marți, 19 iulie 2022

GRAUL SI NEGHINA sau DE CE DOMNUL II INGADUIE PE CEI RAI


Zis-a Domnul pilda aceasta:
Asemenea este Împărăția cerurilor omului care a semănat sămânță bună în țarina sa. Dar, pe când oamenii dormeau, a venit vrăjmașul lui, a semănat neghină printre grâu și s-a dus. Iar dacă a crescut paiul și a făcut rod, atunci s-a arătat și neghina. Venind slugile stăpânului casei, i-au zis: Doamne, n-ai semănat tu oare sămânță bună în țarina ta? De unde, dar, are neghină? Iar el le-a răspuns: 
Un om vrăjmaș a făcut aceasta. Slugile i-au zis: Voiești, deci, să ne ducem și s-o plivim? El însă a zis: Nu, ca nu cumva, plivind neghina, să smulgeți o dată cu ea și grâul. Lăsați să crească împreună, și grâul și neghina, până la seceriș, iar la vremea secerișului voi zice secerătorilor: Pliviți întâi neghina și legați-o în snopi ca s-o ardem, iar grâul adunați-l în hambarul meu.” 
MATEI 13, 24 - 30

Poate ca pare plictisitor pentru unii reluarea permanenta a pildelor evanghelice. Si totusi, chiar daca avem impresia ca stim despre ce este vorba, constatam ca mereu este ceva nou, ceva care ne-a scapat, ceva care nu a incaput in predica preotului... Repetitio mater studiorum est!

Azi am atasat o predica a pr prof S Tofana care cuprinde un amanunt interesant referitor la traducerile uneori eronate ale Scripturii! Merita ascultata!

Cuvantul lui Dumnezeu are valoarea semintei!

Dezvoltarea parabolei semanatorului, pe care Mantuitorul o face El Insusi, cuprinde o explicatie necesara pentru le descrie apostolilor Imparatia lui Dumnezeu si regulile ei cat mai clar !

In prima parte a parabolei, Mantuitorul a afirmat ca doar un sfert  din sămânță a căzut pe pământul cel bun. 

In continuare,  El le spune ca diavolul nu se lasa si impiedica sa germineze pana si
 samanta căzută pe „pământul cel bun” !

Acest lucru este cu putinta doar din pricina noastra, a lenii noastre duhovnicesti, a delasarii noastre, a lipsei de grija pentru intretinerea comuniunii cu Dumnezeu, a abandonului in fata placerilor, a huzurului, a nepasarii. 

Țarina este deci lumea aceasta dar si sufletul fiecărui om, iar Cel care a semănat cuvantul lui Dumnezeu este Hristos
Pamantul cel bun sunt oamenii buni sau gândurile omului patrunse de cuvantul lui Hristos. 
Neghina simbolizeaza eresurile sau gândurile noastre rele, iar cel semanatorul lor este diavolul.
Cei care dorm ”sunt cei care dintru lenevire lasa sa le patrunda in minte si suflet eresurile și gândurile celor rele". 
Slugile sunt îngerii care ne ajută la mântuire și vor să alunge eresurile de pe pământ și sa-i piarda pe eretici și pe cei ce gândesc cele rele. 

Dar Dumnezeu nu ii lasa ca să nu pătimească dimpreună cu ei și cei drepți. 
Dumnezeu nici chiar pentru gândurile cele rele nu voiește ca omul să fie tăiat!
Evanghelistul Matei, care era el însuși "neghină", dacă ar fi fost tăiat din viață, s-ar fi tăiat împreună cu el și grâul cuvântului lui Dumnezeu care avea să răsară mai apoi dintr-însul! 
La fel s-ar fi intamplat și cu Pavel și cu tâlharul de pe cruce. 
Aceștia, neghină fiind, n-au fost tăiați ci au fost lăsați să trăiască, pentru ca să crească fapta lor bună cea de pe urmă. 

Deci Domnul le spune îngerilor ca doar la sfârșit, 
la Judecata finala, să adune neghina, adică pe eretici !
Dar cum? În snopi, adica legându-i de mâini și de picioare, căci așa toată puterea lor lucrătoare de rau se va lega. 

In împărăția cerurilor nu va mai există asadar nicio lucrare a răului. nici un gând rău… nici o inimă vicleană… nici un gând ascuns… nimic necurat nu va intra în împărăția cerurilor caci acolo Dumnezeu va fi toate în toți.

Iar grâul va fi adunat de secerătorii îngeri în hambarele ceresti!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu