sâmbătă, 23 octombrie 2021

GANDURI LEGATE DE VINDECAREA DEMONIZATULUI IN SINAGOGA DIN CAPERNAUM

„În vremea aceea a venit Iisus în Capernaum, cetate a Galileei, și învăța poporul sâmbăta. Și erau uimiți de învățătura Lui, căci cuvântul Lui era cu putere. Iar în sinagogă era un om având duh de demon necurat și a strigat cu glas mare: Lasă! Ce ai cu noi, Iisuse Nazarinene? Ai venit ca să ne pierzi? Te știu cine ești: Sfântul lui Dumnezeu! Și l-a certat Iisus, zicând: Taci și ieși din el! Iar demonul, aruncându-l în mijlocul sinagogii, a ieșit din el, cu nimic vătămându-l. Și frică li s-a făcut tuturor și spuneau unii către alții, zicând: Ce este acest cuvânt? Că poruncește cu stăpânire și cu putere duhurilor necurate și ele ies.” Luca 4: 31-36

Evanghelia dupa Luca (4:31-37), ca si in cea dupa Marcu (1:21-28), aseaza aceasta minune la inceputul propovaduirii Domnului Iisus, in ordine cronologica. Evanghelistul Matei prezinta, ca intaia minune a Mantuitorului, vindecarea unui lepros, in vreme ce Ioan, a carui Evanghelie este aparte de sinoptici, incepe cu prefacerea apei in vin la Nunta din Canna Galileei. 

Aceasta alegere nu este deloc intamplatoare, dupa cum nimic din ce a spus si a facut Mantuitorul nu are de-a face cu intamplarea!

Asadar, ne aflam dupa momentul in care Iisus a spus : Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre.
Concetatenii Mantuitorului, scandalizati de predica Sa, au vrut sa-L arunce de pe buza muntelui ca sa-L omoare! 
Plecand de acolo, in Capenaum, Iisus a continuat propovaduirea, predicand in sinagoga.

Iar în sinagoga din Capernaum, un loc de practicare a cultului, in zi de sambata, zi de rugaciune, era un om având duh de demon necurat 

Iisus a venit sa implineasca Cuvantul, implinire promisa lui Israel de proorocul Isaia! Asta inseamna ca, de cate ori ascultam Cuvantul Sau noi ne curatam de rau!

Este de neinteles cum, in loc de rugaciune, se gaseste si un duh necurat care salasluieste intr-un om venit sa se roage, un om care respecta cultul si traditia! 

Acest tablou nu este unul care ii priveste doar pe iudeii vremii lui Iisus! Scena aceasta ne spune ca si noi, astazi, putem merge la Biserica, ne putem chiar apropia de Sfintele Taine, fiind inca locuiti de rau!  Cuvantul trebuie lasat sa intre in noi ca sa ne curete! 

Daca nu intelegem Cuvantul, daca mintea noastra nu capteaza acest Cuvant al Adevarului ca el sa lucreze binele in noi, suntem morti, caci a avea duhul demonului necurat inseamna tocmai a trai o viata fara viata, o viata deja moarta!

Demonul, diavolul - un cuvant mai folosit de noi care, semantic, sugereaza despartirea, dividerea, departarea - are o mare problema cu cultul religios! In biserica el se lupta cu Dumnezeu, incercand sa ne departeze de El si iubirea Sa! De aceea ispitele sunt foarte mari in biserica si in noi, cei care suntem practicanti! Caci, asa cum prin Cuvantul Adevarului ne mantuim, prin cuvantul insinuant al diavolului ne pierdem! 

Sarpele, prin cuvinte masluite, a sugerat ca Dumnezeu ar fi invidios si gelos si de aici a plecat tot raul! In minte ne-a asezat o imagine falsa si...  poate ca de aceea ne comportam ca si cum tot ce vrem este sa semanam acestui dumnezeu fals descris de sarpe si nu Dumnezeului nostru cel Adevarat! Caci suntem invidiosi, gelosi si de aici vin toate relele de pe pamant!

Cuvântul lui Iisus este special: este eficient, viu, pătrunzător şi rupe zidurile care ne ţin prizonieri şi face să iasă afară răul din noi.

Sunt oameni care vin la Biserica sperand doar in magia sacrului, fara sa miste nimic in ei, detasand complet viata si apucaturile lor de Cuvantul Domnului! Inchinarea la moaste, fara curatirea prin 
Cuvantul Sfant, nu ne garanteaza automat mantuirea! Putem constata ca multe gesturi religioase sunt adoptate ca un fel de magie pentru castigul binelui lumesc! Devastator pentru mantuirea noastra!

Adesea atribuim celor sfinte idei, imagini, fantasme, strecurate in minte de cel rau! Noi insa suntem obligati sa ascultam Cuvantul cel Adevarat caci curatirea prin Cuvant, prin ascultare si intelegere, este exclusiv personala. Eu trebuie sa ascult, asa cum eu mananc sau eu iubesc! Poate lucra cineva in locul meu dar nimeni nu poate manca in locul meu, nici iubi pentru mine! Eu, si numai eu, trebuie sa mananc, sa iubesc si... sa ascult Cuvantul! Doar asa il pot trai in viata mea! 

Cel care vine la Biserica dar nu face cele ale Domnului in afara ei este locuit de cel rau! Si acest lucru trebuie sa ne preocupe ori de cate ori ne trezim ca facem ceva rau!

Diavolul se foloseste de imagine (asta a facut de la inceput, bagand in mintea Evei si a lui Adam o imagine falsa despre Dumnezeu!) Putem astfel sa intelegem pericolul care ne paste in prezent!? Imaginea ne domina! De aceea trebuie sa ne ferim de orice vine pe calea imaginii! Intre lucruri bune, intre atatea video-uri pe care le urmarim, fie ele si cu fete bisericesti, sta mereu la panda diavolul creator de fantasme care ne tulbura mintea si ne departeaza de Dumnezeu cel Adevarat! 

Evanghelia este o lentila de corectare a imaginii gresite despre Dumnezeu pe care o avem in cap!

Prin gura omului posedat, diavolul vorbeste. Daca nu citim superficial pasajul evanghelic, observam ca pluralul se intrepatrunde cu singularul. Cati demoni sunt de fapt? Unul sau mai multi? 

Ce ai cu noi, Iisuse Nazarinene? Ai venit ca să ne pierzi? Te știu 
cine ești: Sfântul lui Dumnezeu!
Diavolul Il recunoaste pe Dumnezeu! Este singurul care nu se indoieste nici o clipa ca Iisus este Fiul Lui! 

In pluralul textului putem fi inclusi noi, cei prezenti fizic la rugaciune, in biserica, care suntem locuiti, ne lasam distrasi de la Cuvantul Sfant de gandurile lumesti! Treaba diavolului este sa ne  desparta de Dumnezeu! Si diavolul aici, pe pamant, este stapan! Sa ne amintim ce ii spune lui Iisus in pustiu, la momentul ispitirii!

Ție Îți voi da toată stăpânirea aceasta și strălucirea lor, căci mi-a fost dată mie și eu o dau cui voiesc; deci, dacă Tu Te vei închina înaintea mea, toată va fi a Ta. (Lc. 4,16)

Diavolul lucreaza bine cu omul pe care il tine sub puterea sa prin micile/mari placeri, prin invidie, gelozie, ura ... Dar Iisus de aceea S-a intrupat: ca sa-l elibereze pe om de sub aceasta dominatie!
Si arma Mantuitorului este Cuvantul! A fi in Biserica fara a trai Cuvantul este o ramanere sub puterea duhului rau!

Fragmentul de azi incepe cu mirarea auditorului in fata Cuvantului Mantuitorului "
Și erau uimiți de învățătura Lui, căci cuvântul Lui era cu putere" si se incheie cu intrebarea: "Ce este acest cuvânt? Că poruncește cu stăpânire și cu putere duhurilor necurate și ele ies."

Luca pune vindecarea demonizatului intre două remarci legate de forta Cuvântului caci tocmai Cuvântul divin pe care îl asculţi are puterea să te elibereze de înşelăciune, de minciună. Numai adevărul, care-ţi arată toate contradicţiile din tine, te 
eliberează de linistea mincinoasa, automultumirea in care te complaci!

Telul nostru in Biserica trebuie sa fie acela de a nu lasa Cuvântul să treacă pe lângă noi, căci prima acţiune a diavolului este de a confisca cuvântul, de a inabisi samanta Cuvantului, de a ne distrage atentia, astfel încât  el sa nu poata să ne intre în inimă, sa nu rodeasca.

Numai lasad Cuvantul sa intre in inima noastra vom putea simti forta, puterea lui eliberatoare! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu