vineri, 22 martie 2024

CANONUL CEL MARE - AVRAM si ISAAC. Negocierea de la Mamvri,

 

AVRAAM

De Avraam ai auzit, suflete al meu, care şi-a lăsat oarecând pămâtul părinţilor şi s-a făcut străin. Urmează şi tu alegerii aceluia.

AVRAM este primul din cei trei patriarhi din Vechiul Testament, 
un model de credinta fata de Dumnezeu, pe care Il asculta in toate si cu care a fost intr-o comuniune totala! 

După moartea tatălui său, Domnul i-a vorbit si i-a cerut lui Avraam sa-si abandoneze țara și neamul și sa plece spre un pământ nou, făgăduit lui
Dumnezeu l-a binecuvântat, promițându-i o descendență numeroasă si protectia Sa. Avraam urma sa fie izvor de binecuvântare pentru toate neamurile (cf.Fa 12,3 - caci între descendenții săi va fi Insusi Mesia!). 
Si Avraam, la 75 de ani, impreuna cu soția sa, Sarai(Sara), și cu nepotul său Lot (fiul fratele lui sau) a abandonat Haranul, locul de bastina, și a plecat spre un taram necunoscut.

Exista in Vechiului Testament - in Cartea Facerea - povestea lui Avram si a lui Lot! (cap 12, 13)

Cand Dumnezeu l-a ales pe Avram pentru planul Sau, i-a facut promisiuni dar i-a si cerut ceva in schimb: 
"Ieşi din pământul tău, din neamul tău şi din casa tatălui tău şi vino în pământul pe care ţi-l voi arăta Eu. Şi Eu voi ridica din tine un popor mare, te voi binecuvânta, voi mări numele tău şi vei fi izvor de binecuvântare. Binecuvânta-voi pe cei ce te vor binecuvânta, iar pe cei ce te vor blestema îi voi blestema; şi se vor binecuvânta întru tine toate neamurile pământului".(Fa.12, 1-3)

Azi, cand nu prea stim sa facem ascultare, ar putea sa ni se para contrarianta aceasta cerere insa, daca privin atent parcursul Patriarhului Avraam, intelegem ca Dumnezeu i-a dat mai curand un sfat decat o porunca! Dumnezeu nu vrea sa ne distruga, sa ne faca rau ci, dimpotriva!
Avram, om al lui Dumnezeu, a ascultat  de cele spuse  dar ... nu in totalitate. 
A plecat din pamantul sau si din casa tatalui sau dar nu s-a putut desprinde complet de familie  "a plecat Avram, cum îi zisese Domnul, dar s-a dus şi Lot cu el."Fa.12, 4

Lot era nepotul sau, fiu al fratelui său, pe atunci deja mort! 

Aceasta neascultare a produs temporara departare de Dumnezeu, o racire a comuniunii dintre Avraam si Stapanul lumii, si, implicit, o stagnare a parcursului sau personal. De luat aminte!

Relatia cu Lot, bazata pe legatura de sange, i-a adus insa prejudicii, desi Avaam era deja alesul lui Dumnezeu iar Lot era socotit si el a fi un "om drept"! 
Cu toate calitatile sale, după cum ne spune Scriptura, tot ceea ce facea Lot nu era insa rod al credinţei sale personale în Dumnezeu ci doar o consecinta a influentei pozitive pe care o avea Avraam asupra sa. 
Credinta lui Lot era deci doar o imitatie si Dumnezeu stia asta!
Daca calea credinţei nu reprezintă o atracţie fireasca, nu este reala, sincera, din toata inima, in ceasul încercării omul devine incapabil să aleaga cele drepte si corecte. 
Alegerile si intreg parcursul vietii lui Lot aveau sa arate acest lucru!

Intregul drum alui Avraam a fost intarziat tocmai de preocuparea pentru avere si bunastare a lui Lot si a familiei sale. Si alegerile lui Lot vor fi mereu viciate, pana la finalul vietii lui.

Este clar ca Dumnezeu nu ii ceruse lui Avraam degeaba ruperea de familie! De multe ori simtim si in viata noastra frane cauzate de anumite legaturi de rudenie...

Povestea lui Lot si a lui Avraam este una din acelea care ne ajuta sa invatam multe despre ce inseamna credinta, credinciosie (adica fidelitate) si 
ascultare, precum si cat sunt de importante toate acestea in relatia noastra cu Dumnezeu!

STEJARUL DIN MAMVRI (MAMBRE)

La stejarul din Mamvri ospătând patriarhul pe îngeri, a luat la bătrâneţe vânatul făgăduinţei.

Stejarul Mamvri este locul in care, potrivit marturiei Sfintei Scripturi, Sfanta Treime s-a aratat Dreptului Avraam, in chipul a trei Tineri calatori. 
Stejarul se afla  in Valea Mamvri, la o distanta de 2-3 kilometri sud-vest de Mamvri, in regiunea Hebron, tinutul Canaan. 

Cartea Facerii ne relatează cum, la stejarul Mamvri, unde se asezase , Avraam primeste vizita a trei Oameni in care el recunoaste pe UNUL Dumnezeu (aceasta fiind socotita prima aratare a Sfintei Treimi!
 "Doamne, de am aflat har înaintea Ta, nu ocoli pe robul Tău!

Dupa ce bătrânul Avraam isi onoreaza oaspetii cum se cuvenea, este instiintat ca va avea un fiu, chiar daca si el si Sara, sotia sa, erau prea batrani pentru asta .

Si asa Sara a devenit mama si l-a nascut pe Isaac!

Tot cu acest prilej, Dumnezeu se hotărăște să-i vorbeasca lui Avraam si despre decizia Sa de a nimici cetatile Sodoma si Gomora: îi spune că strigătul împotriva Sodomei și Gomorei s-a mărit și că păcatul lor este nespus de greu. Asa ca se va pogorî (prin intermediul a doi îngeri) să vadă dacă ei au lucrat în totul după zvonul venit până la El. 

Avraam, cu gandul la Lot, care locuia acolo, reușește să-L înduplece pe Dumnezeu să ii promită că, dacă vor fi cel puțin zece oameni buni acolo, nu va nimici cetatea.

Cei doi îngeri ajung seara in Sodoma și Lot, care ședea la poarta Sodomei, îi invită la el acasă. După multe stăruințe ei acceptă iar Lot îi ospătează. Oamenii din cetate, bărbați din Sodoma, tineri și bătrâni înconjoară casa lui Lot cerandu-i să-i scoată afară pe noii-veniti în cetate "pentru a se împreuna cu ei"
Lot incearca sa-i induplece sa nu ii fie necinstiti oaspetii si chiar le oferă pe cele două fete ale lui in schimbul acestui favor . 
Oaspetii  l-au tras insa pe Lot înăuntru, în casă, și au încuiat ușa iar pe oamenii care erau afara i-au lovit cu orbire, de la cel mai mic până la cel mai mare, așa că degeaba incercau ei să găsească ușa !
Când s-a crăpat de ziuă, îngerii i-au spus lui Lot: 
"Scoală, ia-ţi femeia şi pe cele două fete ale tale, pe care le ai, şi ieşi, ca să nu pieri şi tu pentru nedreptăţile cetăţii!" 
Fiindcă Lot zăbovea, ingerii i-au luat pe sus pe toti patru și i-au scos afară din cetate. 
Si cetățile Sodomei și Gomorei au fost nimicite!

Unul din cei doi îngeri îi spune lui Lot: 
« Mântuieşte-ţi sufletul tău! Să nu te uiţi înapoi, nici să te opreşti în câmp, ci fugi în munte, ca să nu pieri cu ei! »

Femeia lui Lot, desi i se spusese sa nu se uite inapoi, "s-a uitat înapoi şi s-a prefăcut în stâlp de sare".

Ca si ea, nici Lot nu a ascultat de sfatul ingerului, caci nu a vrut sa mearga în munţi, cum i s-a spus, ci a preferat să locuiască într-o cetate, din campie. El a dorit să păstreze macar ceva din ceea ce îi era familiar în această lume, chiar dacă era mult mai puţin. 

Dumnezeu a acceptat alegerea lui Lot în ceea ce priveşte locul in care a dorit sa se refugieze. El nu obliga pe nimeni să primeasca o binecuvântare pe care nu o vrea! 
Lot  insa s-a temut să locuiască şi in acea cetate.
Pentru a trăi în siguranţă şi fără teamă trebuie insa să fii în părtăşie cu Dumnezeu ori Lot, departat de Avraam, nu mai traia de mult in credinta, desi nu era un om rau !
Astfel, Lot a ajuns jalnic, locuind intr-o peşteră, departe de Avraam şi de Dumnezeul său! A refuzat sfatul lui Dumnezeu si a esuat lamentabil. 
In final, fetele sale imbatandu-l, s-au impreunat cu el ca sa aibe urmasi!
Pentru noi viaţa lui Lot, a acestui om considerat drept, ar trebui sa fie un exemplu a ceea ce inseamna sa nu respecti chemarea lui Dumnezeu! 

Parcursul lui inregistreaza o cadere tot mai clară. Calea sa, care la început părea să fie asemănătoare cu a lui Avraam, a sfârşit altfel. 
El nu a luptat lupta cea bună, nu si-a păstrat credinţa şi a pierdut . 

Dumnezeu, la Mamvri, Isi reconfirma  promisiunea de a-l face pe Avraam stapan al acelui teritoriu promis, si, în pofida neîncrederii Sarei, sotia sa, il instiinteaza ca va avea un moștenitor (pe Isaac) prin care va avea o descendenta numeroasa. 
De mentionat ca atat Avram cat si Sara erau foarte varstnici! 
Si totusi...

ISAAC

Înţelegând pe Isaac, ticălosule suflete al meu, că a fost jertfit tainic jertfă nouă, ca ardere de tot Domnului, urmează voinţei lui.


Isaac a fost fiul lui Avraam şi al Sarei si el a fost piatra de incercare a credintei lui Avraam. Caci Dumnezeu, dupa ce l-a binecavantat cu un fiu la anii batranetilor, i-a cerut sa-si aduca fiul drept jertfa de ardere de tot. 

Convins ca Dumnezeu il iubeste si ca daca ii cere asa ceva stie El de ce-i cere asta, Avraam, desi cu inima zdrobita, nici nu se gandeste sa nu se supuna poruncii Domnului! 
Un inger al Domnului avea sa opreasca sacrificarea lui Isaac, inainte ca Avraam sa-si injunghie fiul iubit!

Isaac a fost drept înaintea lui Dumnezeu, care l-a binecuvântat, el devenind astfel foarte bogat in tara Egiptului
Bogatia si succesul i-au adus invidia filistenilor care l-au alungat din această ţară.
Isaac a fost căsătorit cu frumoasa Rebeca care, deşi la început stearpă, după rugăciunile lui Isaac către Dumnezeu, a nascut doi copii gemeni, pe Esau (Isav) şi Iacov. 

La sugestia Rebecăi, Iacov fură binecuvântarea tatalui sau inainte de moarte acestuia, binecuvantare ce-i revenea de drept lui Esau, intaiul nascut dintre gemeni.

AGAR si ISMAEL


Auzit-ai, suflete al meu, de Ismael, că a fost izgonit ca un fecior din slujnică; trezeşte-te, vezi, ca nu cumva păcătuind, să suferi ceva asemenea. Agarei, egiptencei celei de demult, te-ai asemănat, suflete, făcându-te rob de bună-voia ta, şi născând semeţia, ca pe un nou Ismael.

 
Inainte de a primi vestea ca va fi mama, sotia lui Avram, Sara, vazand ca imbatraneste si nu poate face copii, i-a dat-o lui Avram pe egipteanca Agar, slujnica ei, pentru a face un copil cu aceasta ca sa aiba urmasi. 
Si Agar i-a nascut lui Avram un baiat, pe Ismael (care este parintele popoarelor arabe).

Dupa ce Sara il va naste, prin binecuvantarea lui Dumnezeu, pe Isaac, Agar , speriata de gelozia stapanei, 
accepta sa devina libera si pleaca impreuna cu copilul ei, Ismael, care are si el partea lui de binecuvantare de la Dumnezeu!

LOT 

Să nu te faci stâlp de sare, suflete, întorcându-te înapoi; să te înfricoşeze pilda Sodomei; sus în Sigor mântuieşte-te! De arderea păcatului fugi, suflete al meu, ca şi Lot. Fugi de Sodoma şi de Gomora; fugi de flacăra a toată pofta cea nebunească.

Lot
, nepotul lui Avraam, despre care am pomenit in postarea anterioara, a ales sa traiasca, cu sotia si fiicele lui, in cetatea Sodomei. 
Cand Dumnezeu a decis sa stearga de pe fata pamantului Sodoma si Gomora, cetati unde pacatul devenise lege, Avraam a "negociat" cumva salvarea lui Lot ! 
Domnul i-a implinit dorinta si a trimis doi ingeri care sa-l scoata pe Lot si familia lui din cetate, inaintea distrugerii. Ingerii i-au smuls efectiv din casa inainte ca focul si pucioasa sa se abata asupara ei; Ingerii le-au spus sa fuga fara si sa nu se mai uite inapoi. 
Sotia lui Lot insa, nesocotind sfatul ingerilor, a intors capul, privind cetatea care pierea. 
Atunci, fiindca nu a ascultat, femeia s-a transformat in stalp de sare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu