duminică, 21 decembrie 2014

Z 319

DUMINICA DINAINTEA NASTERII DOMNULUI

Am cam intrat in criza! Blocajul meu, legat de durerea de sold, analize, refacerea unor acte urgente... s-a materializat in timpul pe care l-am consumat si care acum imi lipseste.
Nu stiu cum ma voi descurca dar... cer ajutor Domnului si, asa cum m-a ajutat azi sa gasesc loc de parcare, :) (in cea mai nebuna zi dinaintea Craciunului, cand toti oamenii fara timp sunt la cumparaturi pe ultima suta de metri!) sper sa ma ajute si mai departe, sa am putere sa fac cate mi-am propus si sa fiu si o bunica disponibila pentru cei patru nepoti ai mei - caci vacanta a inceput :)!

Doamne, ajuta-ne!

EVANGHELIA ZILEI
Ev. Matei 1, 1-25

Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac, Isaac a născut pe Iacob, iar Iacob a născut pe Iuda şi pe fraţii lui. Iuda a născut pe Fares şi pe Zara din Tamar, iar Fares a născut pe Esrom; Esrom a născut pe Aram. Aram a născut pe Aminadav, Aminadav a născut pe Naason, iar Naason a născut pe Salmon. Salmon a născut pe Booz din Rahav; Booz a născut pe Obed din Rut; Obed a născut pe Iesei, iar Iesei a născut pe David împăratul. David împăratul a născut pe Solomon din femeia lui Urie; Solomon a născut pe Roboam; Roboam a născut pe Abia, iar Abia a născut pe Asa. Asa a născut pe Iosafat; Iosafat a născut pe Ioram, iar Ioram a născut pe Ozia. Ozia a născut pe Ioatam; Ioatam a născut pe Ahaz, iar Ahaz a născut pe Ezechia. Ezechia a născut pe Manase; Manase a născut pe Amon; Amon a născut pe Iosia, iar Iosia a născut pe Iehonia şi pe fraţii lui, la strămutarea în Babilon. Iar după strămutarea în Babilon, Iehonia a născut pe Salatiil; Salatiil a născut pe Zorobabel; Zorobabel a născut pe Abiud; Abiud a născut pe Eliachim; Eliachim a născut pe Azor. Azor a născut pe Sadoc; Sadoc a născut pe Achim; Achim a născut pe Eliud; Eliud a născut pe Eleazar; Eleazar a născut pe Matan; Matan a născut pe Iacob, iar Iacob a născut pe Iosif, bărbatul Mariei din care s-a născut Iisus, care se cheamă Hristos. Deci, toate neamurile: de la Avraam până la David, sunt patrusprezece neamuri; de la David până la strămutarea în Babilon, sunt patrusprezece neamuri; şi de la mutarea în Babilon până la Hristos, sunt patrusprezece neamuri. Iar naşterea lui Iisus Hristos, aşa a fost: după ce mama Sa, Maria, a fost logodită cu Iosif, şi înainte de a fi ei împreună, s-a aflat că ea are în pântece din Duhul Sfânt. Iar Iosif, bărbatul ei, fiind om drept şi nevoind să o vădească, a voit s-o lase în ascuns. Pe când însă cugeta el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, femeia ta, căci Cel zămislit într-însa este din Duhul Sfânt. Ea va naşte fiu şi-I vei pune numele: Iisus, căci El va mântui poporul Său de păcate. Iar acestea toate s-au făcut, ca să se împlinească ceea ce vestise Domnul prin proorocul, care zice: iată Fecioara va avea în pântece şi va naşte Fiu şi-i vor pune numele Emanuil, care înseamnă: Dumnezeu este cu noi. După ce s-a deşteptat din somn, Iosif a făcut aşa precum i-a poruncit îngerul Domnului şi a luat la el pe femeia sa. Dar n-a cunoscut-o pe ea, până ce a născut pe Fiul său cel Unul-Născut, căruia I-a pus numele Iisus.


Lista stramosilor dupa trup ai lui Iisus pare ciudata.
Potrivit Sfintei Scripturi, genealogiile nu-şi propun să fi­xeze o listă precisă şi completă a stră­mo­şilor, ci caută doar origi­ni­le umane ale lui Iisus, nobile precum citim. In fond enumerarea este genealogia Dreptului Iosif.
Evanghelistul explică mai apoi, în partea a doua a capitolului întâi: că Iosif n-a avut nici un rol în zămislirea lui Iisus, şi că Fecioara Maria „s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt“. Maria şi Iosif erau amândoi din neamul lui David şi erau logo­diţi potrivit legii iudaice. Iosif nu este decât tatăl adoptiv al Mân­tu­i­to­ru­lui. Dumnezeu îi po­runceşte lui Iosif s-o ia pe Maria în casa sa şi să-i dea Prun­cului numele Iisus. În a­cest fel, Iosif asigură legitimitatea naşterii Pruncului într-o familie. Dar adevăratul Tată al lui Iisus este Dumnezeu; El s-a zămislit în pântecele Fe­cioa­rei prin „umbrirea“ puterii Celui Preaînalt (cf. Lc 1, 35)
Evanghelistul Luca tine sa precizeze, exprimand credinta generala despre acest fapt, spune clar: «Iisus... fiind, precum se socotea, fiu al lui Iosif» (Luca 3, 23). Deci numai «se socotea» dar nu era fiul lui natural. De altfel, niciodata nu spun Evangheliile «Iosif si fiul lui».

Daca  in prima parte aflam  originea umana a lui Iisus,  in partea a doua ni se comunica originea Sa dumnezeiasca ca fiu al lui Dumnezeu intrupat!
Evanghelistul tine sa ne comunice un adevar de credinta, acela ca Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat dar si om adevarat!

Dumnezeu ofera lumii un alt tip de nastere, cea duhovniceasca, ce vine de la Duhul Sfant.
Asa cum Adam este inceputul lumii celei dintai, Iisus , noul Adam, reprezinta nasterea unei ere noi, propusa de Dumnezeu oamenilor spre mantuirea lor!
Întruparea Fiului lui Dumnezeu, adică faptul că El S-a făcut om, este planul tainic al lui Dumnezeu, scopul pentru care El a creat lumea. Astfel omul este chemat la indumnezeire!
Această lucrare tainica, prin care omenirea este pregatita în vederea Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, 
demonstreaza imensa iubire si rabdare a lui Dumnezeu, precum şi respectul Lui faţă de libertatea persoanelor şi a popoarelor, cărora le propune mântuirea, cu un exemplu de jertfa suprema, fara sa le-o impuna. Minunat!
Hristos se naste,
Domnul coboara,
Ingerii canta,
Magii il adoara,
Pastorii-alearga,
Ieslea o-nconjoara,
Mari minuni se intamplara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu