luni, 15 iulie 2019

DIN NOU DESPRE SABAT


Biserica ne propune, in continuare, parcurgerea capitolului 12 al Evangheliei dupa Matei, capitol dedicat Sabatului, si despre care am scris vinerea trecuta un rezumat al celor citite de mine:
https://darul-din-urma.blogspot.com/2019/07/cum-devenit-sabatul-ziua-de-duminica.html

Sf. Teofilact al Bulgariei, referindu-se la momentul trecerii Mantuitorului printre spicele de grau, impreuna cu apostolii sai, (moment cu care incepe capitolul 12), e de parere ca Dumnezeu, i-a adus
special pe apostoli acolo, sa manance spice de față cu fariseii, tocmai pentru a pune in discutie tabuurile sabatului  și a dezlega astfel  Legea Veche. 
Prin vorbele Sale, Iisus a schimbat rânduiala ei in mod explicit!

Evreii stalcesc - si acum  ca si atunci  -   Legea, încât au devenit absolut penibili, mai ales cu privire la randuiala ne-muncitului in ziua de odihana!
In Israel sunt si azi evrei care nu aprind lumina în zi de sâmbătă, ca să nu... „muncească” si angajează oameni de alt neam să le aprindă lumina! 
Sabatul începe de vineri seara, de la apusul soarelui, și ține până sâmbătă seara la apus. 
Toate magazinele lor sunt închise in acest rastimp!  
Nu isi conduc mașinile,  cei care circula pe sosele sambata fiind musulmani  sau creștini! Pentru ca nu numai evreii ultra-ortodocsi tin sabatul ci si cei care nu sunt neaparat practicanti ai religiei mozaice! La hotelurile  in care am stat, cand am fost in Tara Sfanta, am observat ca unele lifturi  functionau diferit in ziua Sabatului, mergand  mai încet, oprindu-se automat la fiecare etaj, caci ei nu apasa pe buton! 

Toate astea, ca si multe altele, dovedesc ca evreii au ajuns să ține legea  primită de la Moise, în mod formal, ramanand doar in litera Legii  nu și în duhul ei.
Dumnezeu nu le-a spus să nu spele vasele sâmbăta sau să nu taie lemne pentru foc, ci să nu muncească spre a câștiga bani. Sabatul trebuia sa fie o zi închinată Lui,  zi in care ei să meargă la templu, la sinagogă, să se roage Lui, sa-I multumeasca si să facă fapte bune!

Din nefericire  și crestinismul este bantuit pe alocuri de acest formalism. Sunt mii de crestini care vin la biserică și împlinesc formal cele „creștinești” dar in faptele lor nu se regasesc normele crestine lasate noua de Iisus!

O credința formala devine superstitie! Unii cred ca anumite gesturi sau cuvinte, așezate într-o anume ordine, au putere divina le influenteze pozitiv vietile, dincolo de construirea unei relatii personale cu Dumnezeu!

Nu inchinarea formala la moaste ne va da sanatate, ci credinta ca asta este cu putinta prin mijlocirea Duhului Sfant!

Credința  în Dumnezeu este liber-consimtita implicand dragostea pentru El. Nu formulele „magice”,  cuvinte spuse sau scrise de oameni, fie ei si sfinti, ne vor uni cu Dumnezeu, ci trairea lor, cu duhul umilit și inima înfrântă. 

O icoana este facatoare de minuni si pentru mine in masura in care cred cu putere in Dumnezeu, in puterea si mila Sa nesfarsite!

Fariseii pun inainte de 
iubirea față de semenul lor incălcarea
formala a Legii Sabatului. 
Domnul le-a reamintit chiar ca insusi Regele David, pe când trăia, a intrat în templu și a mâncat, "flămânzind foarte tare", cele 12 pâine puse în fiecare zi înaintea Domnului, pe altar , deși nu i se cuvenea lui să le mânânce, ci preoților! Si cu el au mâncat și oamenii lui! Pentru că ii era foame, Domnul a acceptat și nu i-a   considerat lui aceasta ca fiind un pacat. Domnul cunoaste neputința omului  și știe ca are nevoie de toate cele ale trupului! 

Revenind la fragmentul de astazi, din evangheliile sinoptice, aflam că Iisus i-a întrebat pe farisei dacă să-l vindece pe acel om cu mâna uscată. 

Domnul, văzându-i așa de îndărătnici, i-a mai întrebat
"Cine va fi între voi omul care va avea o oaie şi, de va cădea ea sâmbăta în groapă, nu o va apuca şi o va scoate?
Cu cât se deosebeşte omul de oaie! De aceea se cade a face bine sâmbăta".

Exemplul dat de Mantuitorul le-a pus inainte fariseilor faptul ca pentru iubirea de avere, ca nu cumva să piardă o oaie, ei dau dezlegare de la lege, in timp ce pentru ca un om sa fie vindecat nu fac acelas lucru.
"Atunci i-a zis omului: Întinde mâna ta. El a întins-o şi s-a făcut sănătoasă ca şi cealaltă."
Domnul a venit pentru oameni si pentru binele lor!

Potrivit Sf. Teofilact, si astazi ca de cand lumea, sunt mulți care au mâinile „uscate”, fiind nemilostivi și avari, dar, când le va răsuna lor cuvântul Evangheliei, ei le vor „întinde” spre dăruire, chiar dacă „fariseii”, adică demonii cei trufași, nu voiesc  aceasta!


„În vremea aceea a venit Iisus în sinagoga iudeilor. Și iată era acolo un om având mâna uscată. Și L-au întrebat, zicând: Se cuvine, oare, a vindeca în zi de sâmbătă? Ca să-L învinuiască. Iar El le-a zis: Cine va fi între voi omul care va avea o oaie și, de va cădea ea sâmbăta în groapă, nu o va apuca și o va scoate? Dar cu cât se deosebește omul de oaie! De aceea se cade a face bine sâmbăta. 
Atunci i-a zis omului: Întinde mâna ta. El a întins-o și s-a făcut sănătoasă ca și cealaltă.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu