duminică, 6 decembrie 2015

LEGEA CEA NOUA

Cand am fost in Israel, am inteles mai bine diferenta intre norma rigida a Legii celei Vechi, cea a lui Moise, si "noul" adus de catre Hristos, care nu o anuleaza ci o umanizeaza!

In ziua de sambata, cum este interzisa orice activitate,  in hoteluri, ca sa nu apesi pe butoane - si deci sa faci ceva - sunt ascensoare care pot functiona prin... speaker!
Litera legii este astfel respectata dar spiritul ei este uitat caci ideea sabatului este de a sta in meditatie si a abandoba orice activitate pentru a reflecta la cele pe care Dumnezeu le-a facut pentru poporul sau! Si, daca te vanturi prin hotel, ce importanta mai are daca urci cu liftul apasand pe butonul 6 sau  rostind "sase"?
Sambata a fost randuita pentru evrei in amintirea iesirii din Egipt! ”Adu-ti aminte ca ai fost ROB in pamantul Egiptului si te-a scos Domnul Dumnezeul tau de acolo, cu mana tare si cu brat inalt , pentru aceasta ti-a poruncit tie Domnul Dumnezeul tau, sa pazesti ziua SAMBETEI” (Deut. 5,15).
Daca Legea Veche zice “să nu ucizi”, Harul zice “oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă“(Matei 5,22). Daca Legea Veche zice “să nu fii desfrânat”, Harul zice “să nu pofteşti!”
(Romani 7,7).

Mantuitorul nu anuleaza Legea lui Moise. El vine sa-i dea viata, sa o faca cladiroare de suflet, ajutand astfel pe credincios sa o simtim, pentru a se putea schimba!
Prin Legea cea noua, a Lui , ni se cere doar să Il iubim pe Dumnezeu şi pe aproapele nostru!
Dacă facem aceste două lucruri cu credincioşie, este ca si cum le-am fi implinit pe toate celelalte cerinte! 
Legea lui Hristos este iubirea!
Caci cine Il iubeste pe Dumnezeu nu are alti dumnezei si cine isi iubeste aproapele nu ii face nici un rau - nu minte, nu fura, nu ucide, nu inseala, nu badjocoreste, nu ravneste, nu barfeste...
Iata ce gasim in Evanghelia dupa Matei:  - "Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să implinesc".
Matei, 5/17  Asadar "implinirea de care vorbeste Mantuitorul este completarea, adancirea Legii care prin iubire devine traitoare, efervescenta, creatoare! Caci asta este Legea cea noua: o norma care nu ramane in litera ei ci prinde viata, mergand la esenta care poate schimba omul cu adevarat!
In vremea aceea Iisus învăța într-una din sinagogi sâmbăta. Și, iată, era acolo o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputință și care era gârbovă, încât nu putea să se ridice nicidecum. Iar Iisus, văzând-o, a chemat-o și i-a zis: Femeie, ești dezlegată de neputința ta! Și Și-a pus mâinile asupra ei, iar ea îndată s-a îndreptat și slăvea pe Dumnezeu. Atunci, mai-marele sinagogii, mâniindu-se că Iisus a vindecat-o sâmbăta, răspunzând, zicea mulțimii: Șase zile sunt în care trebuie să se lucreze; deci veniți în aceste zile și vă vindecați, iar nu în ziua sâmbetei! Domnul însă i-a răspuns și a zis: Fățarnicilor! Fiecare dintre voi nu dezleagă, oare, sâmbăta boul sau asinul său de la iesle și nu îl duce să-l adape? Dar aceasta, fiică a lui Avraam fiind, pe care a legat-o Satana, iată, de optsprezece ani, nu se cuvenea, oare, să fie dezlegată de legătura aceasta în ziua sâmbetei? Și, zicând El acestea, s-au rușinat toți cei ce erau împotriva Lui, iar poporul întreg se bucura de toate faptele cele slăvite, săvârșite de Dânsul.
Luca 12: 10-17

Unde era mila mai-marelui sinagogii? El nu a mai putut vedea nefericirea femeii, orbit de litera Legii! De aceea s-a rusinat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu