luni, 30 mai 2022

IISUS - INVIEREA SI VIATA


În vremea aceea arhiereii și fariseii au adunat sobor împotriva lui Iisus și ziceau: 
"Ce este de făcut, pentru că Omul acesta săvârșește multe minuni? Dacă-L lăsăm așa, toți vor crede în El și vor veni romanii și ne vor lua și țara și neamul." 
Iar Caiafa, unul dintre ei, care în anul acela era arhiereu, le-a zis: Voi nu știți nimic; nici nu gândiți că ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul. 
Dar aceasta n-a zis-o de la sine, ci, fiind arhiereu al anului aceluia, a prorocit că Iisus avea să moară pentru neam. Și nu numai pentru neam, ci și ca să adune laolaltă pe fiii lui Dumnezeu cei risipiți. 
Deci, din ziua aceea, s-au hotărât să-L omoare. De aceea, Iisus nu mai umbla pe față printre iudei, ci a plecat de acolo într-un ținut aproape de pustie, într-o cetate numită Efraim, și acolo a rămas cu ucenicii Săi. 
Și erau aproape Paștile iudeilor și mulți din țară s-au suit la Ierusalim mai înainte de Paști, ca să se curățească. Deci, căutau pe Iisus și, pe când stăteau în templu, ziceau între ei: 
Ce vi se pare? Oare nu va veni la sărbătoare? 
Iar arhiereii și fariseii dăduseră porunci ca, dacă va ști cineva unde este, să dea de veste, ca să-L prindă.” Ioan 11:47-57

Dupa parcurgerea capitolelor precedent ale Evangheliei dupa Ioan, ne apropieim de momentul maxim care va declansa ura deplina a fariseilor fata de Mantuitorul! 
Acesta pare sa fie Invierea lui Lazar, redata in capitolul 11.

În acest capitol  evanghelistului ne spune ca Mântuitorul, care se afla dincolo de Iordan, cand a aflat ca Lazar era pe moarte, a vrut să-l vada, iar ucenicii, care se temeau pentru El, l-au prevenit ca iudei vor să-L omoare. 
Totusi Mântuitorul vine în Betania.

Acolo este întâmpinat de Marta, sora lui Lazăr, cu care poarta El poarta o discuţie despre învierea din ziua cea de apoi.

Iisus i-a zis: Fratele tău va învia.
Marta i-a zis: Ştiu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi.
Şi Iisus i-a zis: Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.
Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac.
Crezi tu aceasta?
Zis-a Lui: Da, Doamne. Eu am crezut că Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume."


Mântuitorul definindu-se pe Sine ca fiind Învierea şi Viaţa pentru cei ce cred în El, depaseste concepţia iudaic-mesianică e care Marta o cunostea.
Desi ceva nou si greu de inteles, Marta, cu increderea si iubirea ce I-o purta, face acea solemna mărturisire a dumnezeirii lui Iisus: „Da, Doamne, eu am crezut că Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume” (11, 27).

Minunea învierii lui Lazăr confirmă spusele lui Iisus cum că El este Învierea şi Viaţa. 
Prin cuvântul Său, cel mort învie şi iese din mormânt. 
De fapt, atunci au avut loc două minuni: învierea propriu-zisă a lui Lazăr şi ieşirea lui din mormânt, legat la mâini şi la picioare (11, 43-44). 
A doua minune anticipeaza,  în viziunea evanghelistului, urmarile cosmic-umane ale Invierii Mântuitorului, prin care întreaga materie a trupului omenesc va fi transfigurată, spiritualizată.

Tocmai aceasta minune ii va tulbur radical pe fruntaşii iudeilor care decid moartea lui Iisus.
Problema lor nu era sa afle Cine era El, nici nu doreau sa inteleaga Ce Este El, ci faptul ca "
Omul acesta săvârșește multe minuniDacă-L lăsăm așa, toți vor crede în El și vor veni romanii și ne vor lua și țara și neamul." 

In toata panica starnita de invidie si nu numai, Caiafa rosteste celebra fraza:

Voi nu știți nimic; nici nu gândiți că ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul.

Evanghelistul explica mai departe 
cum ca aceasta n-a zis-o de la sine, ci, fiind arhiereu al anului aceluia, a prorocit că Iisus avea să moară pentru neam. Și nu numai pentru neam, ci și ca să adune laolaltă pe fiii lui Dumnezeu cei risipiți. 

Lucrul acesta este foarte important si, de aceea, nu trebuie trecut cu vederea!

2 comentarii:

  1. Seara buna draga Cita!
    Pentru ca maine este 1 Iunie sa ai o zi minunata impreuna cu copii mici si copii mari.
    La Multi Ani! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere