joi, 11 aprilie 2019

MIERCUREA SFINTEI CUVIOASE MARIA EGIPTEANCA

In miercurea dinaintea Duminicii a 5-a a Postului Mare - numita si Duminica Sfintei Maria Egipteanca - in cadrul Deniei, odata cu Canonul cel Mare, se face integral cunoscutul „Canon al lacrimilor” si se citeste Viata Sfintei Cuvioase Mariei Egipteanca.

Canonul cel Mare, acest impresionant imn liturgic, nu atat ca lungime cat mai ales ca si continut duhovnicesc, ne  poarta practic prin intreaga istorie a mantuirii omului, de la caderea in pacat a protoparintilor Adam și Eva, pana la Sfintele Patimi și Invierea Domnului, aducandu-ne propriul suflet la starea de constienta.
Cine nu cunoaste Biblia, parcurgand Canonul lui Andrei Criteanul, poate afla intreaga succesiune a evenimentelor biblice !

Faptul ca in cadrul slujbei Deniei din seara aceasta, se citeste Viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, scrisă de Patriarhul Sofronie al Ierusalimului, este un fel de incurajare, aceasta fiind un exemplu de pocainta crestina!
Cuvioasa, abandonand viata de pacat pe care o ducea, a trait in deșert intr-o asceză extremă, in rugăciune, cu dragoste de Hristos si evlavie la Maica Domnului. 

In Postul Mare, 5 saptamani sunt dedicate tocmai  propriei noastre pocainte. 
Ne indreptam spre ultima parte a timpului dedicat sufletului nostru. Prin nevointa postirii, a departarii de pacat, prin milostenie  si rugaciune, am incercat sa facem, cat de cat, cate ceva, fiecare dupa putinta, cel putin o cercetare a nivelului nostru duhovnicesc.
In ultima etapă a ostenelilor noastre, ni se prezinta tocmai acest model de pocainta. 

Exemplul Mariei Egipteanca, care s-a nevoit 47 de ani in pustiu, este pentru noi toti nu doar o poveste ci o vie incurajare, un indemn spre nu ne lasa coplesiti in fata multimii pacatelor si a persevera in evolutia noastra duhovniceasca, de a ne continua drumul, gandind la Inviere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu