duminică, 10 octombrie 2021

CE ESTE MOARTEA - Învierea fiului văduvei din Nain


Învierea fiului văduvei din Nain -  Luca 7, 11-16

În vremea aceea S-a dus Iisus într-o cetate numită Nain şi împreună cu El mergeau ucenicii Lui şi mulţime mare. Iar când S-a apropiat de poarta cetăţii, iată scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, şi ea era văduvă, iar mulţime mare din cetate era cu ea. Şi, văzând-o Domnul, I s-a făcut milă de ea şi i-a zis: Nu plânge! Atunci, apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. Şi a zis: Tinere, ţie îţi zic, scoală-te! Iar cel ce fusese mort s-a ridicat şi a început să vorbească, iar Iisus l-a dat mamei sale. Şi frică i-a cuprins pe toţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Proroc mare S-a ridicat între noi şi Dumnezeu a cercetat pe poporul Său.

Dupa cum stim, in cei 3 ani si jumatate de propovaduire, Mantuitorul a facut doar trei invieri:
- cea a fiicei lui Iair (consemnata de toti cei trei sinoptici - Luca 8: 41-56; Matei 9: 18-25;si Marcu 5: 22-42), 
- învierea fiului văduvei din Nain 
- invierea lui Lazăr, fratele Mariei și al Martei. 

Gestul Învierii înfăptuit de Domnul Iisus este un semn, pentru a ne spune că moartea nu are o valoare definitivă: este doar o trecere, iar noi putem să o facem să fie chiar reversibilă. Caci... există o altă viaţă după moarte!

Suferinta, in general, ne umple de revolta. Nimeni nu considera ca merita sa sufere. In fata tragediilor ne simtim pedepsiti ! Surprinsi  de durere,  nu ne putem impiedica sa nu ne intrebam: "de ce eu?", "de ce mi se intampla asta tocmai mie"... 
In astfel de momente omul sa adanceste in ranchiuna si se cearta cu Dumnezeu, indiferent daca credea sau nu in El inainte sa sufere. 
Sa-ti pierzi insa copilul... te poate cobora in abis... ii poti chiar atinge fundul !
Sufletele copiilor sunt menite sa petreaca cu îngerii.
Dar clipa deschiderii raiului pentru un copilas se dovedeste a fi fara inteles pentru un parinte, care se gandeste la viata lumeasca pe care copilul sau ar fi putut sa o petreaca si care a fost nemilos intrerupta de moarte! 
Pentru unii, in astfel de momente,  vesnicia devine o vorba ... Tocmai in acest moment sufletele acestora se prăbușesc în iad. Si doar cu Dumnezeu se mai poate ridica!
Altii, devin mistici!

Minunea invierii fiului vaduvei din Nain, ca si celelalte readuceri la viata, ne spune ca moartea nu este un sfarsit ci doar un moment al trecerii de la o stare la alta  ! Corpul este cel care moare pe cand sufletul... el traieste vesnic!
Invierea Domnului Hristos a dat cu adevarat inteles tuturor acestor minuni!

Viata noastra, pe care o visam a fi un sir nesfarsit de bucurii si reusite dar care se dovedeste mult prea des a fi plina de frustrari, dureri si nereusite, ar fi mult mai simpla, ocazie binecuvantata de imbogatire, de capatare de sens, daca invatatura Domnului Iisus ar ajunge cu adevarat la mintea si inima noastra!

Credinţa in Dumnezeu este, in realitate o victorie asupra morţii. 
Crezand facem, in fapt, o trecere de la moarte la viaţa veşnică încă fiind vii. Invierea tânărului este tocmai un semn al acestei minuni.

Acest text, împreună cu o altă relatare despre o înviere, se gaseste numai la Evanghelia dupa Luca. 
De obicei, minunile prezentate in Evanghelii sunt săvârşite datorită credinţei şi rugăciunii unora. Rugăciunea şi credinţa noastră ne conecteaza la puterea Domnului şi împreună se poate infaptui minunea. Am putea spune ca miracolul ni se datoreaza noua pentru ca fara credinta noastra nimic nu se poate face!

Un trup mort insa, oricat am crede  si oricat ne-am ruga... nu poate fi readus la viata! Deci această minune se petrece numai din vointa Domnului. Astfel minunea învieriidevine baza credinţei noastre.

Desi minunea s-a petrecut si tanarul a inviat... oameni suntem, desi muritori! Tanarului, prin aceasta minune doar i s-a amanat moartea! El oricum va muri!
Care este insa rostul acestei minuni - stiind ca nici un gest si nici o vorba din cele ale Mantuitorului nu a fost in plus!
Ideea este ca... moartea nu are ultimul cuvanat!

Această minune a lui Iisus este semn al unei alte realităţi, realitatea Invierii Sale si implicit, a invierii noastre escatologice!
Odată ce ne debarasam de frica de moarte, tram inca de pe acum vesnicia! 
Frica de moarte ne face sa percepem viata ca pe o dezbinare, ca pe o despărţire! Astfel, frumusetea parcursului nostru pe pamant este anulata! Caci in orice parcurs, intre locul plecarii si cel al destinatiei, important este drumul!
Biruindu-ne frica de moarte, ştiind că venim de la Dumnezeu şi că ne întoarcem tot la El,  putem trăi  viaţa de pe pământ ca pe un oarcurs către iubirea pe care încă de acum o experiem:  iubirea faţă de Tatăl şi cea fata de ceilalti!

Viaţa actuală dospeste in virtutea libertăţii noastre, a capacităţii noastre de a iubi şi de a ne debarasa de egoism. Şi astfel trecem de la moarte la viaţă.!

Moartea va fi întâlnirea cu Domnul! 

Minunea prezentata aici este un dar al Domnului, un gest care stă de fapt la baza credintei noastre şi a oricărei rugăciuni ascultate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu