marți, 19 martie 2024

CANONUL CEL MARE (1)

 


Prima  saptamana a Marelui Post este aliturgica. Nu se face Liturghia dar se canta Canonul Sfantului Andrei Criteanul!


Canonul cel Mare este ocazia minunata de a cunoaste cele mai importante si de baza exemple biblice, o incursiune binevenita in Vechiul Testament - pe care, in general, il cunoastem mai putin -  ca si in Noului Testament.

Rolul si scopul lui, asa cum spunea parintele Alexander Schmemann, este sa ne descopere pacatul si, astfel, sa ne conduca spre pocainta; sa ne descopere pacatul nu prin definitii si insiruiri, ci printr-o adanca meditatie asupra maretei istorii biblice, care este, cu adevarat, o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii.

MOTIVATIE personala

In vremea tineretii mele, am ascultat Canonul cel Mare doar sporadic, partial si numai in Saptamana Mare! In concluzie nu prea stiam mare lucru.
Imi amintesc ca o data am zarit o preoteasa plangand cu sughituri in timpul cantarii Canonului. Mi-am zis ca are poate necazuri, care mi s-au parut rezolvate in noaptea Invierii! Nu am facut insa deloc legatura cu textul acestui imn liturgic decat tarziu, dupa niste ani, cand, in sfarsit, am inteles si eu cuvintele si m-am cutremurat, varsand lacrimi la randul meu!

Asa cum am scris si in alte postari, acest minunat canon este atat o meditatie biblica cat si o rugaciune de pocainta, un impresionant dialog al omului pacatos cu propria sa constiinta, trezita de continutul Sfintei Scripturi.

Sufletul, care se pocaieste, plange cu lacrimi amare faptul de a nu fi reusit sa urmeze pilda luminoasa a dreptilor virtuosi ai Scripturii, ci s-a lasat lamentabil prins in robia patimilor aflate in multi pacatosi ( dintre care unii nepocaiti, iar altii, pocaindu-se, afland mantuirea, enumerati in Cartea Sfanta)!

Cele 250 de stihuri sunt o impresionanta trecere in revista a tuturor figurilor Sfintei Scripturi, de la Adam cel cazut.

Avand o muzica sublima si un text care frange inima, Canonul ne poarta prin Vechiul si Noul Testament  amintind caderile in pacat si ridicarile prin pocainta ale personajelor biblice, repere ale slabiciunilor sufletului omenesc, cerand totodata indurare Mantuitorului, temelia tuturor!

Figura Maicii Domnului si cea a Mariei Egipteanca sunt ca doua faruri, fiind exemple ale curatiei - prima, pura din totdeauna, si cealalta curatita si mantuita prin pocainta desavarsita!

Mi-am propus sa adun cateva date - pe scurt - despre cei numiti in acest Canon minunat - si a iesit un fel de micro-dictionar biblic al Canonului pe care sa mi-l asez in fata ochilor si sa reflectez la rostul pomenirii acelor personaje biblice de catre Sf Andrei.

Incepand de maine asez aici, pe rand personajele mentionate in Canon

Cer iertare lui Dumnezeu pentru indrazneala acestui demers.
Stiu ca nu am pregatirea necesara dar incerc cu pasi timizi sa ma apropii si astfel de Sfanta Scriptura!

Nu pot spune ca o fac fara teama. Studierea Scripturii este de mii de ani in mana unor specialisti care nu fac altceva decat sa caute sa-i descifreze taina!
In viziunea lor, naratiunile Torei, cand sunt luate literal, sunt doar niste ferestre, sensurile mai adanci fiind dincolo de ele, unde se pot descoperi informatii tainice si sensuri ce stau ascunse in spatele fiecarui cuvant!
Caci se spune ca exista 4 nivele de intelegere a Torei: 
 
- unul literal, 
altul alegoric,
- altul exegetic, canonic sau omiletic
- si cel ascuns, secretul Torei!

Macar pe cel dintai sa-l stim... si tot e ceva.
La celelalte nivele nu se poate ajunge decat imbracat in haina Duhului Sfant! Taina asta mare este!

Povestile biblice isi au talcul lor dar dincolo de poveste este cuvantul Domnului, caruia trebuie sa-i dam o atentie deosebita caci din ce a spus El nici o iota si nici o cârta nu se va schimba!

Celor alesi sa copieze Tora li se atrage atentia ca daca in loc de 

"Si Dumnezeu vorbi"... tu scrii "si Dumnezeu a vorbit"... distrugi lumea! Iata cat este de maret si sfant Cavantul Sau!
(Protosinghel Teodosie Paraschiv Codul Bibliei)
"Pe toţi cei din Legea Veche, i-am adus ţie, suflete, spre pildă; urmează faptelor iubite de Dumnezeu ale drepţilor şi fugi de păcatele celor vicleni." ne spune Sf Andrei!

Iata site-ul pe care se poate citi Canonul cel Mare: https://doxologia.ro/canon-cantari/canonul-cel-mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu