marți, 26 iulie 2022

INTELEPCIUNEA RETRAGERII


Ca sa intram in admosfera momentului descris in
fragmentul  propus astazi (14: 1-13) , din 
Evanghelia dupa Matei, sa ne reamintim ca IROD, despre care se face vorbire aici, este fiul lui IROD cel MARE, cel care, însetat de putere și cu mintea întunecata de diavol, a ordonat uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească in varsta de pana la 2 ani, din ținutul Betleem, la nasterea Mantuitorului!

Se pare ca acest rege, tiran si mândru si el, ca si tatal sau, 
află abia acum despre Iisus.

În vremea aceea, a auzit tetrarhul Irod de vestea ce se dusese despre Iisus. Şi a zis slujitorilor săi: Acesta este Ioan Botezătorul; el s-a sculat din morţi şi de aceea se fac minuni prin el.

Irod, daca se temea de cineva, acela nu era Dumnezeu  ci Ioan Botezatorul!  Chiar si dupa ce i-a taiat capul acestuia, il macina aceeasi frica ca si atunci cand Ioan era in viata!
Cum Ioan Botezătorul nu a făcut nici o minune cât a trăit, Irod isi inchipuia că acesta inviase, capatand si darul minunilor de la Dumnezeu!

Ioan Botezătorul, cat a fost in viata, l-a mustrat public pe Irod pentru pacatul de a fi luat de soție pe femeia fratelui său, Filip, deși legea nu-i îngăduia aceasta. 
Legea lui Moise permitea intr-adevar evreilor sa ia de soție pe femeia fratelui,  dacă acesta a murit și nu a lăsat niciun urmaș. 
Insa Filip, fratele lui Irod, lăsase un urmaș - o fiica pe nume  Salomeea. Prin aceasta casatorie, Irod a luat și a 4-a parte din stăpânirea Israelului!
Căsătorindu-se cu cumnata sa, regele nu doar ca încălca porunca lui Dumnezeu dar crea un precedent periculos, dand un  rau exemplu întregului  popor. Si Irod, chiar daca nu se temea de Dumnezeu, se temea de popor și de aceea l-a arestat pe Ioan Botezătorul si a amânat cat a putut uciderea sa. 

Căci Irod, prinzând pe Ioan, l-a legat şi l-a pus în temniţă, pentru Irodiada, femeia lui Filip, fratele său. Căci Ioan îi zicea lui: Nu ţi se cuvine s-o ai de soţie.
Şi voind să-l ucidă, s-a temut de mulţime, că-l socotea pe el ca prooroc.
 

Cu ocazia aniversarii zilei de nastere a Salomeei, fiica sa vitrega si totodata nepoata sa, aceasta dansează provocator în mijlocul invitaților. Dansul fetei l-a fascinat pe Irod, care, amețit de bautura si de miscarile lascive ale Salomeei, de fata cu toata lumea aflata la petrecere, s-a jurat că-i va da orice ii va cere. 
Irod a reactionat fara sa gandeasca dar diavolul abia așteaptă  astfel de ocazii pentru a-i elimina pe cei care-I slujesc Domnului!

Salomeea, îndemnată de Irodiada, mama sa, care il ura pe Ioan, cere, nici mai mult nici mai putin, decat... capul Botezătorului - „aici” pe tavă, "acum" si "aici" ca nu cumva mai târziu,  trezindu-se din băutură si 
caindu-se pentru ca aceptase un asa targ, sa o refuze!

Iar prăznuind Irod ziua lui de naştere, fiica Irodiadei a jucat în mijloc şi i-a plăcut lui Irod. De aceea, cu jurământ i-a făgăduit să-i dea orice va cere. Iar ea, îndemnată fiind de mama sa, a zis: "Dă-mi, aici pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul".

Şi regele s-a întristat, dar, pentru jurământ şi pentru cei care şedeau cu el la masă, a poruncit să i se dea.
Şi a trimis şi a tăiat capul lui Ioan, în temniţă.
Şi capul lui a fost adus pe tipsie şi a fost dat fetei, iar ea l-a dus mamei sale.
Şi, venind ucenicii lui, au luat trupul lui şi l-au înmormântat şi s-au dus să dea de ştire lui Iisus.

Irod s-a întristat, zice evanghelistul, pentru că știa bine ca Ioan era un om curat, dar si pentru ca, din pricina jurământului dat in fata prietenilor sai cu pripeala, pe care mandria il impiedica sa-l incalce, se vede nevoit sa dea curs cererii!
Diavolul a găsit astfel o cale pentru ca Irod să-l omoare pe Ioan Botezătorul!

Iar Iisus, auzind, S-a dus de acolo singur, cu corabia, în loc pustiu dar, aflând, mulţimile au venit după El, pe jos, din cetăţi.

Revenind, Evanghelia ne spune ca ucenicii lui Ioan au venit la Iisus sa-I spuna ce credea Irod despre El, cum ca este Ioan Botezătorul, înviat din morți si revenit in lume sa faca minuni. 

Iisus decide atunci ca este momentul sa plece de acolo.
Confuzia cu privire la inviere  "fantomatica", putea periclita viitoarea Sa Inviere din morti! 

Totodata, plecand, Mantuitorul impiedica orice posibila vărsare de sânge, învâțându-ne astfel și pe noi sa evitam cu intelepciune conflictele ! 

Si S-a dus în loc pustiu... o reculegere inainte de minunea înmulțirii pâinilor! 

Mesajul evanghelic de azi ar fi acela al infranarii, al rezistentei in fata ispitelor, si al evitarii oricarei situatii conflictuale!
Pentru a reusi e nevoie insa sa ne debarasam de mandrie, un dusman mare si arma in mana diavolului!

„În vremea aceea a auzit tetrarhul Irod vestea ce se dusese despre Iisus și a zis slujitorilor săi: Acesta este Ioan Botezătorul; el a înviat din morți și de aceea se fac minuni prin el. Căci Irod, prinzând pe Ioan, l-a legat și l-a pus în temniță, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său. Căci Ioan îi zicea lui: Nu ți se cuvine s-o ai de soție. Și, voind să-l ucidă, s-a temut de mulțime, că-l socotea pe el ca proroc. Iar prăznuind Irod ziua lui de naștere, fiica Irodiadei a jucat în fața oaspeților și i-a plăcut lui Irod. De aceea, cu jurământ i-a făgăduit să-i dea orice-i va cere. Iar ea, îndemnată fiind de mama sa, a zis: Dă-mi aici, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul. Și regele s-a întristat, dar, pentru jurământ și pentru cei care ședeau cu el la masă, a poruncit să i se dea. Și a trimis de a tăiat capul lui Ioan în temniță. Și capul lui a fost adus pe tipsie și a fost dat fetei, iar ea l-a dus mamei sale. 
Și, venind ucenicii lui Ioan, au luat trupul lui și l-au înmormântat și s-au dus să dea de știre lui Iisus. 
Iar Iisus, auzind, S-a dus de acolo singur, cu corabia, în loc pustiu; dar mulțimile, aflând, au venit după El pe jos, din cetăți.”
MATEI 14, 1-13

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu