sâmbătă, 23 martie 2024

CANONUL CEL MARE - ISAIA , ESAU, IOV, IACOV; IOSIF SI RUBEN


AUZIT-A PROOROCUL DE VENIREA TA (venirea Mantuitorului)

Isaia este proorocul care l-a prezis pe Mesia cu atâtea amănunte încât Sfinții Părinți l-au numit Evanghelistul Vechiului Testament! Isaia este cel care I-a dat lui Mesia numele de Emmanel, care se tâlcuiește ,,Dumnezeu e cu noi”

ESAU sau ISAV


Lui Esau cel urât asemânându-te, suflete, ai dat amăgitorului tău întâia naştere, a frumuseţii celei dintâi; şi de la binecuvân-tarea părintească ai căzut, şi îndoit te-ai amăgit, ticălosule, cu fapta şi cu gândirea; pentru aceasta acum pocăieşte-te.

Acesta a fost fratele geaman al lui Iacov. La israeliti, întâiului născut ii revenea o parte mai mare din averea parinteasca.
Isav, întâiul născut dintre gemenii lui Isaac și ai Rebecăi, nu avea deloc insa un comportament adecvat. Într-o zi, pentru un simplu blid de linte a vândut de buna voie dreptul de întâi-născut lui Iacov (cf. Fa 25, 30-33). Cunoscand prorocia primită de la Dumnezeu și avand cunostinta de acest eveniment, Rebeca a hotărât ca atunci când Isaac, soțul ei, se va apropia de moarte, să facă tot posibilul ca Iacov să moștenească dreptul de întâi-născut care îi aparținea lui Isav. Iacov a reusit să primească binecuvântarea în locul lui Isav, Isaac fiind aproape orb. Dupa ce Isav afla siretlicul, jură răzbunare, fiind determinat să isi ucida fratele! Iacov este nevoit să plece in Mesopotamia, într-un exil autoimpus, cu pretextul de a-și căuta o soție. Se va întoarce dupa 14 ani și atunci cei doi frati se vor impaca. Iată cum începe cartea prorocului Maleahi: "Prorocia, cuvântul Domnului, către Israel, prin Maleahi: „V-am iubit, zice Domnul! Şi voi ziceţi: „Cu ce ne-ai iubit?” Nu este Esau frate cu Iacov? – zice Domnul; totuşi am iubit pe Iacov şi am urât pe Esau, i-am prefăcut munţii într-o pustietate, şi moştenirea lui am dat-o şacalilor din pustiu." (Maleahi 1:1-3)
- De ce oare l-a urat Dumnezeu pe Isav (Esau)? Poate pentru ca a dispretuit binecuvantarea lui Dumnezeu considerand-o inutila si vanzandu-si dreptul de intai nascut pentru un blid de linte!
"Şi Esau a zis lui Iacov: „Dă-mi, te rog, să mănânc din ciorba aceasta roşiatică, fiindcă sunt rupt de oboseală.” Pentru aceea s-a dat lui Esau numele Edom. Iacov a zis: „Vinde-mi azi dreptul tău de întâi născut!” Esau a răspuns: „Iată-mă, sunt pe moarte; la ce-mi slujeşte dreptul acesta de întâi născut?” Şi Iacov a zis: „Jură-mi întâi.” Esau i-a jurat şi astfel şi-a vândut dreptul de întâi născut lui Iacov. Atunci Iacov a dat lui Esau pâine şi ciorbă de linte. El a mâncat şi a băut; apoi s-a sculat şi a plecat. Astfel şi-a nesocotit Esau dreptul de întâi născut." (Fa 25:29-34)
Deasemenea, Isav (Esau) a nesocotit voia parintilor si si-a luat neveste, fără aprobarea lor, două fete din Cannan și pe Basmat, fata lui Ismael! (Fa 36, 2)
- Dumnezeu l-a iubit pe Iacov, iertandu-i greseala, tocmai pentru stadania lui, pentru lupta sa de a obtine, cu orice pret, binecuvantarea lui Dumnezeu!

IOV

De Iov cel de pe gunoi auzind, o, suflete al meu, că s-a îndreptăţit, n-ai râvnit bărbăţiei aceluia, n-ai avut tăria gândului lui, întru toate care ai cunoscut, în cele ce ai ştiut şi în cele ce te-ai ispitit; ci te-ai arătat nerăbdător.

Dreptul Iov se trăgea din neamul lui Isav, deci din Avraam.
Era extrem de bogat dar şi foarte temător de Dumnezeu, credincios şi milostiv cu cei din jur. Cei şapte fii şi cele trei fiice i-au urmat tatălui lor în bunătate şi credinţă.

Scriptura ne spune ca Dumnezeu a îngăduit diavolului să-l puna pe Iov la incercare, pentru a-i proba credinţa şi a arăta neputinţa diavolului. Iov a rămas astfel si fără avere si fara prieteni şi fara familie, îndurând şi o boală grea. Cu toate astea el nu a renunţat la credinţa lui, ci L-a binecuvântat pe Dumnezeu chiar şi în cele mai grele încercări prin care a trecut.
Dumnezeu, pentru răbdarea şi iubirea alesului Său, i-a redat îndoit tot ce avusese înainte. Iov este astfel exemplul desăvârşit de stăruinţă în credinţă, in pofida oricaror necazuri ori incercari ale vieţii.

IACOV (ISRAEL) si SCARA LUI

Scara lui Iacov o ştii, suflete al meu, care s-a arătat de la pământ spre cele cereşti; pentru ce n-ai avut treaptă tare, credinţa cea dreaptă?
Scara pe care a văzut-o de demult marele între patriarhi, suflete al meu, este arătarea suirii celei de lucrare şi a înălţării gândului; deci, de voieşti să vieţuieşti cu lucrarea şi cu cunoştinţa şi cu înălţarea gândului, înnoieşte-te.

 

Iacov este unul dintre cei trei mari strămoși ai Israelului, alaturi de tatăl său Isaac și bunicul său Avraam.

Potrivit Scripturii, IACOV a fost cel de-al doilea fiu al lui Isaac și al Rebecăi, care a nascut 2 gemeni, Isav (Esau), fiind intaiul nascut. 
Iacov, sfatuit de mama sa, a luat, printr-un siretlic, dreptul intaiului nascut, deghizandu-se cu ajutorul unei piei de animal, profitand de lipsa de vedere a tatalui sau, aflat pe patul de moarte!

Iacov a avut doua sotii - pe Leea și Rahela - si ele i-au nascut 
doisprezece fii și o fiica
Cei doisprezece fii ai lui Iacov au fost:
- Ruben, Simeon, Levi, Iuda, Isahar, Zabulon, Dan, Neftali, Gad, Așer - de la Leea, 
- Iosif si Beniamin, de la Rahela) 
Acestia vor deveni strămoșii celor douăsprezece triburi ale israeliților.

În timpul călătoriei sale spre Mesopotamia, pe când înnoptează într-un loc anume, Iacov viseaza o scară
Și a visat că era o scară, sprijinită pe pământ, iar cu vârful atingea cerul; iar îngerii lui Dumnezeu se suiau și se pogorau pe ea 
(Fac 28: 12).
Dumnezeu ii apare in acest vis pentru prima data asigurându-l :
Pământul pe care dormi ţi-l voi da ţie şi urmaşilor tăi. Urmaşii tăi vor fi mulţi ca pulberea pământului şi tu te vei întinde la apus şi la răsărit, la miazănoapte şi la miazăzi, şi se vor binecuvânta întru tine şi întru urmaşii tăi toate neamurile pământului. Iată, Eu sunt cu tine şi te voi păzi în orice cale vei merge; te voi întoarce în pământul acesta şi nu te voi lăsa până nu voi împlini toate câte ţi-am spus".

Scara, ne spune Sf Andrei in canon, este "arătarea suirii celei de lucrare şi a înălţării gândului"!

La intoarcerea din exilul autoimpus, Dumnezeu il va binecuvanta pe Iacov, ii va schimba numele in ISRAEL si va face un legamant cu el, legamant pecetluit printr-o lupta, fara invingator, intre el si Dumnezeu (Lupta lui Iacob cu Ingerul Domnului

IOSIF CEL DREPT

Lui Iosif cel drept şi minţii lui celei curate, urmează, ticălosule şi neiscusitule suflete, şi nu te desfrâna cu pornirile cele nebuneşti, făcând fărădelege pururea.

Toţi feciorii lui IACOV (ISRAEL) erau voinici şi sănătoşi. Mergeau zilnic cu turmele la păşune. Între fiii lui, cel mai aşezat, mai cuminte si mai intelept era IOSIF.
Într-o zi, Iosif a povestit fraţilor săi visul acesta: 
„Eram la câmp cu toţii şi legam snopi. Snopii mei stăteau drept, iar ai voştri se plecau spre ai mei“. Într-o altă zi, el le-a mai spus un alt vis, prin care „se părea că soarele, luna şi unsprezece stele se aplecau şi se închinau în faţa mea“
Atunci fraţii, starniti de gelozie, s-au mâniat şi au strigat: „Cum! Să ajungi mai mare decât noi şi să ne închinăm ţie? Asta nu se va întâmpla niciodată!“. Şi aşa, fraţii şi-au pus în gând să-l piardă pe Iosif...

Într-o zi, pe când fiii lui erau cu turmele la păşune, bătrânul Iacov îl trimise pe fiul lui cel iubit să-i aducă veşti despre ce fac ei pe acolo. Iosif avea 17 ani. Fiind foarte ascultător şi-a luat repede haina cea frumoasă şi a pornit spre câmp. 
Când era aproape să ajungă la locul în care se aflau fraţii lui, aceştia au zis: „Veniţi, să-l omorâm şi să zicem că l-a mâncat o fiară sălbatică. Tata ne va crede“ 
"Ruben a voit să-l scape (pe Iosif) din mâinile lor, zicând: "Să nu-i ridicăm viaţa!". Apoi Ruben a adăugat: "Să nu vărsaţi sânge! Aruncaţi-l în puţul acela din pustie, dar mâinile să nu vi le puneţi pe el!" 
Iar aceasta o zicea el cu gândul de a-l scăpa din mâinile lor şi de a-l trimite acasă la tatăl său. Când însă a sosit Iosif la fraţii săi, ei l-au dezbrăcat pe Iosif de haina cea lungă şi aleasă, cu care era îmbrăcat, Şi l-au luat şi l-au aruncat în puţ; dar puţul era gol şi nu avea apă. După aceea, şezând să mănânce pâine şi căutând cu ochii lor, ei au văzut venind dinspre Galaad o caravană de Ismaeliţi, ale căror cămile erau încărcate cu tămâie, cu balsam şi cu smirnă, pe care le duceau în Egipt. Atunci a zis Iuda către fraţii săi: "Ce vom folosi de vom ucide pe fratele nostru şi vom ascunde sângele lui? Haidem să-l vindem Ismaeliţilor acestora, neridicându-ne mâinile asupra lui, pentru că e fratele nostru şi trupul nostru". 
Şi au ascultat fraţii lui. Iar când au trecut negustorii Madianiţi pe acolo, fraţii au tras şi au scos pe Iosif din puţ şi l-au vândut pe el Ismaeliţilor cu douăzeci de arginţi. Şi aceştia au dus pe Iosif în Egipt. 
Când însă s-a întors Ruben la puţ şi n-a văzut pe Iosif în puţ, el şi-a rupt hainele!(Fac.37) Pentru a-şi acoperi fapta, fraţii cei nemiloşi au tăiat un ied, au rupt haina cea frumoasă a lui Iosif şi au înmuiat-o în sânge. Seara au dus haina şi i-au arătat-o lui Iacov, spunându-i că fiul lui cel iubit a fost mâncat de o fiară sălbatică.

Iosif va ajunge mare dregator al Faraonului dar si mare patriarh al izraelitilor! 
In Sfanta si Marea zi de Luni (Saptamana Mare) este pomenit blandul Iosif, pentru ca el este o preinchipuire a lui Hristos, Domnul nostru, vandut de Iuda

RUBEN

Lui Ruben asemănându-mă eu, ticălosul, făcut-am sfat necuvios şi călcător de lege asupra lui Dumnezeu celui înalt, întinându-mi patul meu, precum acela pe al tatălui său.

Desi intai nascut intre fiii lui Iacov (Israel), pacatele lui Ruben ii aduc decaderea din drepturi! Caci el avea sa comita adulter cu Bilha, concubina lui Iacov (Israel) (conf.Fac 35:22 ), pângărind astfel "patul tatălui său"! 
Ca pedeapsa pentru păcatul său, şi-a pierdut locul de mostenitor. 
La ultima binecuvantare, Iacov (Israel) nu ii va da lui Ruben partea sa de mostenire ci fiilor acestuia!
Ruben, întâi-născutul meu, tăria mea şi începătura puterii mele, culmea vredniciei şi culmea destoiniciei; Tu ai clocotit ca apa şi nu vei avea întâietatea, pentru că te-ai suit în patul tatălui tău şi mi-ai pângărit aşternutul pe care te-ai suit. (Fac.49:3,4)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu