vineri, 21 noiembrie 2014

Z 288

VOVIDENIA


Azi sarbatorim darul facut lui Dumnezeu de catre parintii Maicii Domnului.
Știm, din cartile sfinte, că părinții ei au ajuns la o vârstă înaintată fără a avea copii. După multe  rugăciuni stăruitoare, Dumnezeu S-a milostivit de ei, iar Ana a zămislit-o pe Maria. Înainte de a se petrece minunea, cei doi au făgăduit că, de le va fi  împlinită dorința, vor închina Domnului copilul, ducându-l, după tradiție, la Templul din Ierusalim.
Împlinindu-se trei ani de la naşterea Preacuratei Fecioare Maria, Ioachim şi Ana, şi-au adus aminte de făgăduinţa lor.
Ei au dus-o la Templu pe prunca unde, se spune ca a stat in Sfanta Sfintelor pana la 15 ani!


EVANGHELIA ZILEI
Ev. Luca 12, 2-12 

Zis-a Domnul către ucenicii Săi: nimic nu este acoperit care să nu se descopere, şi nimic ascuns care să nu se cunoască. Drept aceea câte aţi spus la întuneric, se vor auzi la lumină; şi ce aţi vorbit la ureche, în odăi, se vor vesti de pe acoperişuri. Deci vă spun vouă, prietenilor Mei, să nu vă temeţi de cei care omoară trupul şi după aceasta nu au ce să mai facă. Vă voi arăta însă de cine să vă temeţi: temeţi-vă de acela care, după ce a ucis, are putere să arunce şi în Gheena; da, vă spun vouă: de acela să vă temeţi. Au nu se vând cinci păsări cu doi bani? Şi nici una dintr-însele nu este uitată înaintea lui Dumnezeu. Chiar şi perii capului vostru toţi sunt număraţi. Deci nu vă temeţi; voi sunteţi mai de preţ decât multe păsări. Eu vă spun: oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, şi Fiul Omului va mărturisi pentru el înaintea îngerilor lui Dumnezeu. Iar cel care se va lepăda de Mine înaintea oamenilor lepădat va fi în faţa îngerilor lui Dumnezeu. Oricui va zice vreun cuvânt împotriva Fiului Omului, i se va ierta lui; dar celui care va grăi blasfemii împotriva Duhului Sfânt, aceluia nu i se va ierta. Iar când vă vor duce în sinagogi, la dregători şi la stăpânitori, nu vă îngrijiţi cum, sau ce veţi răspunde, sau ce veţi zice; pentru că Duhul Sfânt vă va învăţa, chiar în ceasul acela, ce trebuie să spuneţi.

Pentru ca in Evanghelia de azi este vorba despre pacatele impotriva Duhului Sfant, nu e rau sa ne amintim ca ele deriva din cele trei coordonate crestine: credinta, nadejdea si dragostea si ele sunt:

1) nădejdea prea mare în mila lui Dumnezeu;
2) deznădejdea cu privire la mântuirea noastră;
3) împotrivirea clară faţă de adevăr şi lepădarea de credinţa
4) invidia cu privire la acele bunuri duhovniceşti pe care le dobândeşte aproapele de la Dumnezeu;
5) aflarea în păcate şi stăruinţa în răutate;
6) nepăsarea faţă de pocăinţă până la sfârşitul acestei vieţi


Cel care pacatuieste impotriva Duhului Sfant se poate inrai atat de tare incat sa nu-si mai doreasca mantuirea, sa nu mai vrea sa auda de Dumnezeu si sa ii fie indiferenta chiar si moartea. Este vorba de o moarte sufleteasca petrecuta inainte de vreme.
Pacatele impotriva Duhului Sfant, adica impotriva puterii manifestate a lui Dumnezeu, dezradacineaza din suflet credinta si inclinatia omului spre pocainta. Prin cuvintele mai sus amintite, Iisus Hristos nu spune ca aceste pacate nu ar putea fi iertate de Dumnezeu, daca omul s-ar pocai cu adevarat, ci ca acestea impietresc inima in asa masura incat il fac pe om indaratnic spre a se mai intoarce catre Dumnezeu.

O zi binecuvantata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu