luni, 18 martie 2024

MEDITATIE LA INCEPUT DE POST

Astazi incepe Postul cel Mare. 
Zis-a Domnul: Vedeți să nu fiți amăgiți, căci mulți vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt, iar vremea s-a apropiat. Nu mergeți după ei. 
Iar când veți auzi de războaie și de răzmerițe, să nu vă înspăimântați; căci acestea trebuie să fie întâi, dar sfârșitul nu va fi curând. 
Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Luați aminte la voi înșivă, ca nu cumva să se îngreuieze inimile voastre de îmbuibare și de beție și de grijile vieții, și ziua aceea să vină peste voi fără de veste; căci ca o cursă va veni peste toți cei ce locuiesc pe fața întregului pământ. 
Privegheați, dar, în toată vremea rugându-vă, ca să vă întăriți să scăpați de toate acestea care au să vină și să stați înaintea Fiului Omului.” LUCA 21:8-9; 25-27: 33-36

Nu va rămâne piatră peste piatră, mai spune Mantuitorul si, la doua generatii distanta, Templul a fost ras de pe fata pamantului! 
A ramas doar o bucata de zid, spre aducere aminte, zid de care, pana azi, evreii dau cu capul, rugandu-se cu aceeasi convingere ca timpul lui Mesia va veni... altadata!

Sfârșitul Templului, loc al lui Dumnezeu și principiu al vieții, simbolizeaza aici sfârșitului lumii iudaice. 

Suntem chemati sa traim cu Iisus și, intocmai lui Iisus, sa iubim, caci doar iubirea este solutia in incercarea de a invinge raul!
Daca nu intelegem asta... nu stim nimic despre Dumnezeu! 

Pe cruce s-a sfarsit si Templul si Legea veche, lumea veche!
Adevăratul Dumnezeu moare pe cruce ca sa se nasca omul cel nou care nu mai vede lumea prin prizma normelor fara fond ci prin prea plinul de iubire a lui Dumnezeu! 
Atentie deci la tot felul de bariere pe care unii le instaleaza in calea iubirii!

Vedeți deci să nu fiți amăgiți!
Cum ne vom descurca cu toate aceste indrumari in noianul de retete  si cure care-si spun "post"?
In principiu, nici o zi de postire nu trebuie abordata fara un anume gand indreptat catre Dumnezeu! 
Pentru ce postesc, pentru ce ma rog, cum ma adresez Lui ... sunt intrebari pe care trebuie sa mi le pun continuu!

Postul intermitent sau feluritele cure de detoxifiere ori revigorare nu au nimic cu credinta ci doar cu trupul. 
Ori scopul postului crestin este acela de a face ca sufletul sa fie in stare sa vibreze, sa intre in rezonanta cu divinitatea si sa fie capabil sa nu fie amagit!

Postul, la care suntem chemati, este un adevarat razboi duhovnicesc in care, cum spune Maxim Marturisitorul,
"luptatorul trebuie sa astupe izvoarele apelor celor dinafara cetatii si sa nu se indeletniceasca decat cu rugaciunea si cu muncirea trupului prin filosofia cea lucratoare, adica cu ostenelile trupesti."
Apele cele dinafara cetatii sunt cugetele trimise de fiecare din simturile din lumea sensibila, care strabat sufletul asemenea unui râu ce trece prin cetate. Fiindca diavolul se foloseste tocmai de aceste cugete ca sa ne dea razboi, de aceea in timpul luptelor duhovnicesti trebuie sa ne oprim de la contemplatia naturala si sa ne indeletnicim numai cu rugaciunea si cu nevointele trupesti. 

Rugaciunea indreapta mintea catre Dumnezeu, iar nevointele trupesti indreapta pofta si iutimea spre cele duhovnicesti.
Astfel, toate puterile sufletesti sunt adunate la un loc si indreptate intr-o singura directie: spre Dumnezeu! 
Omul capata mare putere impotriva vrajmasului, despre care Insusi Mantuitorul spune ca nu se poate birui fara numai cu rugaciune si cu post (Mc. 9, 29).
Asadar fiecare trebuie sa incerce sa-si gaseasca felul personal de a trece prin nevointe in aceasta perioada
Mancarea trebuie sa fie flugara si meditatia, rugaciunea sa fie primordiale.

Sa avem un POST binecuvantat!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu