joi, 3 decembrie 2015

TIMPUL

Imi amintesc ca prin anii '90 aparuse un album pop, ENIGMA parca se chema, facut de Michael Cretu, atunci pe val, el si sotia lui, Sandra. In jurul albumelor sale s-au nascut la vremea aceea multe controverse, prin unele tari fiind chiar interzise. Sper sa nu fac o confuzie...  Video-clipul melodiei  "Return to Innocence" , aflat pe acel album, era facut cu o filmare inversa, scenariul aratand parcursul  vietii unei persoane in sens invers, de la moarte la nastere  - adica inversa ordinea cronologica a evenimentelor.

La vremea aceea m-am intrebat de ce Biserica isi aratase dezacordul si de ce considera stilul acesta de filmare ca blasfemic.
A trebuit sa treaca ani, sa invat mult si multe ca sa inteleg ca viata lumii si viata in Hristos se deosebesc mai ales prin raportarea la timp!
Viata noastra pamanteana incepe la nastere si se sfarseste, pentru unii, odata cu moartea fizica.
Viata in Hristos incepe cu moartea spre a ajunge la viata vesnica!
Hristos a trebuit sa moara pentru ca omul sa se salveze si sa traiasca, prin bucuria Invierii, nemurirea in Imparatia lui Dumnezeu!

Sfantul Maxim Marturisitorul scrie ca viitorul lumii este cauza trecutului, si nu efectul lui, caci motivul crearii lumii este Hristos Cel Eshatologic (acela ce mantuie omenirea la sfarsitul istoriei ei), cand se va produce unirea creatului cu necreatul in veacul de pe urma. 
Dupa Sf. Maxim, Biserica traieste acest fapt in prezent, continuu, la Liturghie, prin Sf. Impartasanie, in care ceea ce „va sa fie“ devine prezent, realitate, si atunci viitorul devine cauza a trecutului.
In Sf. Euharistie calatorim in timp in sens invers - dinspre viitor inspre prezent si trecut. 
Astfel, Biserica devine ceea ce va fi la sfarsitul veacurilor si nu ceea ce este in prezent!

Daca suntem atenti, in altar, preotii merg in jurul mesei mereu in sensul invers al acelor ceasornicului si asta nu intamplator!
Acolo se inchipuie astfel acea calatorie in timp, din prezent in trecut!

Fericitul Augustin spunea ca: „Dacă în lume este mai întâi viaţa şi apoi moartea, în Biserica lui Hristos este întâi moartea şi apoi viaţa”. 
Si atunci de ce sa ne intristam ca murim?

EVANGHELIA ZILEI

Şi luând la Sine pe cei doisprezece, a zis către ei: Iată ne suim la Ierusalim şi se vor împlini toate cele scrise prin prooroci despre Fiul Omului. Căci va fi dat păgânilor şi va fi batjocorit şi va fi ocărât şi scuipat. Şi, după ce Îl vor biciui, Îl vor ucide; iar a treia zi va învia. Şi ei n-au înţeles nimic din acestea, căci cuvântul acesta era ascuns pentru ei şi nu înţelegeau cele spuse.
Luca 18, 31-34

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu