marți, 2 decembrie 2014

Z 299

Iarna s-a instalat!

Nu iubesc anotimpul asta deloc!
Frica de frig si de zapada ma urmareste din frageda copilarie.
Mereu asociez iarna cu nametii din '53,  cu picioare inghetate si ude de sosul rece si murdar de la rigole, cu vantul aspru si neprietenos al Campiei Romane... 
Nu am putut sa gasesc niciodata nimic romantic in caderile de zapada!
Abia cand ne-am mutat la Sibiu am trait farmecul decorului hibernal, al chiciurei ce imbraca feeric crengile dezgolite ale copacilor, si am simtit frigul sanatos de la munte! 
Dar tot nu mi s-au sters pe deplin amintirile iernilor bucurestene!

Invat insa sa traiesc cu o multime de neputinte si de lucruri pe care nu le agreez si asta simt ca imi face bine!



EVANGHELIA ZILEI

Ev. Luca 14, 25-35 

În vremea aceea mergea cu Iisus mulţime multă şi, întorcându-se, le-a zis: dacă vine cineva la Mine şi nu urăşte: pe tatăl său şi pe mama sa, şi pe femeia sa, şi pe copiii săi, şi pe fraţii şi pe surorile sale, ba chiar însăşi viaţa sa, nu poate să fie ucenicul Meu. Şi cel care nu-şi poartă crucea sa, şi vine după Mine, nu poate să fie ucenicul Meu. Pentru că cine dintre voi, vrând să zidească un turn, nu stă, oare, mai întâi şi face socoteala cheltuielii, dacă are cu ce să-l isprăvească? Ca nu cumva, punându-i temelia şi neputând să-l termine, toţi cei care vor vedea să înceapă să-l ia în râs şi să spună: acest om a început să zidească, dar n-a fost în stare să isprăvească. Sau care împărat, plecând să se bată în război cu alt împărat, nu stă, oare, mai întâi să se sfătuiască, dacă va putea să întâmpine cu zece mii pe cel care vine asupra lui cu douăzeci de mii? Iar de nu, cât este încă celălalt departe, îi trimite solie şi se roagă de pace. Aşadar, oricine dintre voi care nu se leapădă de tot ce are nu poate să fie ucenicul Meu. 

Bună este sarea, dar dacă şi sarea se va strica, cu ce o vor mai drege? Nici în pământ, nici în gunoi nu mai este de folos, ci o aruncă afară. Cel ce are urechi de auzit să audă.

Evanghelia aceasta ne tulbura si, pe unii dintre noi, ne poate lasa descumpaniti! Cuvantul "ura" e puternic. 

Trecem peste faptul ca, pornind de la limba aramica, in care a fost scris Noul Testament, trecand prin greaca, slavona si apoi romana... e posibila o oarecare deviere de sens - desi specialistii in Teologia Biblica spun ca nuanta exacta este chiar "a ura"!
Nimic din Noul Testament insa nu se citeste fara indelunga reflectie!

Lucrurile devin poate mai clare citind din:

Matei cap.10: 37-38

37. Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
38. Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.

Hristos li se adreseaza eventualilor sai ucenici.
Si, daca vorbim despre Apostoli, ei au lasat tot: casa, masa, familie, ba chiar au fost opriti sa-si ingroape mortii.
(Matei 8/22). 
Ei erau chemati la jertfa si erau destinati a purta o cruce mai grea decat a celorlalti muritori! 
Astfel au devenit demni de Hristos. 

Noi, ceilalti muritori, ca si crestini, suntem chemati sa iubim esentialmente! Aceasta e cea dintai porunca!
Oare ni se cere si noua sa uram?

Eu cred ca suntem obligati sa uram pe oricine sau orice NE PRETINDE sau NE ADUCE IN STARE sa-l iubim mai mult decat pe Dumnezeu. 
Asta este sensul acestui citat biblic de la Luca. 
In fond nu-i uram oare pe cei care ne impiedica sa iubim pe cine vrem noi?  Nu le purtam pica celor care nu ne lasa sa facem ce ne dorim, cand ne dorim si cum ne dorim noi?

Iubirea fata de familie este integrata in iubirea de Dumnezeu, nu in conflict cu Aceasta. 
Iubindu-ti familia, semenii in general, te inscrii intre cei ce-L iubesc pe Dumnezeu. 
De indata insa ce acesti "indicatori" de dragoste lumeasca te indeparteaza de Domnul, ei devin nocivi, obstacole pe care trebuie sa le indepartezi cu inversunarea desavarsitei iubiri cu care ii esti dator Lui.

Cand ridicam ochii spre Cerul cel Inalt, unde salasluieste Domnul, e nevoie sa ne ridicam si spiritul si sa intelegem ca, Acolo valorile iubirii sunt raportate la maretia Lui!

Doamne, ajuta-ne sa intelegem!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu