in spatele celor trei puncte ale dialogului!

Stim din Cartea Sfanta ca poporul lui  Israel, de-a lungul istoriei sale, a cerut periodic  de la Dumnezeu semne
Nevoia de semne era asadar felul in care poporul ales  isi revigora credinta, la intervale istorice de timp.
  • Semnul lui Iona 
Iona a fost unul dintre proorocii lui Israel care a primit de la Dumnezeu sarcina de a merge in Ninive si a spune poporului asirian de acolo ca orasul lor avea sa fie distrus din pricina pacatelor locuitorilor. 

Iona insa, de frica,
 nu a implinit porunca lui Dumnezei ci a fugit cu o corabie, in largul marii.  
Dar o furtuna puternica era cat pe-aci sa-i piarda pe cei aflati pe corabie, ceea ce il face pe Iona sa inteleaga ca atrasese mania lui Dumnezeu. Constient de pacatul sau, I-a cerut Domnului sa-l abandoneze in apele marii, pentru ca ceilalti aflati pe corabie sa nu fie sacrificati din pricina neascultarii sale.  
Si rugamintea i-a fost indeplinita.
Dar un peste urias l-a inghitit  si Iona a fost nevoit sa stea in burta acestuia 3 zile si 3 nopti, timp in care el nu face decat  rugaciuni de pocainta. Pestele l-a scuipat insa pe tarm si astfel, scapat, prorocul Iona a mers in Ninive sa implineasca porunca Domnului! 

Locuitorii orasului Ninive se inchinau la idoli si traiau macinati de pacate grele care starnisera mania lui Dumnezeu, insa prorocirea adusa de Iona, abia iesit din burta balenei, cu chipul transfigurat, a fost ascultata si ei „au crezut în Dumnezeu, au ținut post și s-au îmbrăcat în sac” (Iona 3, 5)

Cum nimic nu este lipsit de rost in Planul lui Dumnezeu  si nimic din Cartea Sfanta nu este scris fara mesaj, intelegem abia in vremea lui Iisus ca scopul real al misiunii lui Iona  si a aventurii sale legate de sederea in burta balenei a fost prefigurarea celor trei zile petrecute de Mantuitorul Hristos, de la rastignire la Inviere, in adancul iadului!
  • Regina de la Miazazi  este Regina din Saba, despre care aflam din Cartea a III.a, a Regilor

"Regina din Saba însă, auzind de slava lui Solomon cea în numele Domnului, a venit să-i încerce înţelepciunea cu cuvinte greu de înţeles. Venind ea de la Ierusalim cu foarte mare bogăţie, cu cămile încărcate cu aromate, cu foarte mult aur şi pietre scumpe, a mers la Solomon şi s-a sfătuit cu el pentru tot ce avea ea pe inimă. Şi i-a dezlegat Solomon toate vorbele ei şi n-a fost vorbă adâncă pe care să n-o cunoască regele şi să nu i-o dezlege. Văzând deci Regina din Saba toată înţelepciunea lui Solomon (...) a zis regelui: Adevărat este ce am auzit eu în ţara mea de lucrurile tale şi de înţelepciunea ta. Însă eu nu credeam vorbele, până n-am venit şi n-am văzut cu ochii mei şi iată, nici pe jumătate nu mi se spusese; tu ai înţelepciune şi bogăţie mult mai mare decât am auzit eu. (...) Binecuvântat fie Domnul Dumnezeul tău Care a binevoit să te pună pe tronul lui Israel! Domnul, din dragostea cea veşnică a Lui către Israel, te-a pus rege să faci judecată şi dreptate. (...) Iar regele Solomon a dat Reginei din Saba tot ce a dorit şi a cerut, pe lângă ce i-a dăruit regele Solomon cu mâna lui. Şi s-a întors ea înapoi la ţara ei şi toate slugile ei.”

Numele ei il gasim atat in Coranul cat si in multe alte povesti egiptene. Unii exegeti considera Cantarea Cantarilor ca fiind o carte marturisitoare a iubirii lui Solomon pentru aceasta misterioasa regina.

In interpretarea creştină a Vechiul Testament, intalnirea dintre inteleptul Solomon si Regina din Saba are insa, pe langa valori istorice, şi unele metaforice. 
Astfel vizita reginei intruchipeaza unirea metaforică a lui Hristos cu Biserica, Solomon fiind prefigurarea lui Messia, iar Regina din Saba poporul care crede şi îl ascultă pe El. Castitatea Reginei din Saba este considerată a fi  o prefigurare a Fecioarei Maria, iar cele trei daruri, pe care le-ar fi adus cu ea – aur, mirodenii şi pietre preţioase – o anticipata imagine a darurilor magilor – aur, smirnă şi tămâie - aduse pruncului Iisus.
  • Diavolul si apa
Asadar duhul rău care iese din om umblă prin locuri fără de apă, căutând odihnă și nu găsește. Dar de ce în locuri fără de apă?
Unde este apă este viață, unde este viață este Duhul Sfânt. Apa, în creație, este chip al Duhului Sfânt, este într-un fel icoană a lucrării Duhului Sfânt.
Duhul Sfânt este viața lumii. Duhul Sfânt vindecă, curățește, sfințește…. Apa este transparenta, Duhul este nevăzut. 
Apa este în tot… la fel ca Duhul lui Dumnezeu prezent in tot si toate prin energiile Sale necreate! 
Pe pamant nimic nu ar fi fara apa! Circuitul apei în natură este circuitului vieții .

Din Sfânta Scriptură intelegem ca apa a fost creată de Dumnezeu pentru a da viață dar si pentru a pedepsi în vederea unei renașteri a omului. La început lumii tot pământul era plin de apă, iar Duhului lui Dumnezeu se purta deasupra apelor. (Facere 1, 2) 
Al doilea verset al Sfintei Scripturi pune apa în legătură directă cu Duhul Sfânt!

Aici este explicatia faptului ca diavolii umbla in locuri fara de apă, căci acolo unde este apă este și Duhul Sfânt prezent tainic si diavolul se teme și fuge de Duhul lui Dumnezeu!

Sa ne amintim de Potopul lui Noe care a fost e cea mai mare pedeapsă dată de Dumnezeu oamenilor care nu mai ascultau de nimeni și nimic. Natura omului este asa de inclinata spre pacat incat fara pedepse nici nu poate exista! Exemplul graitor ni-l dau chiar copiii lui Noe care, desi au trait timpul unui astfel de potop universal, totusi au reinceput să păcătuiasca!
Potopul lui Noe nu a fost insa doar o pedeapsă
, ci o naștere din nou a lumii. Căci, așa cum la inceput lumea  s-a făcut din apă, așa și a doua oara tot din apa cea multă, care acoperea toți munții pământului, a ieșit la suprafață primenita. Geografia planetei după potopul lui Noe s-a schimbat mult..

Venirea Sfântul Ioan Botezătorul aduce botezul cu apa spre pocainta

Dar dupa Ioan vine Domnul Hristos care botează nu numai cu apă ci și cu Duhul Sfânt
Botezul este cea de-a III.a naștere a lumii - dupa facerea lumii si potopul lui Noe!

Dar botezul este doar inceputul indumnezeirii omului, aceasta lucrare enorma, finala, a lui Dumnezeu! 
Lenea duhovniceasca adure fraactura in relatia cu Dumnezeu si... asta il va atrage pe diavol care gaseste terenul bun spre 
a-l va pierde pe om!
Sa fii botezat dar fara Dumnezeu... nu esti decat prada diavolilor!


Meditatie cu folos si o zi binecuvantata tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu