marți, 2 februarie 2016

ZI DE PRAZNIC


Astazi evocam momentul inchinarii pruncului Iisus lui Domnezeu! Dupa legea iudaica, fiecare intai-nascut de parte barbateasca era
daruit, simbolic, Lui Dumnezeu.

Evenimentul se petrecea la 40 de zile de la nastere, moment al asa-zisei "curatii" a mamei, adica sfarsitul lehuzuei.

Ortodocsii trec aceasta sarbatoare in randul praznicelor ce-L cinstesc pe Mantuitorul Hristos (catolicii cinstind-o pe Maica Domnului cu acest prilej).

Cand batranul Simeon - care stia ca nu va muri fara sa-L vada pe Messia - Il primeste pe pruncul sfant in bratele sale, are loc pentru intaia oara intalnirea intre cele doua lumi, intre cele doua legi - cea veche si cea noua, care tocmai se nascuse !

Trecerea nu a insemnat nici o clipa renuntarea la legile vechi, ci indulcirea lor cu iubire si aprofundarea lor, depasind cadrul unor precepte reci, inscrise pe piatra, si transland spre cel al trairii lor cu mintea si cu inima!

"Şi când s-au împlinit zilele curăţirii lor, după legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului. Precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului. Şi să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel. Şi iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; şi omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel, şi Duhul Sfânt era asupra lui. Şi lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Şi din îndemnul Duhului a venit la templu; şi când părinţii au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, El L-a primit în braţele sale şi a binecuvântat pe Dumnezeu şi a zis: "Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, Că ochii mei văzură mântuirea Ta, Pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, Lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel."   
Iar Iosif şi mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Şi i-a binecuvântat Simeon şi a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi. Şi era şi Ana proorociţa, fiica lui Fanuel, din seminţia lui Aşer, ajunsă la adânci bătrâneţe şi care trăise cu bărbatul ei şapte ani de la fecioria sa. Şi ea era văduvă, în vârstă de optzeci şi patru de ani, şi nu se depărta de templu, slujind noaptea şi ziua în post şi în rugăciuni. Şi venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim. După ce au săvârşit toate, s-au întors în Galileea, în cetatea lor Nazaret. Iar Copilul creştea şi Se întărea cu duhul, umplându-Se de înţelepciune şi harul lui Dumnezeu era asupra Lui."

Luca 2, 22-40

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu