marți, 26 octombrie 2021

DE CE PORUNCA IUBIRII?


„Zis-a Domnul către ucenicii Săi:
Aceasta vă poruncesc: Să vă iubiți unul pe altul. Dacă vă urăște pe voi lumea, să știți că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar, pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște. Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. 
Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi. Dar toate acestea le vor face vouă din pricina numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel Care M-a trimis pe Mine. 
Dacă n-aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovățire pentru păcatul lor. 
Cel ce Mă urăște pe Mine urăște și pe Tatăl Meu. 
Dacă nu aș fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut, păcat nu ar avea; dar acum M-au văzut și M-au urât și pe Mine și pe Tatăl Meu; iar aceasta, ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: «M-au urât pe nedrept». 
Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Și voi mărturisiți, pentru că de la început sunteți cu Mine. Acestea vi le-am spus ca să nu vă poticniți în credința voastră. Vă vor scoate pe voi din sinagogi; și chiar va veni vremea când oricine vă va ucide pe voi va crede că aduce slujire lui Dumnezeu.” 
IOAN 15: 17-27; 16: 1-3

Astazi se citeste din Evanghelia dupa Ioan. Mai precis sfarsitul cap. 15, fragmentul care face parte din ceea ce numim Cuvantarea de despartire!

Dupa cum deja stim, Ioan scrie diferit fata de cei trei sinoptici. 
Evanghelia sa este o continua antiteza intre iubire și ură, lumină și întuneric… Din aceasta "lupta", invingatoare sunt, evident, iubirea si lumina! 
Victoria este una diferita fata de ceea ce traieste lumea, in general!  Invingatoare este  iubirea…  asa cum intunericul  poate fi stapanit cu un întuneric mai mare, ci numai cu lumină…
Puterea asupra celuilalt este deplina cand decidem sa ne punem viața în slujba lui…

Iisus este urât pentru că a trăit iubind și ne-a revelat si noua aceasta taina, arătandu-ne cât este de greșit felul nostru de a trai, continua noastra ambitie de a ne impune, de a domina pe cel din jur, cât de gresita este conceptia noastra despre felul in care functioneaza lumea!

Fragmentul ne introduce in admosfera Cinei celei de Taina, o admosfera plina de emotie, cu mesaje spuse si intelese , in acel moment, pe jumatate.
Mantuitorul, stiind ce avea sa se intample, le da ultimile sfaturi si indemnuri apostolilor Sai, prevenindu-i, pe cat era cu putinta!
Acestea vi le-am spus ca să nu vă poticniți în credința voastră." (In 16, 1)
Dar multe din spusele Sale aveau sa fie intelese pe parcurs! 

Cuvintele rostite de Domnul Iisus Hristos sunt spre întărirea în credinţă a ucenicilor Săi.
El ii invata că, la baza misiunii lor, trebuie să stea dragostea. Dar nu orice fel de dragoste, nu cea in care omul cauta binele sau personal, nevoia lui de iubire subjugand pe celalalt,  ci acea iubire jertfelnică, prin care omul se daruieste pe sine din iubire si se sacrifica pe altarul iubirii!
 
Daca Fiul lui Dumnezeu a fost respins şi prigonit, nu putea sa se intample altfel cu ucenicii Sai! 
În misiunea lor, apostolii aveau o singura datorie: aceea de a ramane fideli învăţăturilor Domnului Hristos. 

Învăţătura lui Hristos nu este interpretabilă şi aplicabilă după bunul plac sau interesul fiecăruia. Învăţăturile Sale ne sunt necesare pentru mântuirea sufletului şi sunt pregătitoare pentru viaţa cea veşnică. 

Iisus, spre a-i intari, a-i face puternici pe apostolii Sai, reitereaza
porunca iubirii - arma in fata urii ce avea sa se abata asupra lor ca efect firesc al urii ce o nutreau fata de El! 

"Să vă iubiți unul pe altul"! le spune si "Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și pe al vostru îl vor păzi." 

Cine  Il are ca reper pe Mantuitorul Hristos relativizeaza orice nemultumire in lumea asta caci ce dureri, ce nefericiri, ce
ofense ale noastre pot intrece durerea, nefericirea si ofensele indurate de El, Fiul lui Dumnezeu, Cel fara de pacat si "urat pe nedrept"?

Si din nou ma duce gandul la "biciul iubirii", despre care vorbea Sfantul Isaac Sirul - gandind la pedeapsa cu care Domnul ii va pedepsi, la Judecata de Apoi, pe cai care aici, in lume, pacatuiesc nesocotind puterea biruitoare a iubirii! 


“Iar eu zic ca cei chinuiti in gheena vor fi biciuiti de biciul iubirii. Adica cei ce simt ca au gresit fata de dragoste
sufera acolo un chin mai mare decat orice chin. Caci tristetea intiparita in inima de pacatul fata de iubire e mai ascutita decat orice chin din lume. E nebunie sa socoteasca cineva ca pacatosii se lipsesc in gheena de dragostea lui Dumnezeu. Dragostea este odrasla cunostintei adevarului, care, dupa marturisirea de obste, s-a dat tuturor. Dar dragostea lucreaza prin puterea ei in doua feluri: pe pacatosi ii chinuiesteiar pe cei ce au facut cele cuvenite ii veseleste. Si aceasta este, dupa judecata mea, parerea de rau sau chinul din gheena. 
Dragostea imbata insa sufletele celor de sus cu desfatarea ei”.

Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu