miercuri, 3 februarie 2016

IMPARATIA CERURILOR

este telul nostru, al tuturor, fiecare crestin trebuind sa aibe ca scop unic in aceasta viata accesul in Imparatia lui Dumnezeu.

Intrebarea  "cum este Imparatia lui Dumnezeu" au pus-o si apostolii si ne-o punem si noi, incercand sa descifram misterul, taina ascunsa in parabole.
Evanghelia propusa astazi spre meditatie este una care a facut sa curga multa cerneala. 
Simbolul semintei de mustar si al aluatului dospit au inspirat pe multi in fel si chip. 
Parabola aceasta o regasim la Matei, Luca si Marcu, cel din urma avand ceva diferente fata de ceilalti doi, dar si in evanghelia lui Toma - mai putin cunoscuta.
La Toma parabola se prezinta asa:
"Ucenicii I-au zis lui Iisus: Spune-ne si noua cu ce se aseamana Imparatia Cerurilor. El le-a zis lor: Ea este ca un graunte de mustar, mai mic decat toate semintele. Insa cand cade pe pamant arat, creste din el o ramura bogata si devine adapost pentru pasarile cerurilor."

Controversele starnite au derivat din diversele elemente ale ei.
De ce grauntele de mustar, care nu este cea mai mica dintre seminte; de ce aluat dospit, cand azima, folosita atunci, era nedospita; de ce o femeie face aluatul, cand barbatii au fost brutari dintotdeauna, si de ce trei masuri de faina si nu una sau 4?
Frumusetea si natura divina a parabolelor lui Iisus deriva din aceea  ca au, in spatele unei evidente simple, firesti, un mister infinit si o nesfarsita putere de a reinnoi, prin simbolurile folosite, trairea intru credinta, chiar gasirea extazului mistic!
Celor ce vor ajunge in Imparatia lui Dumnezeu li se va dezlega cu siguranta taina acestor simboluri! Pana una, alta, noi, aici, continuam sa visam, sa ne imaginam si sa tanjim dupa ea, straduindu-ne sa ne ridicam, dupa multimea de caderi, de fiecare data cu ajutorul harului si al milostivirii Lui Dumnezeu, care a pus in noi dorinta de a-L cunoaste si de a-L intalni!

Zis-a Domnul pilda aceasta: asemenea este împărăţia cerurilor grăuntelui de muştar, pe care l-a luat omul şi l-a semănat în ţarina sa, şi care este mai mic decât toate seminţele; dar, când a crescut, este mai mare decât toate legumele şi se face copac, încât vin păsările cerului şi se sălăşluiesc în ramurile lui. Altă pildă le-a spus lor: asemenea este împărăţia cerurilor aluatului, pe care, luându-l, o femeie l-a ascuns în trei măsuri de făină, până ce s-a dospit toată. Toate acestea le-a spus Iisus mulţimilor în pilde şi fără pilde nu le vorbea lor, ca să se împlinească cele spuse prin proorocul, care zice: deschide-voi în pilde gura Mea; spune-voi cele ascunse de la întemeierea lumii. Atunci, lăsând mulţimile,
 Iisus trat în casă. Matei 13: 31-36

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu