marți, 26 martie 2024

CANONUL CEL MARE - CONTINUARE - DE LA ZAN LA INTELEPTUL SOLOMON; ROBOAM SI AHAV

 ZAN (UZA)

Purtat fiind chivotul în car, când s-au întors junicile, numai cât s-a atins Zan acela de el, a fost certat de mânia lui Dumnezeu. Deci de îndrăzneala aceluia fugind, suflete, cinsteşte bine cele dumnezeieşti.

David s-a ocupat de aducerea Chivotului la Ierusalim. (Chivotul era un fel de cufar in care erau tinute Tablele Legii, cu cele 10 Porunci)

Si au pus chivotul lui Dumnezeu intr'un car nou din casa lui Aminadab; Uza si fratii sai manau carul.
Iar David si'ntregul Israel jucau cat puteau in fata lui Dumnezeu, laolalta cu cantaretii din gura si din alaute si din harpe si din timpane si din timbale si din trambite. 
Dar cand au ajuns la aria lui Chidon, Uza si-a intins mana sa sprijine chivotul, caci boii se poticnisera. Iar Domnul S'a maniat pe Uza cu mare aprindere si l-a lovit chiar acolo, din pricina ca-si intinsese mana pe chivot; si acolo a murit, in fata lui Dumnezeu.
Si in ziua aceea s-a temut David de Domnul!


ABESALON

Auzit-ai de Abesalom cum s-a sculat împotriva firii. Cunoscut-ai faptele lui cele întinate, cu care a batjocorit patul lui David, tatălui său; dar şi tu ai urmat pornirilor lui celor de patimi şi iubitoare de plăceri.

Supus-ai trupului tău vrednicia ta cea nerobită, şi ca alt Ahitofel aflând pe vrăjmaşul, suflete, te-ai plecat după sfaturile lui; dar le-a risipit pe acestea Însuşi Hristos, ca tu să te mântuieşti cu adevărat

Abesalon
fost unul dintre fiii lui David care a incercat sa uzurpe puterea tatalui sau, razvratindu-se chiar impotriva lui. 
El l-a ucis pe unul din fiii regelui si, la sfatul lui Ahitofel, a pangarit patul tatalui sau.
Ahitofel a zis catre Abesalom: 
"Intra la tiitoarele tatalui tau, pe care el le-a lasat sa-i tina casa; si intregul Israel va auzi ca tu l-ai rusinat pe tatal tau, iar mainile tuturor celor ce sunt cu tine vor prinde putere".

David si-a dorit sa-l ierte pe Abesalon; acesta insa, in incaierarea luptei purtate impotriva tatalui sau, a ramas atarnat in aer cu parul incalcit in cracile unui stejar. El a fost ucis cu sulita de Ioab, generalul lui David! 
Si David a plans cu amar dupa fiul sau!

SOLOMON

Solomon cel minunat, cel plin de harul înţelepciunii, acesta făcând vicleşug înaintea lui Dumnezeu oarecând, s-a depărtat de la El; căruia şi tu ţi-ai asemănat blestemata ta viaţă, suflete.

De plăcerile patimilor sale fiind silit, s-a întinat, vai mie! Iubitorul înţelepciunii, iubitor de femei desfrânate făcându-se şi înstrăinat de la Dumnezeu; căruia tu, o suflete, ai urmat cu gândul, prin dezmierdări ruşinoase.

Solomon este fiul legăturii dintre regele David şi Batşeba, vaduva lui Urie. 
Dacă primul copil al legăturii adulterine a celor doi moare, ca pedeapsă a lui Dumnezeu, al doilea, Solomon, trăieşte şi aflam ca "Domnul l-a iubit pe acesta" (2 Regi 12:24). De asemenea, despre Solomon se spune că "iubea pe Domnul, purtându-se după legea tatălui său" (3 Regi 3:3).

Solomon se bucură de daruri divine speciale:
"Şi a dat Dumnezeu lui Solomon înţelepciune şi pricepere foarte mare şi cunoştinţe multe, ca nisipul de pe ţărmul mării./ Şi era înţelepciunea lui Solomon mai presus de înţelepciunea tuturor fiilor Răsăritului şi mai presus de toată înţelepciunea Egiptenilor" (3 Regi 4:29-30). 
"Regele Solomon a întrecut pe toţi regii pământului în bogăţie şi în înţelepciune" (10:23).

Prima cauză a căderii lui Solomon a fost neascultarea faţă de Legea care interzicea legătura matrimonială cu femeile străine (cf. Deuteronom 7:1-4). 
Concluzia este că "femeile i-au smintit inima lui" (3 Regi 11:3). Pe lângă căsătoriile mixte, oprite de Deuteronom, Solomon a păcătuit şi mai grav prin idolatrie: "La timpul bătrâneţii lui Solomon, femeile lui i-au întors inima spre alţi dumnezei şi inima lui nu i-a mai fost deloc întreagă la Domnul Dumnezeul său, ca inima lui David, tatăl său" (3 Regi 11:4)
Solomon este cel care a construit Templul si care a scris Proverbe Ecleziastul si Cantarea Cantarilor

ROBOAM
 

Lui Roboam, celui ce n-a ascultat sfatul tatălui său, ai râvnit, suflete, împreună şi lui Ieroboam, slugii celei prea rele, care s-a viclenit oarecând; dar fugi de asemănarea lor, şi strigă lui Dumnezeu: Păcătuit-am, miluieşte-mă!.

Fiu al lui Solomon și nepotul lui David, el a fost primul rege al Regatului Iuda, separat de Regatul Israel dupa ce 11 din cele 12 triburi ale lui Israel nu l-au vrut ca urmas al lui Solomon, preferandu-l pe Ieroboam.

AHAV

Necurăţirilor lui Ahav ai râvnit, sufletul meu! Vai mie! Te-ai făcut locaş întinăciunilor trupeşti şi vas urât al patimilor. Dar din adâncul tău suspină şi spune lui Dumnezeu păcatele tale.

Ahav fost regele Israelului in vremea Sfantului Ilie
. El a luat-o de sotie pe Izabela, fiica lui Etbaal, regele Sidonului, si a inceput sa-i slujeasca idolului Baal si sa i se inchine lui. 
Facand pe plac Izabelei, Ahav i-a ucis pe proorocii care il avertizau de neligiuire.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu