luni, 14 martie 2016

REINTOARCEREA

Prima duminica inaintea intrarii in Marele Post este o reamintire a IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI, cadere datorata neascultarii!

Adam, omul asadar, putea face orice, avea statut de stapan in minunata gradina a lui Dumnezeu! 
Singura interdictie a fost aceea de a NU MANCA din pomul cunostintei!  
Dar... nu a putut sa respecte singura constrangere care i-a fost pusa in fata!
Postul - oprirea de a manca anumite alimente - este, de atunci si pana azi, o provocare, un soi de antrenament necesar pentru a rezista tentatiilor de orice fel!

Incepand de azi, pornim la drum, in sens invers, un drum special, un drum pe care il facem reintorcandu-ne in timp! 

Daca viata omenirii, care incepe cu caderea omului, are un curs istoric, de la origini pana in prezent,  in cele 40 de zile de post, vom incerca sa-l refacem, din prezent in trecut, invers, astfel incat,  prin rugaciune, post si pocainta, impreuna cu Mantuitorul,  sa ne ridicam, reintoarcandu-ne in bratele Domnului! 
Drumul e presarat cu pietre de poticnire, ispite, incercari, caci diavolul nu posteste si socoteste postul o arma impotriva lui!
Pe drumul acesta, acolo "unde e iubire, unde e dorinta de a odihni pe omul de langa noi, e semn ca suntem pe drumul spre Rai".

Parintele Iosif Vatopedinul spune: "Toate actele caderii lui Adam sunt repetate in sens invers de Hristos. 
  • Si-a intins Eva mainile spre fructul oprit? Si-a intins si Iisus mainile pe Cruce! 
  • Adam a incalcat porunca si nu a ascultat de Dumnezeu? Iisus al nostru s-a facut ascultator de Dumnezeu pana la moarte! 
  • Lemn era pomul din care era fructul? Pe lemn a fost atarnat Mantuitorul nostru! 
  • Gradina si rai era acolo, unde Adam s-a facut vinovat si de unde a fost izgonit? Gradina era si in Ghetsimani unde Iisus al nostru S-a predat mortii! 
  • A fi egal cu Dumnezeu si slavit si-a inchipuit Adam ca va fi prin incalcarea poruncii? Necinste si scuipari a primit Domnul nostru! 
  • Spini si palamida a mostenit Adam dupa alungarea sa? Cu cununa de spini se incununeaza Iisus al nostru! 
  • ”Placuta gustare” din fructul oprit a simtit Adam? Otet si fiere gusta Iisus al nostru! 
  • Prin Eva, care a fost luata din coasta lui Adam, s-a petrecut ademenirea? Coasta lui Iisus al nostru a fost strapunsa cu sulita, ca sa curga din ea "sange si apa", elementele curatirii sacramentale ale firii umane!"  
Frumosul text de mai sus ne arata cum ne-a rascumparat pe noi Mantuitorul si felul in care jertfa Sa ne-a dat sansa indumnezeirii!

Dupa 40 de zile de post, in care incercam sa facem tot ce se poate pentru sufletul nostru, urmeaza o saptamana in care vom retrai patimirile Mantuitorului, refacand drumul Crucii Sale! 

Postul - care va dura 7 saptamani in total - este poate aspru, greu de parcurs, multiplele ispite carora trebuie sa le facem fata fiind uneori destabilizatoare, dar trairea de la finalul lui este pe masura nevointei noastre!

Si, cum primul pas pe acest drum se face prin iertare, va cer iertare tuturor daca v-am suparat cu ceva!
Sa ne ajute Dumnezeu sa reusim sa ne jertfim si noi pentru Hristos, cat de putin, numai sa o facem!


Ev. Matei 6, 14-21

Zis-a Domnul: dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, şi vouă Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Iar dacă nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii, căci ei îşi întunecă feţele lor, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun vouă că îşi iau răsplata lor. Iat tu, când posteşti, unge-ţi capul tău şi faţa ta o spală, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns; şi Tatăl tău care vede cele ascunse îţi va răsplăti ţie. Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde moliile şi rugina le strică, şi unde furii le sapă şi le fură. Ci vă adunaţi comori în cer, unde nici moliile, nici rugina nu le strică, şi unde furii nu le sapă, nici le fură. Că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu