marți, 14 aprilie 2015

SAPTAMANA LUMINATA

"Acum toate s-au umplut de lumina: cerul si pamantul si cele de sub pamant".

De la Pasti si pana la Rusalii lumea e in sarbatoare! 
Bucuria trebuie sa ne cuprinda pe toti cei ce credem in Dumnezeu! Bucuria asta se hraneste din sansa extraordinara pe care ne-a oferit-o Mantuitorul, aceea de a nu ne pierde in intuneric si de a aspira spre Lumina pe care ne-a oferit-o cu atata generozitate, pecetluita cu jetfa Lui, din iubire fara margini!

Imi amintesc ca, in casa bunicilor, cosul cu oua rosii nu lipsea de pe masa pana la Rusalii, cand, practic, Pogorarea Duhului Sfant o traiam ca pe o zi la fel de mare si speciala ca Pastele!

Pana la Cincizecime ne vizitau rudele, raspandite prin alte colturi de tara! Cum nu erau telefoane ... zilnic ne asteptam sa vina  cineva in vizita! Si zilnic venea cineva!
Cozonaci... se faceau saptamanal si oua se vopseau zilnic, ibricul de cafea era permanent pe foc si toti simteam ca e sarbatoare! Nu eram bogati dar nu stiu cum de ... nu ne simteam saraci! Bucuria ne dadea alta viziune asupra vietii!

Bunica stia sa planga in Vinerea Mare, ascultand Prohodul Domnului, sa sufere la Ocolire, mergand in urma Giulgiului zdrobita de durere, si sa se bucure cand Domnul a Inviat, pentru ca a Inviat si pentru ca ne-a dat sansa sa ne mantuim si sa ne traiasca sufletele in Lumina!
Cand nu a mai putut merge la biserica, din pricina picioarelor, biata de ea, a suferit foarte, dar si asta a luat-o crestineste, supunandu-se ... vointei lui Dumnezeu! 

Prima saptamana ce urmeaza Pastelui se numeste SAPTAMANA LUMINATA!
Unii zic ca numele ii vine de la faptul ca in noaptea de Pasti se savarseau botezuri iar cei botezati umblau in haine albe o saptamana dupa Botez!
Altii spun ca e vorba despre lumina pe care am primit-o din Altar in clipa Invierii! O lumina ce nu poate fi umbrita!
Oricum ar fi Lumina Invierii ni se aseaza in suflet!

In aceasta saptamana Usile Imparatesti al altarelor nu se inchid, nu se citeste Psaltirea si nici nu ne fac metanii.
Dupa unele canoane nu se ingenunchiaza pana la Cincizecime!

Sa ne bucuram si noi cu bucurie adevarata caci Domnul a Inviat si ne-a adus mantuirea!


HRISTOS A INVIAT!