miercuri, 19 octombrie 2016

NU NE LASA SA CADEM...

Cand este vorba de ispite fiecare are un discurs... personalizat!

In Rugaciunea Domneasca versetul "si nu ne duce pe noi in ispita" nu este corect tradus. 
Nu Domnul ne duce in ispita ci noi cadem in ispita! Mai aproape de adevar este: si nu ne lasa pe noi sa cadem in ispita", adica: intareste-ne vointa, puterea si credinta... ca sa rezistam!

Ispita a fost ingaduita de Dumnezeu ca un soi de "extemporal" periodic pentru verificarea... starii duhovniciei noastre.
Inutil sa dam vina pe te miri cine - reprosuri de genul: "Cine-a pus carciuma-n drum" !
Rezisti ispitei sau te lasi ispitit! Si cale de mijloc nu exista!

Azi se citeste Evanghelia lui Luca care evoca ispitirea Mantuitorului in pustiu!
Domnul a fost ispitit ca om si ca om el ne arata ca... e posibil! Suntem in stare sa ne ferim, sa nu ne lasam tarati de false iluzii!
El, ca om, ne da dimensiunea capacitatii noastre de a lupta cu patimile, cu slabiciunile firii, cu dorintele nostre frivole! Ne invata cum sa spunem NU!

Cei care practica rugaciunea ca mod de viata, ajung sa presimta posibila cadere in cazul in care s-ar lasa dusi in ispita! E ca un fel de flash in care se pot vedea intr-o secunda dincolo de stralucirea de moment a ofertei demonice! 
Flash-ul acesta este dar de la Dumnezeu pentru credinta si credinciosie!

Oricum ar fi, este evident ca postul si rugaciunea ne ajuta sa ne exersam puterea de a ne impotrivi ispitelor!

Iar Iisus, plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan şi a fost dus de Duhul în pustie, Timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de diavolul. Şi în aceste zile nu a mâncat nimic; şi, sfârşindu-se ele, a flămânzit. Şi I-a spus diavolul: Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, zi acestei pietre să se facă pâine. Şi a răspuns Iisus către el: Scris este că nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu orice cuvânt al lui Dumnezeu. Şi suindu-L diavolul pe un munte înalt, I-a arătat într-o clipă toate împărăţiile lumii. Şi I-a zis diavolul: Ţie îţi voi da toată stăpânirea aceasta şi strălucirea lor, căci mi-a fost dată mie şi eu o dau cui voiesc; Deci dacă Tu Te vei închina înaintea mea, toată va fi a Ta. Şi răspunzând, Iisus i-a zis: Mergi înapoia Mea, satano, căci scris este: "Domnului Dumnezeului tău să te închini şi numai Lui Unuia să-I slujeşti". Şi L-a dus în Ierusalim şi L-a aşezat pe aripa templului şi I-a zis: Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te de aici jos; Căci scris este: "Că îngerilor Săi va porunci pentru Tine, ca să Te păzească"; Şi te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să loveşti de piatră piciorul Tău. Şi răspunzând, Iisus i-a zis: S-a spus: "Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău". Şi diavolul, sfârşind toată ispita, s-a îndepărtat de la El, până la o vreme. Şi S-a întors Iisus în puterea Duhului în Galileea şi a ieşit vestea despre El în toată împrejurimea. Şi învăţa în sinagogile lor, slăvit fiind de toţi. Luca 4, 1-15





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu