luni, 25 iulie 2022

Iisus in patria Sa


Parabola de azi, ultimele versete ale cap 13 din Evanghelia dupa Matei,  ne spune ca, in propriul Lui loc de "bastina",  in satul Lui, acolo unde a crescut, Iisus nu a fost crezut, motiv pentru care nici nu a facut minuni in acel loc.

Consatenii Sai nu au putut intelege cum de stia El atatea si, in mod cert, ii si puneau la indoiala capacitatile. 
Pentru ca l-au vazut crescand, muncind in atelierul lui Iosif nu i-au acordat nici un credit!
Din cate se stie, doar Iuda si Ioan - cel pe care il iubea Iisus -au fost cei care I-au cunosteau parcursul si care Ii simtisera valoarea! 
Unul l-a iubit mai presus de sine, altul l-a invidiat pana la moarte!

Sf Ioan Gura de aur zicea: 

"Nimic nu dezbina mai mult ca invidia si gelozia
zgârcitul se bucura când primeste ceva; invidiosul 
nu când primeste el, ci când nu primeste altul. 
El socoteste ca un bun al lui toata nenorocirea ce se întâmpla altuia si nu ceea ce i se întâmpla bun lui. Dusman al întregii firi omenesti, el merge peste tot 

Invidia si gelozia sunt un bumerang: fac rau tuturor - si invidiosului si invidiatului!

Expresia "Nu este proroc disprețuit decât în patria lui și în casa lui"  ar putea sta la baza indemnului dumnezeiesc de a ne iubi unii pe altii!

Desi dezideratul oamenilor este sa fie iubiti, fara sa iubeasca si ei nu pot primi iubire! Sa iubesti, desi pare greu de crezut, este foarte greu! 

E nevoie de munca stradanie ca sa iubesti! De renuntari, de jertfa, de toleranta...
Pana sa cunosti incantarea iubirii, trebuie sa uiti de tine, de egoismul care te stapaneste, sa te debarasezi de invidie si de gelozie!
De aceea, desi Domnul nu ne-a indemnat sa iubim intregul glob ci doar pe "aproapele" nostru, cerinta asta se dovedeste a fi foarte greu de realizat!

„În vremea aceea, venind în patria Sa, Iisus îi învăța pe ei în sinagoga lor, încât ei erau uimiți și ziceau: De unde are El înțelepciunea aceasta și puterile? Oare nu este Acesta fiul teslarului? Oare nu se numește mama Lui Maria și frații Lui: Iacov și Iosif și Simon și Iuda? Și surorile Lui oare nu sunt toate la noi? Deci, de unde are El toate acestea? Și se sminteau în privința Lui. Iar Iisus le-a zis: Nu este proroc disprețuit decât în patria lui și în casa lui. Și n-a făcut acolo multe minuni, din pricina necredinței lor.”
Matei 11: 54-58

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu