duminică, 24 martie 2024

CANONUL CEL MARE - MOISE SI TOIAGUL SAU. DARTAN SI AVIRON; ISUS SI AMALEC; SAMSON; BARAC DEBORA SI IAEL

 CONTINUARE

MOISE

Auzit-ai de coşul lui Moise, suflete, cel purtat de apele şi de valurile râului, că a fost păzit de demult ca într-o cămară, scăpând de fapta cea amară a voii lui Faraon. De ai auzit, ticălosule suflete, de moaşele ce ucideau oarecând partea bărbătească, cea nevârstnică, suge acum înţelepciunea ca marele Moise.

Moise este considerat a fi descendent din Avraam, și este, după tradiție, cel care a primit Legea divină -Tora - pe Muntele Sinai, direct de la Dumnezeu. 
Traditia il socoteste pe Moise autorul celor cinci cărți din Vechiul Testament - Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri și Deuteronom, scrise dupa cuvantul lui Dumnezeu "litera cu litera"!

Moise s-a nascut in Egipt in vremea robiei iudeilor.
In vremea aceea, Faraon a poruncit întregului Egipt să arunce în Nil pe toți pruncii evrei de parte bărbătească (Ieș. 1, 22). 
Mama lui l-a pus pe Moise intr-un coș pe care l-a lasat sa pluteasca pe apele raului. Coșul a ajuns in casa Faraonului unde fiica acestuia l-a luat pe copil si l-a crescut ca pe un print.
Moise a fost de o frumusete desavarsita insotita de o inalta moralitate, impletind armonios mila cu simtul dreptatii. 
Se spune ca el era timid si de aceea avea dificultati de vorbire!
Desi ar fi putut ajunge urmasul lui Faraon, Moise a ales sa fie de partea poporului sau, pe care l-a scos din Egipt si din robie, conducandu-l dupa sfaturile lui Dumnezeu, in tara promisa!

TOIAGUL LUI MOISE

Toiagul lui Moise te închipuieşte, suflete, care a lovit marea şi a închegat adâncul, cu însemnarea dumnezeieştii Cruci; prin care vei putea şi tu să săvârşesti lucruri mari.

Moise îl întâlnește pe fratele său Aaron. Cum Moise avea dificultăți de vorbire, Dumnezeu i-a ingaduit sa comunice cu poporul prin intermediul lui Aaron. Dumnezeu va trimite 10 urgii asupra Egiptului - declansate prin toiagul său miraculos - in urma carora Faraonul este nevoit sa-i elibereze pe evrei din robie.

Iesirea din Egipt este marcata de trecerea spectaculoasa prin Marea Rosie pe care Moise o loveste cu Toiagul si astfel apele se despart. Sf Damaschin spune: "Toiagul lui Moise a lovit marea in chipul crucii si a mantuit pe Israil iar pe Faraon l-a inecat!"

Tot cu acest toiag  Moise loveste stanca Horeb si din ea va izvora apa pentru ca poporul sa bea si animalele sa se adape in pustiu!

DARTAN SI AVIRON (ABIRON)

Înstrăinatu-te-ai, suflete, de Domnul tău, ca Datan şi ca Aviron; dar din toată inima strigă: Iartă-mă! Ca să nu te împresoare pe tine prăpastia pământului.


In cei 40 de ani de peregrinari ale fiilor lui Israel prin pustiu, s-au petrecut multe evenimente ! 
Odata au gasit un om adunand lemne in ziua Sabatului, ziua odihnei, si cei ce l-au gasit l-au adus la Moise si la Aaron si in fata intregii obste a fiilor lui Israel si l-au pus sub paza, pana la rostirea pedepsei. 
Domnul a decis si i-a spus lui Moise ca omul va trebui sa fie ucis cu pietre. Atunci Core cu Datan si Abiron, din semintia lui Ruben, 
s-au rasculat impotriva lui Moise, impreuna cu alti 250 de barbati, capetenii ale obstii fiilor lui Israel, oameni insemnati, care erau chemati la adunare. 
Moise a cazut cu fata la pamant si a grait lui Core si tuturor razvratitilor ca Domnul va arata pe cine va alege El! Si, cand a sfarsit Moise de vorbit, s-a deschis indata pamantul si i-a inghitit pe razvratiti de vii, impreuna cu casele, cu neamurile si cu toate avutiile lor. Si afara de acestia au mai murit loviti de Domnul inca 14.600 de oameni!

ISUS, FIUL LUI NAVI

Cercetează, suflete, şi iscodeşte ca Isus, fiul lui Navi, ce fel este pământul făgăduinţei şi locuieşte în el cu bună legiuire.


Isus sau Iosua a fost urmașul lui Moise la conducerea poporului evreu. 
A sasea Carte a Bibliei, care urmeaza celore 5 Carti ale lui Moise, este Cartea lui Iosua Navi care arată stradania si curajul lui Iosua ca si legatura sa cu Dumnezeu.
Pentru a primi mereu ajutorul lui Dumnezeu, Iosua îsi sfătuieşte poporul... "a se sili să-L iubească pe Dumnezeu” şi a nu se închina niciodată idolilor popoarelor dimprejur.

În cultul Bisericii Ortodoxe se citesc fragemnte din cartea lui „Iosua, fiul lui Navi” în cadrul următoarelor sărbători: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Botezul Domnului, Sf. Ioan Botezătorul şi în Sâmbăta Mare!

AMALEC

Ridică-te şi împotriveşte-te patimilor trupeşti, ca Isus asupra lui Amalec; biruind pururea gândurile cele înşelătoare, ca şi pe gavaoniteni.

După ce au mancat mană in pustie şi au băut apa din izvorul care curgea din stânca lovită de Moise, evreii s-au întâlnit cu AMALEC, primul lor duşman, cu care au fost nevoiţi să ducă prima lor bătălie. 
Acesta era inrudit cu Israel, fiind un strănepot al lui Esau (Isav). Amalec le-a ieşit in cale să blocheze drumul poporului lui Israel şi să se războiască cu el în pustiu. 
Scopul lui Amalec era să distrugă poporul lui Dumnezeu. 

Conducatorul bataliei a fost Isus (Iosua) Fiul lui Navi. 
In timpul luptei, Moise, Aaron si Or s'au suit in varful muntelui"
Atunci cand Moise isi ridica mainile, biruia Israel; iar cand isi lasa mainile in jos, biruia Amalec!
Cum insa mainile lui Moise se ingreuiau tot mai mult, ei au luat o piatra si au pus-o sub el; el s'a asezat pe ea, iar Aaron si Or i-au sprijinit mainile, unul de-o parte si altul de alta; si au stat mainile lui asa pana'n asfintitul soarelui. "Si a zdrobit Iosua pe Amalec si tot poporul sau, trecandu-i prin ascutisul sabiei."(Is. 17)

MANOAH SI FIUL SAU - SAMSON
 

Auzit-ai, suflete al meu, de Manoe (Manoah), că a ajuns la arătare dumnezeiască, şi a luat atuncea rodul făgăduinţei din cea stearpă; să urmăm dreptei credinţe a acestuia.
Râvnind lenevirii lui Samson, suflete, ţi-ai tuns tăria lucrurilor tale, dându-ţi celor de alt neam viaţa întreagă şi fericită, pentru iubirea plăcerii.


Povestea lui Samson, poate una din cele mai cunoscute povesti ale Scripturii, se gaseste in Cartea Judecatori si este povestita in 4 capitole. "Fiii lui Israel au facut iarasi raul in fata Domnului, iar Domnul i-a dat in mana Filistenilor vreme de patruzeci de ani".
Sotia lui Manoah, descendent din semintia lui Dan, era stearpa. 
Prin voia lui Dumnezeu, femeia lui l-a nascut pe Samson, fiu daruit lor spre pedepsirea filistenilor. 
Acesta avea niste puteri deosebite dar era si foarte mare iubitor de femei. Dalila, o femeie cu care se iubea, descopera secretul puterii lui (care era parul), il tunde si il da pe Samson in mana filistenilor - care il leaga, ii scot ochii si il batjocoresc. Parul lui Samson va creste insa si el se va razbuna pe filisteni, murind impreuna cu ei.

BARAC, DEBORA SI IAEL


Barac şi Ieftae, căpetenii de oaste, s-au ales judecătorii lui Israel, cu care împreună şi Debora cea cu minte bărbătească. Deci îmbărbătându- te, suflete, cu vitejiile acelora, întăreşte-te.
Pe Iaila cea vitează ai cunoscut-o, suflete al meu, care a tras în ţeapă pe Sisera mai înainte, şi a făcut mântuire; auzi stâlpul, prin care ţie Crucea se însemnează.


În Judecătorii, capitolul 4, aflam despre Barac, chemat de Domnul, prin intermediul Deborei, prorociță și judecător în Israel, să-l înfrângă pe Sisera, generalul lui Iabin, și să devină astfel izbăvitorul poporului Său, în fruntea unei oști formate din zece mii de oameni! 

Poporul se afla atunci sub o grea apăsare din partea lui Iabin, împăratul Canaanului, care de douăzeci de ani era o vie amenintare cu cele nouă sute de care de fier ale lui, în timp ce în Israel, „nu vedeai nici scut, nici suliță la patruzeci de mii” (Judecătorii 5:8).

Barac, cunoscand toate acestea, a evitat asumarea exclusiva a responsabilității de unul singur si ii propune Deborei sa-l insoteasca (Judecătorii 4:8) dar asuma faptul ca victoria nu avea sa-i aduca slava, gloria revenind unei femei
Ostirea imparatului este totusi invinsa caci Domnul a "mers inaintea lui Barac".
Cea care i-l va preda pe Sisera va fi tot o femeie, Iael, care, plina de curaj, il ademeneste pe general in cortul ei si il ucide!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu