sâmbătă, 8 iunie 2019

DEOFIINTA

Fragmentul citit azi la Sf. Liturghie continua discursul cu referiri la deofiintiimea lui Iisus Hristos cu Dumnezeu Tatal.

Perfecta co-substantialitatea existenta in cadrul Sfintei Treimi este esentiala pentru credinta crestina! 

Este insa foarte greu sa poti concentra in cateva cuvinte atât de multe adevăruri cate exista in Sfanta Treime! 

Crezul nostru este o reusita - el exprima esenţa învăţăturii creştine - si asta gratie Parintilor celor doua Sinoade Ecumenice care au reusit sa concentreze in cateva propozitii toate aceste adevaruri, incercand sa nu lase nici o bresa prin care sa se strecoare ereziile! 

Dar iata ce zice Insusi Mantuitorul despre co-substantialitatea intre Dumnezeu Tatal si Fiu Sau : 
"Credeți Mie că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine!"

Docma crestina se bazeaza pe adevarul Treimii:

DUMNEZEU, FIUL si DUHUL SFÂNT sunt
CONSUBSTANȚALI (adica deofiinta)
VEȘNICI, DIFERIȚI și EGLI

Se spune ca, odata, un om simplu calatorea pe un drum de tara, in tovarasia unui preot. Vorbind ei de una de alta, omul si-a aratat o nedumerire:
- Cuvioase parinte, eu nu pot intelege cum de in Sfanta Treime sunt trei Persoane care formeaza Una singura. 
Cum de Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt trei persoane unite, nedespartite, dar fara a se amesteca una cu cealalta ?
- Fiul meu, ii raspunse cu rabdare preotul, sunt si lucruri mai presus de gandirea noastra pacatoasa. Insa, ceea ce spui nu este atat de greu de priceput. 
Sa privim, de exemplu, soarele! Sa zicem ca sfera de foc, ce dainuieste acolo de veacuri, este Tatal. Apoi, sa spunem ca lumina care ne vine de la soare este Fiul, Iisus Hristos, Care a venit sa ne lumineze viata si sa ne scape de pacate. Apoi, caldura, care vine tot de la soare pentru a ne incalzi, sa zicem ca ar fi Sfantul Duh, Care, cu dragostea Sa, ne incalzeste mereu sufletele inghetate de rautate. 
Vezi tu, fiul meu, soarele cu lumina si cu caldura lui nu sunt unul si acelasi lucru si, cu toate acestea, cele trei raman diferite cand vorbim despre fiecare? La fel si in Sfanta Treime, Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt Unul si Acelasi Dumnezeu, Caruia noi, credinciosii, ne inchinam.

„Zis‑a Domnul către ucenicii Săi: Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl - Care rămâne întru Mine - El Însuși face aceste lucrări. 
Credeți Mie că Eu sunt întru Tatăl și Tatăl este întru Mine, iar de nu, credeți‑Mă pentru lucrările acestea. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu, și mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl. Și orice veți cere în numele Meu, aceea voi face, ca să fie slăvit Tatăl întru Fiul. Dacă veți cere ceva în numele Meu, Eu voi face. 
Dacă Mă iubiți, păziți poruncile Mele. Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă, ca să fie cu voi în veac: Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să‑L primească, pentru că nu‑L vede, nici nu‑L cunoaște; voi însă Îl cunoașteți, pentru că rămâne la voi și în voi va fi! Nu vă voi lăsa orfani; voi veni la voi. 
Încă puțin timp și lumea nu Mă va mai vedea; voi însă Mă veți vedea, pentru că Eu sunt viu și voi veți fi vii. În ziua aceea veți cunoaște că Eu sunt întru Tatăl Meu și voi întru Mine și Eu întru voi. Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și‑l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu