luni, 25 martie 2019

Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!


Iar după aceste zile, Elisabeta, femeia lui (Zaharia), a zămislit şi cinci luni s-a tăinuit pe sine, zicând: Că aşa mi-a făcut mie Domnul în zilele în care a socotit să ridice dintre oameni ocara mea. Iar în a şasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, Către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit. Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. 

Şi iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a şasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă. 
Şi a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Şi îngerul a plecat de la ea. 
Luca 1, 24-38

Azi sarbatorim Veste cea Buna, cea care anunta marea schimbare, indurarea lui Dumnezeu pentru oameni!
Pacatul, cel venit in lume prin femeie, avea sa fie biruit tot printr-o Femeie!

In urma cu aproape 2000 de ani, intr-o localitate mica si fara importanta, Nazaret, o tanara fecioara primeste, prin Arhanghelul trimis de Dumnezeu, Vestea ca avea sa-L nasca pe Hristos! Maria avea sa accepte cu umilinta si supunere voia lui Dumnezeu, traind destinul unic, de mama a Fiului Omului, a Mantuitorului, Fiul lui Dumnezeu Tatal!

Odata cu asumarea maternitatii in deplina minune, Fecioara Maria asuma soarta mamei indurerate, ce va cunoaste suferinta extrema, aceea de a vedea moartea pe cruce a fiului ei, dar si bucuria suprema, aceea de a-L sti Inviat, Inaltat la Ceruri si Asezat de-a dreapta Tatalui Ceresc!
Prin Cel ce s-a întrupat din sangiuirile Fecioarei Maria, Maica noastra, a tuturor, Hristos, Fiul lui Dumnezeu - Dumnezeu adevarat si om adevarat, nascut si nu facut, de o fiinta cu Tatal, Atoatefacatorul - "iadul s-a robit, Adam s-a chemat, blestemul s-a pierdut, Eva s-a slobozit, moartea s-a omorât, si noi am înviat."
Căci aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiul Său Unul-Născut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede într-Însul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3: 16).
 

Si, atentie: 

Nu a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să se mântuiască prin El” (Ioan 3:17)
 

Minunea nasterii curate este zugravita in icoanele ortodoxe, in mod sombolistic, Maica Domnului avand pe cei doi umeri si pe cap cate o stea.
Aceasta inseamna, in limbaj iconografic, ca Maria a fost fecioara *, a purtat in pantece pe fiul lui Dumnezeu fecioara fiind*, a nascut si a ramas fecioara dupa nasterea Mantuitorului *!
Orice imagine, presupusa a o inchipui pe Maica Domnului, in care nu sunt pictate cele trei stele... este doar un tablou si nici decum o icoana!

Sa ne rugam Maicii Domnului sa ne fie mijlocitoare pe langa Fiul Sau si sa ne miluiasca pe noi!

Sfântă Fecioară Maria, roagă-te pentru mântuirea sufletelor noastre! Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu