sâmbătă, 2 octombrie 2021

VINE SFARSITUL LUMII SI, DACA DA, CAND ?


„În vremea aceea s-au apropiat de Iisus ucenicii Lui ca să-I arate clădirile templului. Dar Iisus le-a zis: Vedeți toate acestea? Adevărat grăiesc vouă: Nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu se risipească. 
Și șezând El pe Muntele Măslinilor, au venit la El ucenicii, deoparte, zicând: Spune nouă, când vor fi acestea și care este semnul venirii Tale și al sfârșitului veacului? 
Răspunzând, Iisus le-a zis: Vedeți să nu vă amăgească cineva. Căci mulți vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt Hristos, și pe mulți îi vor amăgi. Și veți auzi de războaie și de zvonuri de războaie; luați seama să nu vă înspăimântați, căci trebuie să fie toate, dar încă nu este sfârșitul. Căci se va ridica neam peste neam și împărăție peste împărăție și vor fi foamete și ciumă și cutremure pe alocuri. Dar toate acestea sunt începutul durerilor. Atunci vă vor da pe voi spre asuprire și vă vor ucide și veți fi urâți de toate neamurile pentru numele Meu. Atunci mulți se vor sminti și se vor vinde unii pe alții; și se voi urî unii pe alții. Și mulți proroci mincinoși se vor ridica și vor amăgi pe mulți. Iar din pricina înmulțirii fărădelegii, iubirea multora se va răci. Dar cel care va răbda până la sfârșit, acela se va mântui.”

In aceasta perioada - in care s-a tot vorbit despre boala, vaccin, nonvaccin, moarte - circula o multime de scenarii apocaliptice. Apocalipsa devine, iata, interesanta si pentru atei in astfel de momente!

Panica s-a intins mai repede decat virusul si internetul este, incontestabil, calea cea mai sigura de propagare a virusului fricii!

Fiecare isi spune parerea, fiecare stie,  sau macar banuieste, ca "exista precis un plan  secret de ucidere in masa pus la punct de bogatii lumii"!
Se vehiculeaza chiar numele lui Bil Geates care, desi si-a pus averea la bataie ca sa scape lumea de boli,  precis are el "un scop ascuns, ca sa devina erou"!  - E greu de crezut ca cineva se gandeste si la altii si, cum acela nu esti tu,  e sigur ceva necurat in aceste gesturi, nu-i asa?!

Omul simte nevoia sa-si explice nenorocirile, nesansele, neimplinirile, lasitatile, uraciunile proprii, prin tot felul de supozitii. 
Nu pare insa dispus sa priveasca in sine si sa incerce sa faca ceva bun, sa se indrepte! Nici chiar de frica mortii!


Exista o anume ciclicitate legata de preocuparea pentru  sfarsitul lumii! Ne arde sa stim cand, cum...
Dar, daca ar fi sa stim precis,  viata ar deveni un calvar.  marele rau pare sa fie tocmai aceasta frica!

La început pericopei de astazi, textul vorbește despre sfârșitul templului, un semn al sfârșitului lumii. 
Atunci apostolii Il intreaba pe Mantuitor când va veni sfârșitul lumii și cum va fi, gandind poate cum se vor putea organiza pentru a nu fi surprinsi de eveniment si sa controleze momentul. 
Atunci Iisus le dă un răspuns…

Dar, in loc să răspundă precis, El ii avertizeaza sa nu se lase inselati de zvonuri caci răul acela nu este sfârșitul lumii! 
Sfârșitul lumii, este revelarea Evangheliei fiecărei creaturi de pe pamant. 
Sfârșitul lumii este de fapt sfârșitul Său, este întâlnirea cu Domnul cand e vorba de sfarsitul nostru!

Apoi Domnul enumera o seama de rele,  socotite "firesti", despre care aflăm zilnic - războaie, cutremure, mari lipsuri - si spune că ele trebuie să se întâmple. Apoi vorbeste despre alte rele legate de apostolii Sai.

Ideea centrala a acestei discutii ramane insa sfatul Mantuitorului care zice „nu vă lăsați înșelați de frică”! 
Cei care nu se lasă înfricosati vor fii cei responsabili, cei care vor privegherea, vor dovedi discernământ in toata nebunia zvonurilor, vor face fapte bune, si, mai mult decat toate, vor astepta cu răbdare, fara sa sminteasca sau sa se sminteasca!

Discutia incepe in momentul in care Domnul Iisus, iesind din templu, prooroceste distrugerea acestuia:  Nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu se risipească. 
Azi ne este clară aluzia privind distrugerea templului din anul 70. 
Dar nu este doar atata ci e vorba si despre ceea ce avea sa se intample in clipa mortii Mantuitorului! Acela a fost un moment de sfarsit de lume! Dar si de renastere, dupa doar trei zile!

Templul era esential pentru poporul iudeu, centrul vietii, locul comuniunii sale cu Dumnezeu. Distrugerea lui înseamna sfarsitul, distrugerea vietii acelei comunitati! Templul, teoretic si practic, organiza atat timpul cat și spațiul iudeilor! Caderea  lui insemna realmente sfarsitul! Deci, pe bună dreptate discipolii vor asocia caderea templului ca fiind sfârșitul lumii!

In clipa mortii Mantuitorului tot ceea ce le spune aici se va împlini! El ne-a prezis totul cu viața Sa. 
Ceea ce i s-a întâmplat Lui i se întâmplă fiecărui fiu, fiecăruia dintre noi. Și ceea ce se întâmplă fiecăruia dintre noi i se întâmplă si lumii. Deci istoria Domnului Iisus este istoria noastra, a fiecaruia in parte și, in acelas timp, cea a lumii întregi!

Fiecare om si fiecare generatie are de trecut un examen, o incercare, un moment de cumpana. Poate pentru unii mai mult, pentru altii mai putin, dar nimeni nu scapa! Este atunci si clipa alegerilor decisive!
Asa cum, atunci cand suntem bolnavi, sistemul imunitar se pune in miscare si intreg corpul lupta, asa se intampla si cu mintea, inima si sufletul omului la vreme de incercare.
Dupa fiecare suferinta ori spaima ne regasim mai puternici si mai aproape de Dumnezeu!

Mi-am pus problema, nu o data, cu privire la greul vietii celor care nu cred in Dumnezeu! 

Meditand la problema sfârșitului lumii, observam o oarecare ambiguitate în Noul Testament! Se
 spune mereu că Domnul e aproape, ca sfârșitul e aproape dar ni se spune și „nu vă preocupați, încă n-a venit timpul”. De ce aceast dualism?
Poate ca intre cei care Il urmau unii erau prea lenti si altii prea grabiti si pe acestia incerca sa ii tempereze! De la aceasta diferenta de perceptie poate vin ambiguitatile din cuvantul Mantuitorului!

Exista o oarecare confuzie, intre "eshatologie" - care este învăţătura despre realităţile ultime ale mântuirii, instaurarea împărăţiei lui Dumnezeu sau viaţa veacului ce va să vină, si «sfârşitul lumii», care este vazut ca momentul celei de-a doua veniri a lui Hristos, adică Parusia - învierea morţilor, judecata, raiul şi iadul. 
Panica insa nu mai face diferenta si, necunoasterea nu este deloc productiva. Pe acest teren zvonurile amplifica iar teoriile conspiratiei se inmultesc exponential!

Pentru noi, oamenii, lumea se termină oricum. 
Ceea ce incepe, in mod firesc, se si termina caci nu este început fara sfârșit. Și noi vom cunoaste un sfârșit, deci și lumea. 
Pentru fiecare, ceasul mortii este sfarsitul lumii. 
Suntem limitați de timp si de spatiu dar, pentru a putea trai, e necesar să ne acceptam și sfârșitul. In caz contrar, nu putem merge inainte!

Apocalipsa este in curs dar noi habar nu avem de asta decat din cand in cand, cand ne cuprinde brusc frica de moarte! 
Un crestin insa trebuie sa aiba moartea ca reper  zilnic! 
El nu se poate teme de ea!

Sfântul Ioan Gură de Aur, in Omilii la Matei, referindu-se la semnele sfarsitului spunea:

„Cea mai mare parte din semnele sfârşitului lumii s-au împlinitEvanghelia s-a propovăduit în întreaga lume, au fost războaie, cutremure, foamete; aşa că nu mai este mult până la sfârşit. Nu vezi semnele? Şi acesta este chiar cel mai mare semn. Nici cei de pe timpul lui Noe n-au văzut semnele prevestitoare ale prăpădului aceluia, ci continuau să joace, să mănânce, să se însoare şi să-şi facă treburile lor obişnuite; şi au fost surprinşi aşa de pedeapsa aceea înfricoşătoare. La fel şi cei din Sodoma; se desfătau şi nu se sinchiseau de cele ce se petreceau în jurul lor şi au fost făcuți scrum de fulgerele coborâte atunci din cer. 
Gândin­du-ne, dar, la toate acestea, să ne pregătim pentru plecarea noastră din lumea aceasta. Chiar dacă nu va fi fârşitul lumii, dar sfârşitul fiecăruia, bătrân sau tânăr, bate la uşă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu