marți, 23 iulie 2019

GRAUL SI NEGHINA sau DE CE DOMNUL II INGADUIE PE CEI RAI


Zis-a Domnul pilda aceasta:
Asemenea este Împărăția cerurilor omului care a semănat sămânță bună în țarina sa. Dar, pe când oamenii dormeau, a venit vrăjmașul lui, a semănat neghină printre grâu și s-a dus. Iar dacă a crescut paiul și a făcut rod, atunci s-a arătat și neghina. Venind slugile stăpânului casei, i-au zis: Doamne, n-ai semănat tu oare sămânță bună în țarina ta? De unde, dar, are neghină? Iar el le-a răspuns: Un om vrăjmaș a făcut aceasta. Slugile i-au zis: Voiești, deci, să ne ducem și s-o plivim? El însă a zis: Nu, ca nu cumva, plivind neghina, să smulgeți o dată cu ea și grâul. Lăsați să crească împreună, și grâul și neghina, până la seceriș, iar la vremea secerișului voi zice secerătorilor: Pliviți întâi neghina și legați-o în snopi ca s-o ardem, iar grâul adunați-l în hambarul meu.” MATEI 13, 24 - 30

Dezvoltand mai departe parabola semanatorului, Mantuitorul face o comparatie necesara spre a ajunge sa le infatiseze apostolilor Imparatia lui Dumnezeu si regulile ei.

In prima parabolă, Mantuitorul a aratat - lor si noua - ca doar un sfert  din sămânță a căzut pe pământul cel bun. 

In continuare,  El spune ca diavolul nici samanta căzută pe „pământul cel bun” nu o lasa sa germineze. 

Acest lucru este cu putinta doar din pricina lenii noastre duhovnicesti, a delasarii noastre, a abandonarii in fata placerilor, a huzurului, a nepasarii. 

Țarina este lumea aceasta dar si sufletul fiecărui om, iar Cel care a semănat cuvantul lui Dumnezeu este Hristos. 
Pamantul cel bun sunt oamenii buni sau gândurile omului cuprinse de cuvantul lui Hristos. 
Neghina simbolizeaza eresurile sau gândurile noastre rele, iar cel semanatorul lor este diavolul.
Cei care dorm ”sunt cei care dintru lenevire lasa sa le patrunda in minte si suflet eresurile și gândurile celor rele". Slugile sunt îngerii care ne ajută la mântuire și vor să alunge eresurile de pe pământ și sa-i piarda pe eretici și pe cei ce
 
gândesc cele rele. 

Dar Dumnezeu nu ii lasa. El nu vrea să piară ereticii prin războaie, ca să nu pătimească dimpreună cu ei și cei drepți. Nici chiar pentru gândurile cele rele nu voiește Dumnezeu ca omul să fie tăiat!
Căci, iata, evanghelistul Matei, care era el însuși neghină, dacă ar fi fost tăiat din viață, s-ar fi tăiat împreună cu el și grâul cuvântului lui Dumnezeu care avea să răsară mai apoi dintr-însul! 
La fel s-ar fi intamplat și cu Pavel și cu tâlharul de pe cruce. 
Căci aceștia neghină fiind, n-au fost tăiați ci au fost lăsați să trăiască, pentru ca să crească fapta lor bună cea de pe urmă. 

Deci Domnul le spune îngerilor ca doar la sfârșit să adune neghina, adică pe eretici, la Judecata finala!
Dar cum? În snopi, adica legându-i de mâini și de picioare, căci așa toată puterea lor lucrătoare de rau se va lega. 

In împărăția cerurilor nu va mai există nicio lucrare a răului. niciun gând rău… nicio inimă vicleană… niciun gând ascuns… nimic necurat nu va mai intra în împărăția cerurilor ci acolo Dumnezeu va fi toate în toți.

Iar grâul, adică sfinții, va fi adunat de secerătorii îngeri în hambarele ceresti!

(Claudiu Balan)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu