miercuri, 20 martie 2024

CANONUL CEL MARE - ADAM, EVA SI NEAMUL LOR

 ADAM SI EVA


"Râvnind neascultării lui Adam celui întâi-zidit, m-am cunoscut pe mine dezbrăcat de Dumnezeu, şi de împărăţia cea pururea fiitoare şi de desfătare, pentru păcatele mele." (Canonul Sf Andrei Creiteanul)

Protoparintii nostri au trăit cu Dumnezeu, în Grădina Raiului, unde puteau sa se bucure de tot. 
Dumnezeu le-a vorbit despre pomul cunoasterii binelui si raului, avertizandu-i ca, in cazul in care vor manca fructe din el, vor muri!
Dar șarpele i-a ispititsugerandu-le ca avea Dumnezeu ar fi avut un gand ascuns cand le-a spus asta. Si ei au mancat! 

După ce au mâncat, au devenit constienti de goliciunea lor și s-au rușinat de Dumnezeu, semn ca acum cunosteau si intelegeau altfel starea lor.
Adam si Eva au fost scosi din Grădina Raiului, nu doar pentru neascultare ci si pentru a evita un pericol si mai mare: acela de a manca apoi din pomul vieții, ceea ce i-ar fi facut nemuritori. 

Omul, prin neascultare, a pierdut nemurirea dar si legatura nemijlocita cu Dumnezeu!

ADAM SI EVA 

"Dacă existența lui Adam și a Evei ar fi doar o poveste, atunci tot ce spune Biblia ar fi tot o poveste. 

Dacă vorbim despre Adam și Eva doar metaforic / simbolistic, atunci înseamnă că și despre Noe, Avraam, Sarra, Isaac, Iacob, cei 12 fii, Iosif, Moise, Iosua, Rut, Samuel, Saul, David, Solomon. Isaia, Ieremia, Ilie, Elisei, Daniel, Iona, Iov și toți profeții din Vechiul Testament putem spune că au fost doar niște personaje de poveste sau simbolice, folosite pentru a transmite prin Biblie un anumit mesaj. 

Dar ce ne facem că astfel vom ajunge sa punem la îndoială și existența personajelor din Noul Testament: 
Fecioara Maria, Elisabeta, Zaharia, Ioan Botezătorul, Iisus Hristos – Dumnezeul nostru, cei 12 apostoli, Irod, Pilat, arhiereii, fariseii, Pavel, Ștefan și toți ceilalți.

Biblia este o carte istorică, validată arheologic de mii de surse din întreaga lume, ba mai mult este un document istoric, o antologie de 80 de cărți scrise de câțiva zeci de autori dealungul unei perioade de aproximativ 1500 de ani de istorie. 
Ea are un fir roșu narativ de la început până la sfârșit, autorii citând mereu pe cei de până la ei, ba chiar profețind ce se va întâmpla în viitor cu alte personaje biblice (Ioan, Iisus, Maria, etc.). 
Autorul nevăzut al Bibliei este Duhul Sfânt – Dumnezeu care a inspirat pe autori să urmărească același fir narativ de la Facere până la Apocalisă.

E simplu: Biblia ori o acceptăm complet așa cum e, de la început la sfârșit, ori deloc. 
A crede în Iisus Hristos fără a crede în Adam și Eva sau în Avraam și Sarra este, logic, imposibil pentru că Însuși Domnul nostru Iisus Hristos citează întâmplările din Vechiul Testament ca fiind istorice, si reale .
Iisus Hristos și apostolii citează Cartea Facerii ca pe o carte istorică, (103 citate din Vechiul Testament gasim în Noul Testament!), amintind despre ce au făcut înaintașii lor în legătură directă cu ceea ce se întâmpla în prezent, dar și cu ce se va întâmpla în viitor.

Prin urmare, cine crede în cuvântul dumnezeiesc inspirat al Bibliei, află că Adam și Eva au fost primii oamenii de pe acest pământ, creați de Dumnezeu în ziua a 6-a a creației.

Ce facem cu cei care nu cred? 
Există argumente în afara Bibliei pentru existența lui Adam și a Evei?

Da, primul din ele ar fi ombilicul tău și al meu… și al fiecăruia dintre noi care arată, fizic, o fostă legătură directă, printr-un cordon ombilical, cu mama, în pântecele căreia am stat 9 luni de zile și am crescut. Asta implică automat și existența tatălui meu, cel care a pus sămânța în pântecele mamei mele. Buricul meu este o evidență simplă și clară că eu am o mamă și un tată.

Și bunicii mei au avut buric, și ei au avut o mamă și un tată. Și străbunicii la fel… și tot așa. Știm despre cineva în istoria umanității care să nu fi avut buric?

Doar Iisus Hristos a fost născut fără sămânță bărbătească din Fecioara Maria, de la Duhul Sfânt, în rest nu se știe nimic de nimeni… sau cel puțin nu există nici o dovadă reală că oamenii s-ar naște într-un alt fel!

Dacă mergem pe firul genealogic, din strămoși în strămoși, corpul nostru ne spune că trebuie să fi existat un bărbat și o femeie din care să fi început tot neamul omenesc, iar aceștia să nu fi fost născuți ca și noi, ci altfel. Practic ne naștem toți legați unii de alții. Eu m-am născut legat de mama mea, mama mea s-a născut legată de mama ei, și așa mai departe. Toate persoanele din firea umană sunt legate fizic printr-un cordon ombilical, arătându-ne că suntem una, că avem aceeași sursă din care ne-am născut.

Fie că alegem sau nu să credem în Biblie, un lucru e sigur: la baza vieții noastre există o mamă și un tată. Ce simplu! Și copiii înțeleg asta, fără să le explicăm…

De aici începe discuția: Cum au apărut acești 2 oameni, această femeie și acest bărbat care, în mod real, sunt strămoșii noștri, de care ne simțim legați invizibil prin buricul nostru? 

Ateii cred în teoria evoluționistă, iar noi, creștinii, credem în cuvântul cel adevărat al Dumnezeului nostru din Sfânta Scriptură. 
Ateii cred într-o apariție a vieții din nimic, fără Creator, fără sens, fără final, absolut întâmplător… iar noi credem în ce ne spune Biblia.

Indiferent ce crezi, la începutul umanității tale a fost un bărbat și o femeie, indiferent cum alegi să-i numești. Dumnezeu, inspirându-l pe Moise, ne spune că mai întâi l-a creat pe primul om, numit de el Adam și apoi pe prima femeie luată (creată) din coasta lui, numită Eva 
Adam și Eva au fost și sunt în mod real bunicii noștri. 
Suntem toți dintr-un sânge, din sângele lui Adam care a curs mai întâi în Eva și apoi a curs în Cain, Abel și toți fii și fiicele lor. 
(A se citi si articolul S-au înmulțit Adam şi Eva prin incest?). 

Adam e omul, e umanitatea completă care apoi și-a „desfășurat” viața prin Eva în toate persoanele istoriei până astăzi și până la sfârșitul veacurilor.

Suntem toți din aceeași fire umană, „legați” genetic unii de alții. Suntem o mare familie umană, un mare OM, care mai întâi a fost creat de Dumnezeu cu cuvintele:
Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!” (Facerea 1, 26).

Genetic, explicațiile sunt și mai frumoase și mult mai complexe. Genomul uman arată, din perspectiva descoperirilor, din ce în ce mai mult a o super-super mulțime de programe (software) și este foarte greu de imaginat cum s-a format acesta, fără un Creator. Din ce în ce mai mult pare proiectat pornind de sus în jos și nu doar de jos în sus prin descoperirea norocoasă a unor sisteme complexe.

Adam și Eva este o poveste, dar este o poveste adevărată de dragoste, mai întâi între om și Dumnezeu și apoi între primul bărbat și prima femeie, din care au ieșit toți copilașii lumii, toate națiunile pământului. „În Adam şi Eva se cuprindeau potenţial toate naţiunile” spune părintele Dumitru Stăniloae.

citate din opiniile lui CLAUDIU BALAN 

Iata un gând al Sfântului Sofronie Saharov:

În clipa când lui Siluan i s-a descoperit vecinicia, i s-a impărtăşit o neobişnuit de înaltă stare a duhului. El a început să se roage pentru întregul Adam ca însuşi pentru sine. Noi toţi suntem mici celule ale marelui trup al întregii omeniri. Prin noi trece viaţa cosmică, ba chiar cea mai presus de cosmos, cea dumnezeiască. Iar noi suntem datori să ne pregătim a înţelege aceasta, căci atunci ne vom face, în parte, asemănători lui Adam înainte de cădere, şi vom începe a purta în sine întreaga omenire, întregul Adam, ca pe ceva unitar, zidit de Dumnezeu.”

CAIN SI ABEL

"Precum Cain aşa şi noi, ticălosule suflete, am adus fapte murdare Făcătorului tuturor şi jertfă vrednică de mustrare şi viaţă ne-trebnică; pentru acestea ne-am şi osândit împreună." (Canonul Sf Andrei)

Dupa alungarea din rai,  dupa ce Adam a cunoscut pe Eva, i s-au nascut doi fii - Cain si Abel.
Cain se ocupa de cultivarea pamantului iar Abel crestea animale

Conform Scripturii (Cartea Facerii) într-o zi, Cain și fratele său Abel, au adus fiecare o jertfă lui Dumnezeu. 
Abel a adus un miel, caci se ocupa cu pastoritul si vanatoarea, iar Cain, pentru că era agricultor, a adus jertfa din roadele pământului.

Dumnezeu s-a aratat mai multumit de jetfa lui Abel si nu a privit cu bunăvoință jertfa lui Cain. Asta insa nu datorită jertfei, cum gresit a gandit Cain, ci datorită firii, a caracterului acestuia. 

Cain, orbit de gelozie, a demonstrat de fapt motivul atitudinii lui Dumnezeu si l-a ucis pe Abel! Pentru crima comisa, dar  mai ales pentru neasumarea ei, a si fost blestemat de Dumnezeu. 

Coplesit de păcatul său, fiind sub povara pedepsei, îi cere lui Dumnezeu ajutor. 
Dumnezeu îi oferă ca ajutor un semn menit sa-i ofere protecție, caci, astfel, dacă cineva l-ar ucide, Cain ar fi răzbunat de 7 ori! 

După ce Dumnezeu a rostit blestemul, Cain a plecat din căminul tatălui său. 
Desi ocupația sa era lucrarea pământului,  dupa blestem Cain a intemeiat un oras pe care l-a numit ca si pe intaiul sau fiu, Enoch!

El s-a rupt de Dumnezeu si, fiind poate cel mai terestru dintre muritori, a cautat puterea și plăcerea pe pământul ce-l calca si care se afla sub blestemul păcatului,. El a devenitliderul celor care iubesc si se inchina lumii acesteia! 

Urmașilor săi care, asemenea lui, nu țineau seama de Dumnezeu - fiind contrari  iconomiei Sale - se zice ca li se atribuie meritul progresului material lumesc. 

Ca tot vorbim despre Adam, iata o scurta genealogie a NEAMULUI  lui ADAM

Lui Adam i s-a nascut un alt fiu, "dupa asemanarea sa si dupa chipul sau, si i-a pus numele Set " !
Abel dusese o viață de păstor, locuind în corturi sau colibe, iar descendenții lui Set au urmat același drum, socotindu-se “străini și călători pe pământ”, căutând “o patrie noua, una mai bună, adică o patrie cerească”. (Evrei 11, 13-16.)

Lui Set i s'a nascut Enos.
Din Enos " s'a nascut Cainan".
Lui Cainan "i s'a nascut Maleleil." 
Lui Maleleil  i s'a nascut Iared.
Lui Iared i s'a nascut Enoh.
Lui Enoh  i s'a nascut Matusalem.
Din Matusalem s-a nascut Lameh, caruia 
i s'a nascut un fiu pe care
l-a numit  Noe, zicand: "Acesta ne va mangaia in osteneala noastra si'n durerea mainilor noastre, ce vine din pamantul pe care Domnul Dumnezeu l-a blestemat". Fc 3:1 

Noe  a avut trei fii: Sem, Ham si Iafet.  (Fc 10:1) 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu