luni, 25 martie 2024

CANONUL CEL MARE - CONTINUARE - DE LA GHEDEON LA SAUL SI REGELE DAVID

 GHEDEON SI MINUNEA LÂNEI


Înţelege, suflete al meu, ce este lâna lui Ghedeon; primeşte roua din cer şi te pleacă, precum câinele, de bea apa care curge din lege prin stoarcerea Scripturii.

Dumnezeu l-a ales pe Ghedeon (Gideon), din tribul lui Manase, pentru a lupta cu midianiții și a-i elibera pe evrei de sub jugul acestora. Înainte de aceasta el a fost însărcinat să distruga statuia zeului Baal, zeu la care acestia se inchinau. Misiunea i-a fost comunicată lui Ghedeon prin „îngerul Domnului” (Judecători 6,11) Ghedeon i-a cerut lui Dumnezeu să-și dovedească voința și puterea prin trei minuni: mai întâi chiar de la înger, care cu toiagul a lovit în piatră și a ieșit un foc care a mistuit carnea și azimile aduse ca jertfa de Ghedeon (Jud. 6,11-22), iar, mai apoi, alte doua minuni contrare legate de o bucată de lână.
"Daca Tu il vei mantui pe Israel prin mana mea, asa cum ai zis, iata, eu pun un maldar de lana pe arie; si daca roua va fi numai pe maldarul de lana, iar incolo, peste tot locul, uscaciune, atunci voi sti ca prin mana mea il voi mantui pe Israel, asa cum ai spus".
"Si a zis Ghedeon catre Dumnezeu: "Sa nu se aprinda mania Ta asupra-mi daca voi mai grai inca o data; voi mai face inca o data incercare cu lana: sa fie uscaciune numai pe lana, iar peste tot locul sa fie roua!"

ELI

Osânda lui Eli preotul ai luat-o, suflete al meu, pentru lipsa minţii, suferind a lucra întru tine patimile, ca şi acela pe feciorii cei fără de lege.

Acesta fost un preot mare al iudeilor (pomenit in I Regi 2, 13 ş.a), vrednic şi bun, care insa avea doi fii răi si pacatosi, pe care el nu i-a ţinut deloc în frâu şi nu i-a domolit! Zice Sfânta Scriptură: Eli nu a certat pe fiii săi (I Regi 3, 13). Ei au platit cu viata pacatele lor.
In lupta cu Filistenii, intr-un macel pentru Israel, fiii lui Eli au pierit iar Chivotul lui Dumnezeu a fost capturat. Eli, afland asta, a cazut jos, mort pe loc!

LEVITUL SI  TICALOSIA  NEAMULUI  LUI  VENIAMIN

Între Judecători, levitul cu socoteală şi-a împărţit femeia la cele douăsprezece neamuri, suflete al meu, ca să vădească întinăciunea cea fără de lege a neamului lui Veniamin.

Fara explicatie, acest verset pare incalcit.
Intamplarea, de fapt, s-a petrecut in vremea in care Israel nu avea rege! Ea este consemnata in Judecatori:19-20. 
Oamenii lui Veniamin (Beniamin), descendenti ai fratelui lui Iosif, au violat pana la moarte o femeie, care era tiitoarea unui levit, aflat in trecere prin tinutul lor. 
Levitul a taiat trupul femeii sale moarte in 12 bucati si le-a trimis celor 12 semintii ale lui Israel pentru ca toti sa afle ce se intamplase! Si ticalosia neamului lui Veniamin a fost pedepsita de celelalte 11 semintii ale lui Israel care s-au mobilizat impotriva violatorilor!

ANA, MAMA PROFETLUI SAMUEL

Iubitoarea de înţelepciune Ana, rugându-se, numai buzele şi-a mişcat spre laudă, iar glasul ei nu se auzea; şi de aceea, deşi era stearpă, a născut fiu vrednic de rugăciunea ei.
Înnumăratu-s-a între judecători feciorul Anei, marele Samuel, pe care Armatem l-a crescut în casa Domnului. Aceluia râvneşte, suflete al meu, şi judecă lucrurile tale mai înainte decât pe ale altora.


In Cartea I a Regilor este scrisa povestea Anei;

Elcana, un bărbat din cetatea Ramada, avea două femei: Ana şi Fenana. Pin rânduiala lui Dumnezeu, Fenana i-a dăruit de-a lungul vieții mai mulți fii. În schimb Ana nu putea să-i dăruiască soțului ei niciun prunc. Disprețuită de societate si de cei din familie, Ana a alergat la ultima sa speranță - mila lui Dumnezeu!
„Şi a căutat Domnul la smerenia Anei, auzindu-i rugăciunea, şi i-a dezlegat nerodirea ei. Astfel, Ana a zămislit în pântece şi, după împlinirea vremii, a născut un fiu, pe care l-a numit Samuel, care se tălmăceşte cerut de la Dumnezeu”.

Așa s-a născut profetul Samuel, cel care l-a uns pe Saul rege peste poporul evreu, si apoi pe David. 
Sfânta Ana a rămas un model de credință nestrămutată a mamei care isi pune toată speranța sa în Dumnezeu.

SAUL

Saul oarecând, dacă a pierdut asinele tatălui său, suflete, degrab a aflat în schimb împărăţia; dar păzeşte-te să nu greşeşti, alegând mai degrabă poftele tale cele dobitoceşti, decât împărăţia lui Hristos.

Saul a fost primul împărat al Israelului
În prima parte a domniei sale el s-a aratat a fi un domnitor iertător, omenos şi drept, reuşind numeroase victorii împotriva diverselor popoare duşmane (amoniţii lui Nahas, filistenii, amaleciţii, moabiţii, edomiţii).
El s-a facut vinovat apoi de uzurparea preoţiei şi neascultarea poruncii Domnului, care i-a cerut sa-i nimiceasca in totalitate pe amaleciţi, motiv pentru care va sfarsi prin a-si va pierde tronul.

În locul său a fost uns rege David!

REGELE DAVID

David, dumnezeiescul părinte, de a şi greşit oarecând îndoit, suflete al meu, cu săgeata desfrâului săgetându-se, şi cu suliţa robindu-se pentru pedeapsa uciderii; dar tu cu mai grele lucruri boleşti, din pornirile cele de voia ta.

Împreunat-a David oarecând nelegiuirea cu nelegiuire, că a amestecat desfrâul cu uciderea; dar îndată îndoită pocăinţă a arătat. Iar tu, suflete, mai viclene lucruri ai făcut, necăindu-te către Dumnezeu.


David s-a născut în cetatea Betleem, fiind cel de-al optulea și cel din urmă fiu al lui Iesei. 
După ce regele Saul s-a îndepărtat de Dumnezeu (I Regi, 15), Domnul i-a poruncit proorocului Samuel să meargă în casa lui Iesei și să ungă drept rege al Israelului pe fiul acestuia.

Devenit Unsul lui Dumnezeu la o vârstă fragedă, David va fi trimis de tatăl său la curtea regelui Saul, care, abandonându-L pe Dumnezeu, era chinuit de un demon. 
Saul il va indragi caci David era un foarte priceput cântăreț la harpă iar cântarea acestuia îi odihnea sufletul chinuit de demon; 
Saul l-a oprit la curtea sa pe David, numindu-l scutier al său.

Cu ocazia unui razboi, purtat impotriva filistenilor, in urma unui ramasag, David se va lupta cu uriasul Goliat pe care il invinge si chiar il omoara, avand ca arma o simpla prastie!

Domnul i-a dăruit lui David victorie oriunde s-a dus. 

Cand a vrut  sa ridice un Templu lui Dumnezeu, Nathan, proorocul, i-a spus ca Templul va fi construit de unul din urmasii sai! 

Fermecat de Batseba, nevasta lui Urie, un ostas al armatei sale, David trimite nişte oameni s-o aducă la el si se culcă cu ea. 
Cand aceasta ramane insarcinata, spre a-si ascunde pacatul, comite un altul, punand la cale uciderea lui Urie! 
Batseba va deveni sotia lui dar pruncul din pantecele ei va muri.

David s-a cait enorm cand si-a inteles pacatul si Domnul l-a iertat pentru smerenia lui si l-a binecuvantat apoi cu un fiu de la Batseba care va fi Inteleptul Solomon, cel care va si construi Templul!

David oarecând a însemnat cântarea, scriind-o ca într-o icoană, prin care-şi mustră fapta ce a lucrat, strigând: Miluieşte-mă! Că Ţie unuia am greşit, Dumnezeului tuturor; Însuţi mă curăţeşte.
 

David, inspirat de Duhul Sfant, a scris Psalmii!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu