duminică, 2 octombrie 2016

DIN NOU IUBIREA

- De ce oare Dumnezeu o fi pus in funtea listei cu porunci porunca iubirii?
- Poate pentru ca omul are nevoie sa iubeasca pentru a iesi din cercul sinelui egoist si astfel sa se salveze!

Tot ce ne cere Dumnezeu este sa ne iubim aproapele! 
Nu intreaga omenire ci DOAR pe acei semeni care ne inconjoara!  Si ... nu prea ne reuseste...
Sa fie oare incapacitatea noastra de a iubi un fel de defect de fabricatie? 


Oricat de paradoxal ar parea cel mai greu lucru pentru un om, daca nu imposibil,  este sa-si iubeasca aproapele ! 
Or sa spuna unii ca nu este adevarat insa, daca gandim mai profund, observam ca iubirea de care ne credem in stare este fie naturala - fata de parinti ori copii - fie erotica si in consecinta egoista!

In fine, poate Domnul nu ne va analiza  atat de amanuntit felul de a iubi insa in evanghelia de astazi ne spune ca este necesar nu numai sa-i iubim pe cei care ne iubesc  - caci asta nu inseamna respectarea poruncii fiindca iubirea astanu este diferita de cea a celor rai si pacatosi - orice fiinta face asta: isi iubeste copilul ori parintele, omul cu care traieste iubirea in cuplu... 
Mantuitorul ne ce re sa ne iubim vrajmasii! 
Gesturile caritabile fata de cei dragi nu ai valoarea  deci duhovniceasca a poruncii iubirii!

Exercitiul acestui soi de iubire este ceva care ne modifica interior pana intr-atat incat schimbarea nu va trece neobservata! Ea ne va da o bucurie speciala si ne va creste, ne va deschide calea spre Dumnezeu!

Este evident ca nu putem iubi asa fara ajutorul Lui!
Asadar, ce ne ramane in afara rugaciunii? 
Pare ca doar dorinta de a respecta porunca Domnului!

Duminica a 19‑a după Rusalii
(Predica de pe munte - Iubirea vrăjmaşilor)
Luca 6, 31‑36
„Zis‑a Domnul: Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi‑le şi voi asemenea. Şi, dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Că şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei; şi, dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii fac acelaşi lucru; iar dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Însă voi iubiţi‑i pe vrăjmaşii voştri şi faceţi‑le bine şi daţi cu împrumut fără să nădăjduiţi nimic în schimb, iar răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru milostiv este.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu