miercuri, 13 octombrie 2021

Sa crezi, sa te rogi si sa ierti


 

„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Aveți credință în Dumnezeu. Adevărat zic vouă că oricine va zice acestui munte: Ridică-te și te aruncă în mare, și nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce spune se va face, fi-va lui orice va zice. 

De aceea vă zic vouă: Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea. 

Iar când stați de vă rugați, iertați orice aveți împotriva cuiva, ca și Tatăl vostru Cel din ceruri să vă ierte vouă greșelile voastre. Iar dacă voi nu iertați, nici Tatăl vostru Cel din ceruri nu vă va ierta greșelile voastre.

Textul de azi incepe cu afirmatiea Domnului Iisus:

„Aveți credință in Dumnezeu”

Acest fapt certifica faptul ca există multe feluri de credință… Omul trebuie sa creada, are nevoie vitala sa creada in ceva! Dacă nu crede în Dumnezeu, va crede în horoscop,  în întâmplare, în ceasul rau... 

Iisus vorbește despre „credința lui Dumnezeu”, pentru că există multe credințe straine de Dumnezeu, credințele idolilor…

A avea credinta in Dumnezeu” nu înseamnă să credem că există Dumnezeu, ci mult mai mult! Inseamna sa ma las Lui, sa ma incred in El!
Indiferent de zapaceala mea intre a crede sau a nu crede... Dumnezeu ESTE! 
Intrebarea este : Este Dumnezeu temelia vietii mele? Caci credinta inseamna sa imi intemeiez viata pe acest suport, care este Dumnezeu!

Evanghelia ne invata ce este CREDINȚA, dar nu orice credinta ci credinta în ACEST DUMNEZEU! 

Evanghelia se spune mereu ca cea care mântuiește e credința : „Credința ta te-a mântuit”. „Continuă să ai credință, nu te teme”, căci credința este opusul fricii. Și avem atat de multă frică, iar frica poate lua in mod subtil locul credinței… 
Dumnezeu nu vrea sa Il iubim de frica. Cum poti iubi pe cineva de care te temi?
Numai in raport cu credinta mea pot sa aflu in ce fel ma iubeste Dumnezeu! Credința mea face sa ii pot spune lui Dumnezeu  "faca-se voia Ta"!

Blaise Pascal spunea că cei care nu cred trebuie să se roage cel mai mult… 
Rugaciunea nu poate decat sa-l ajute pe cel pierdut, debusolat de informari contradictorii...aflat fara sprijin duhovnicesc intr-o lume tot mai ciudata si fara repere! 
Cineva mi-a spus odata ca sunt o norocoasa pentru ca am credinta!
Credinta insa este un dar pe care il poate avea oricine il cere cu tarie!

Credința, spune Domnul, este ceva capital, care poate muta muntii din loc -  muntii aceia de piatra care sunt inimile noastre! 

Credința da roada în omul care nu are dubii… Daca suntem cinstiti cu noi insine, constant ne locuiesc îndoiala și credința!

Vorbind despre credinta, Mantuitorul ne aduce la rugăciune
Căci „dacă ceri, primești”!
Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea. 
Asadar rugaciunea este invingatoare!

Daca cautam pe internet cuvantul rugaciune vom gasi titluri de genul: rugaciunea  puternica pt ajutor in orice, rugaciunea care rostita 40 de zile iti implineste orice dorinta... etc!
Insa nu putini vor fi aceia care vor constata ca, desi au rostit rugaciunea... ce isi doreau ei nu s-a implinit!

Asta nu din pricina rugaciunii si nici din vina lui Dumnezeu! 

Rugăciunea este intr-adevar biruitoare dar... depinde de ceea ce cerem!
La vreme de nevoie, un credincios se linisteste zicand Domnului: „Facă-se voia Ta”! Asta înseamnă că eu sunt cel care am datoria să fac voia Sa; eu sunt acel muntele care se mută!
În general, noi îi cerem lui Dumnezeu să facă El ceea ce vrem noi… Dar aceasta, sa-mi fie iertat, nu-i credință. 

Credința este să-I cer Lui ca eu sa pot face ceea ce vrea El. Adica sa ma indrume astfel incat sa fie totul conform iconomiei sale! Rugaciunea asta ma va linisti, imi va da pace in a indura cele pe care le am de indurat!

Zilele trecute s-a citit Apostolul din 2 Corinteni 11, in care Sf Apostol Pavel vorbeste despre "ghimpele din trup"

Şi pentru ca să nu mă trufesc cu măreţia descoperirilor, datu-mi-s-a mie un ghimpe în trup, un înger al satanei, să mă bată peste obraz, ca să nu mă trufesc.
Pentru aceasta de trei ori am rugat pe Domnul ca să-l îndepărteze de la mine; Şi mi-a zis: Îţi este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune. 

Deci, foarte bucuros, mă voi lăuda mai ales întru slăbiciunile mele, ca să locuiască în mine puterea lui Hristos.

Deci i-a cerut de trei ori lui Dumnezeu sa ii ia ghimpele din trup apoi insa...  gata! Tot ce mai putea sa-I ceara era puterea de a indura, caci fara ghimpe s-ar fi trufit!  
Noi vrem multe lucruri cu orice preț. Însă Dumnezeu ne da ceea ce-i mai bine pentru noi.

Sf. Augustin a explicat motivul pentru care, desi ne rugam, nu primim ceea ce cerem… „Nu primim pentru că fie suntem răi, fie cerem lucruri rele”, deci fie pentru că cerem neincrezatori, fie că pretindem sau cerem lucruri nepotrivite sau in mod greșit!

Așadar,  o rugăciune facuta fără credință, fără smerenie, sau pentru lucruri care sunt dăunătoare credintei si smereniei nu poate fi implinita! 
Multi spun deznadajduiti „M-am rugat, dar nu mi s-a implinit ruga! ”. 
Noi nu evaluăm insa just darul rugăciunii, care-i cel mai mare dar pe care putem să-l avem: prin rugaciune intram în comuniune cu Dumnezeu. Ce mai conteaza toate celelalte lucruri daca eu am reusit sa stau si sa vorbesc cu Dumnezeu?

De aceea o viata crestina nu poate exista fara rugaciune! 

În rugăciune am viața lui Dumnezeu.  Acea viață care este iubire, bucurie, pace,  bunăvoință,  blândețe,  credinciosie, libertate… Toate celelalte lucruri nu-mi folosesc la nimic… Și dacă sunt lucruri utile, le vom primi intr-un final. 
Dacă cererile noastre sunt corecte si necesare, El ni le va da! Însă marele dar este acela de a ne fi rugat! Caci rugându-ne, deja am obținut totul, stand înaintea lui Dumnezeu. Omul, „chip și asemănarea lui Dumnezeu”, stând înaintea Lui,  îl reflectă pe Dumnezeu. 

Rugăciunea este fundamentală, dar trebuie să fie serioasă, smerita!

Cred ca am mai povestit despre vecinul meu care, in vremea comunismului, fura carne de la abatorul unde lucra, si o vindea apoi cu supra pret! In fiecare dimineata il vedeam iesind din bloc, facandu-si cruci nenumarate! Dumnezeu nu poate fi luat partas in furtisaguri!

Rugăciunea este tipică numai omului! Animalele nu se roaga!

“Rugaciunea este paznicul modestiei, fraul furiei, leacul impotriva urii, reprimarea orgoliului, consolarea suferintelor, increderea in rezolvarea tuturor greutatilor .  Sfantul Efrem  Sirul
Mai departe textul ne explica cum, fata de ceilalti, credința în Dumnezeu Tatăl ia forma iertarii - caci iertand, Dumnezeu este prezent intre noi!
Iertarea este proba a credintei!

Toti gresim de aceea este o binecuvantare ca exista iertarea!
Unde s-a înmulțit păcatul, a sporit și mai mult harul”, adică iertarea. (Rm. 5, 20)

Cum arată o viață în familie dacă nu se iartă greșelile? Este o viață imposibilă. Înseamnă trăirea Iadului.
Iertarea face din iad un rai, adică în ciuda erorilor care există, prin iertare, se paseste spre o iubire mai mare…

În rugăciunea Tatăl nostru spunem: „Si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri!"
Va inchipuiti ce dezastru dacă Dumnezeu ne iartă așa cum noi ne iertăm aproapele!? 
Dar dacă eu nu iert, nici nu pot fi iertat…  

Dumnezeu ma iarta pentru ca m-a infiat, facand din mine fiu/fiica dar nu pentru că sunt bun/buna. 
Dacă eu nu-l iert pe aproapele meu, refuz sa-l accept ca fiind si el fiu al lui Dumnezeu și, implicit, nu-l recunosc ca frate al meu !
Însă pentru Dumnezeu si el este un fiu… Neiertarea mea ma pune astfel impotriva lui Dumnezeu Tatal! 
A nu ierta pe aproapele meu echivalează cu a nega iubirea pe care o acorda Dumnezeu si lui si mie!

Asadar textul ne vorbeste despre trinomul de baza al crestinismului: CREDINTA, RUGACIUNE si... IERTARE!
Sa crezi, sa te rogi si sa ierti -  asta inseamna sa fii crestin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu