miercuri, 24 aprilie 2019

ZIUA TRADARII


Primele trei zile ale Săptămânii Patimilor (sau Săptămânii Mari) ne amintesc de ultimele porunci/sfaturi/îndrumări lăsate de Hristos ucenicilor Săi.

Slujba Utreniei (numită denie) săvârșită în serile Duminicii Floriilor și a zilelor de luni și marți din Săptămâna Patimilor sunt grupate în jurul temei Mirelui, inspirate din Pilda celor zece fecioare (Matei 24, 1-13) care cheamă la pregătirea pentru A Doua Venire a lui Hristos, căci "în mijlocul nopții vine furul".


Odata cu Sfanta  si Marea Zi de Miercuri  intram in alta dimensiune.

Ziua de Miercuri este ziua în care Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece apostoli, L-a vândut pe Iisus, pentru treizeci de arginţi, fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă. 
A zis: «Ce voiţi să îmi daţi şi eu Îl voi da în mâinile voastre?» Iar ei i-au dat treizeci de arginţi. Şi de atunci căuta un prilej potrivit ca să-L dea în mâinile lor” (Matei, 26, 15-16).

"Cand am citit aceasta din Scriptura, sufletul meu s-a umplut de nemultumire – si asupra mai-marilor iudei, si asupra lui Iuda. Ce aveau in vedere acesti mai-mari, de au atras asupra lor si a poporului vina si pedeapsa pentru uciderea de Dumnezeu? Si cum a putut sa se hotarasca la asa o fapta Iuda, care intotdeauna era asa de apropiat de Domnul si asa limpede vazuse intiparita in El plinatatea Dumnezeirii? Dupa aceea, gandul meu s-a mutat la caracterul tradarii lui Iuda; si in timp ce cugetam la lucrul acesta, din constiinta au inceput sa rasara una dupa alta propriile mele fapte, foarte asemanatoare cu fapta lui Iuda. Cu cat ma gandeam mai mult, cu atat semanau mai tare. Atunci, in locul nemultumirii impotriva lui Iuda, a inceput sa renasca temerea pentru mine insumi, si glasul launtric mi-a grait: “Lasa-l tu pe Iuda, intoarce-ti mai degraba luarea-aminte asupra ta si ingrijeste-te sa scapi de soarta lui amara”. 
Cu acest indemn, fratilor, ma infatisez si eu voua. Aveam de gand sa va infatisez cat de neagra este tradarea lui Iuda. Acum, insa, zic: sa-l lasam pe Iuda. Sa cercetam mai bine faptele noastre, ca sa curatim din viata noastra tot ce poarta vreo trasatura a caracterului lui Iuda – si prin aceasta sa scapam de pedeapsa cereasca ce a cazut asupra lui." Sf.Teofan Zavoratul

Asa cum spuneam si cu alta ocazie, nu exista  tradari mari si tradari mici, nici tradari cu justificari! Tradarea e una si este un pacat, arma in mana diavolului!

Sa nu ne amagim cumva crezand ca Iuda ar fi fost predestinat sa tradeze! Nu. 

El, care copilarise cu Iisus, care Il cunostea poate cel mai bine, singurul intelectual din randul celor 12 apostoli,  avea sa-L vanda  din pricina relelor din el - iubirea pentru bani si poate, de ce nu, mai mult decat atat, chiar din invidia ce o fi simtit-o in fata perfectiunii pe care o intruchipa Iisus! 

Prin tradarea lui, Iuda a fost unealta care doar a grabit prinderea si uciderea Mantuitorului!

Exemplul lui Iuda nu este numai prilej de cugetare filozofica asupra tradarii ci unul de auto-analiza.

Asa cum spunea si Sf Teofan zavoratul in predica sa, din care am extras pasajul de mai sus,  e cazul, inainte de a ne revolta, sa cautam in adancul firii noastre cele mai nebanuite rele, nemarturisitele inclinatii spre rau, caci acolo se va ascunde mereu vrajmasul pentru a ne prinde in mrejele sale!

Nimeni nu este la adapost si oricare este un potential tradator, cata vreme pacatul traieste in noi.

Patimile, placerile asa-zis nevinovate, hranesc inclinatiile omului spre rau. De aceea despatimirea este o conditie a accederii spre Dumnezeu, caci doar desprinsi de pacate putem gandi cu mintea in inima! 

Altfel... oricand poate invia Iuda din noi!

PS
Tradarea lui Iuda, din acea zi, este motivul pentru care ziua de miercuri a fost declarată zi de post.
Zilele de miercuri (ziua tradarii) si vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit),  sunt cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţia zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu