joi, 14 martie 2019

DESPRE CANONUL CEL MARE AL SF ANDREI CRITEANUL

Canonul acesta, o opera de pocainta,  se citeste in Prima Saptamana a Postului Mare si in Saptamana Mare!


Sfantul Andrei Criteanul  a fost un mare episcop misionar.
S-a nascut la Damasc, sub stapanire musulmana, in jurul anului 660, intr-o familie crestina.
Monah in "Fratia Sfantului Mormant" de la Ierusalim, devine secretar al patriarhului de Ierusalim.
In Constantinopol  i se incredinteaza conducerea unor importante opere social-filantropice,  foarte populare pentru Biserica bizantina din acea vreme. In anul 692, a fost ales episcop de Gortyna, in Creta - de aici a primit si numele de "Cretanul" sau "Criteanul", pe care i l-a dat traditia bisericeasca.

A fost un bun predicator, iar pentru a incuraja participarea poporului la viata Bisericii, a compus o multime de imne liturgice. El este considerat cel dintai autor de canoane liturgice, intre care cel mai renumit este Canonul cel Mare, care  constituie o piesa liturgica deosebit de importanta pentru perioada Postului Sfintelor Pasti.

Acest minunat canon este atat o meditatie biblica cat si o rugaciune de pocainta.

Canonul Sfantului Andrei Criteanul este un dialog al omului pacatos cu propria sa constiinta, iluminata de continutul Sfintei Scripturi. 
Sufletul care se pocaieste plange cu lacrimi amare faptul de a nu fi reusit sa urmeze pilda luminoasa a dreptilor virtuosi ai Scripturii, ci s-a lasat in robia patimilor aflate in multi pacatosi, dintre care unii nu s-au pocait, iar altii s-au mantuit tocmai fiindca s-au pocait.

Cele 250 de stihuri, grupate in 9 cantari, care contin la randul lor stihuri scurte de pocainta ritmate de invocatia "Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma!",  fac o trecere in revista a tuturor figurilor Sfintei Scripturi, de la Adam cel cazut - "Ravnind neascultarii lui Adam celui intai-zidit, m-am cunoscut pe mine dezbracat de Dumnezeu, si de imparatia cea pururea fiitoare si de desfatare, pentru pacatele mele" . 

Muzica Canonului este sublima si intr-un fel minunat ne poarta in intreaga scriptura si cine nu l-a ascultat niciodata nu stie nimic nici despre pacat si nici despre credinta sa. 
Stiu, din experienta mea, ca un om asa-zis corect are senzatia ca el nu este pacatos. Daca parcurgi insa Canonul acesta... ajungi sa iti plangi de mila! 

Canonului scris initial de Andrei Criteanul i s-au mai adaugat o suma de versete astfel ca, in unele manastiri parcurgerea lui dureaza si trei ore! 
Eu adaug aici un link care contine o varianta minim admisa, cantata de profesionisti ai cantarilor liturgice, pe care va invit calduros sa o ascultati.


Va asigur ca merita. Veti fi surprinsi cum o vie dorinta de a  deschide Biblia va va cuprinde, spre a-i cunoaste pe  cei pomeniti in Canon si despre care poate nu aveati idee!

Domnul sa ne dea limpezimea constiintei pentru a ne vedea pacatele si a ne cai! Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu