joi, 28 octombrie 2021

APOSTOLII SI... NUMARUL 12


„În vremea aceea Iisus a ieșit la munte ca să Se roage și a petrecut noaptea în rugăciune către Dumnezeu. Și, când s-a făcut ziuă, a chemat la Sine pe ucenicii Săi și a ales din ei doisprezece, pe care i-a numit Apostoli: pe Simon, căruia i-a zis Petru, și pe Andrei, fratele lui, și pe Iacov, și pe Ioan, și pe Filip, și pe Bartolomeu, și pe Matei, și pe Toma, și pe Iacov al lui Alfeu, și pe Simon numit Zilotul, și pe Iuda al lui Iacov, și pe Iuda Iscarioteanul, care L-a vândut. 
Și, coborând împreună cu ei, au stat în loc șes, El și mulțime multă de ucenici ai Săi și mulțime mare de popor din toată Iudeea, din Ierusalim și de pe țărmul Tirului și al Sidonului, care veniseră să-L asculte și să se vindece de bolile lor. 
Și cei chinuiți de duhuri necurate se vindecau. Și toată mulțimea căuta să se atingă de El, că putere ieșea din El și-i vindeca pe toți.”
Luca 6: 12-19

Pasajul evanghelic al zilei de astazi evoca alegerea celor 12 apostoli fdr ctre Mantuitprul Hristos.

În Evanghelia după Luca, momentul alegerii celor 12, dintre toti ucenicii lui Iisus, este asezat, cred ca deloc intamplator, intre minunea vindecarii mainii uscate si discursul Fericirilor, din care intelegem cum ne vindeca Cuvantul !

Mana - care ne ajuta sa lucram, sa mancam, sa mangaiem, sa ne imbratisam, sa ne imprietenim etc - poate si lovi, dobora,  distruge, chiar si 
ucide, caci toate sunt bune foarte daca sunt folosite cum se cuvine!
Biserica lui Hristos este insa  ca o mana sanatoasa, care ne aduna pentru a putea asculta Cuvantul, a trai Evanghelia si a fi fericiti!
Biserica este cladita de acest Cuvânt, pe şi prin acest Cuvânt! 
Biserica noastra ii cinsteste in ziua de 30 iunie!

Dar  de ce 12?

Numărului 12 este socotit numărul puterii divine, in el fiind ascunsa taina lui Dumnezeu! 
Cartea Sfântă este cea care confirma faptul ca 12 nu este un numar oarecare! Marile concepte religioase și filosofice sunt legate de numărul 12, el fiind incarcat de semnificații misterioase profunde.

Sunt 12 ceasuri într-o zi și 12 luni într-un an, 12 zodii în zodiac; sunt 12 semintii ale poporului lui Israel si, sunt si 12 apostoli, care au răspândit învățătura lui Iisus!
Iisus a mers prima dată la templu la varsta de 12 ani, uimind preoții de acolo cu profunzimea gândirii Lui.
Când a început să propovaduiasca Iisus a chemat lângă Sine 12 apostoli, atatia cate semintii are poporul  lui Israel!
Ei sunt cei care, după sacrificiul Mântuitorului, au intemeiat Biserica Lui, punand astfel bazele creștinismului.  

Numărul 12  apare de multe ori in Evanghelii. 
Sunt 12 scaune pe care vor sta cei 12 judecători, care vor judeca cele 12 seminții!
Când  Iisus a inmultit painile, au rămas 12 coșuri pline cu firimituri!
Iisus, în timp ce mergea spre casa unei tinere de 12 ani, care era pe moarte, vindecă o femeie, care sângera de 12 ani . 
Numărul Evangheliilor citite pe Drumul Crucii este 12ele reprezentând stâlpii credinței. 

Datorită legăturii lui strânse cu Biblia și cu începuturile creștinismului, dar și cu Apocalipsa, despre care se vorbește in cea de a 12-a carte, acest număr a capatat  semnificații mistice!

Dar si pentru matematicieni, numărului 12 este special.
Există foarte puține numere care se pot divide în atâtea subunități, precum 12! El poate fi împărțit în jumătăți, sferturi, treimi, șesimi și doisprezecimi, ceea ce explică de ce a fost ales drept etalon al împărțirii timpului!
Multiplii lui 12 sunt folosiți nu doar pentru exprimarea timpului, dar și a spațiului - Cercul are 360 de grade, adică 3×12×10!
12 este un număr pozitiv, care sprijină și susține o mulțime de teorii universale dar el, biblic vorbind, are o importanta primordiala, 12 
fiind numarul semintiilor lui Israel! 
Numarul apostolilor alesi, dupa voia  lui Iisus, ne spune ca de la chemarea Mantuitorului nu a fost exclus nimeni! Cum nici azi nu este exclus nimeni!

Acestia 12 alesi erau oameni obisnuiti, deloc perfecti! 
Sa nu uitam momentul prinderii, judecarii si rastignirii lui Iisus, cand  Iuda L-a trădat, Petru s-a lepădat de El... in timp ce toti ceilalți au fugit! 
Desi stia ce avea sa se intample, totuși Domnul i-a chemat pe ei,  la fel cum pe cheama si pe noi, sa venim la El asa cum suntem, cu toate neputintele noastre!

Cei 12 Apostoli, propovaduitori ai Cuvantului Domnului nostru Iisus Hristos, au primit putere si cunoastere. 
Dintre ei insa doar doi au scris evangheliile ca martori oculari ai evenimentelor - Matei si Ioan. 
Numele celor 12 Apostoli, sunt pomenite insa in toate evangheliile.
Sfanta Traditie a completat in chip fericit ceea ce aveau sa scrie Matei si Ioan  - dar si Luca si Marcu ( desi evangheliile acestora din urma au aparut sub anonimat!)
Exista insa si scrieri ale unor istorici - oarecum contemporani evenimentelor  - cum ar fi  Tacit, Suetoniu și Pliniu cel Tânăr - care atesta moartea muceniceasca a celor care l-au urmat pe Hristos.
Biserica noastra ii cinsteste in ziua de 30 iunie!

Apostolat s-a facut, se face si se va mai face. 
Putem face si noi azi! Numai ca doar ei, apostolii Mantuitorului, au primit si harisma, puterea, darul vindecarii si al stapanirii duhurilor necurate, un dar primit DIRECT de la Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu Insusi!  


Amin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu