duminică, 21 februarie 2016

PREGATIRI NECESARE

Retrairea Invierii Mantuitorului este o etapa necesara in viata unui crestin. Pentru a simti plenar bucuria Invierii este nevoie de tristetea si durerea indurate de El.
Sufletul nostru trebuie sa aibe puterea sa se inalte odata cu Hristos.

Biserica a randuit anumite etape necesare pentru a avea atentia si capacitatea de a medita profund si a intelege  cele care i-au manat pe oameni la a savarsi pacatul suprem al uciderii Fiului lui Dumnezeu!

Prima treapta a acestui drum duhovnicesc  o urcam astazi, cand a inceput Triodul - perioada liturgica care dureaza pana in Saptamana Mare.
Si incepem cu pilda "Vamesului si Fariseului", o parabola scurta, poate cea mai scurta, care atinge multe probleme...

Exemplul dat de Mantuitorul are darul de a ne invata ca rugaciunea este o taina in care se pune umilinta si in care multumirea de sine nu are loc. Ca nimeni nu este indreptatit a se socoti superior, nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni, mandria si desconsiderarea aproapelui putand sa stearga orice alte fapte bune!
Rugaciunea facuta cu ravna, smerenie si cu asumarea pacatului... rascumpara sufletele pierdute.
Si toate astea sunt cuprinse in doar 5 versete!

PILDA  Vameșului și a Fariseului
Luca 18, 10‑14
Zis‑a Domnul pilda aceasta: Doi oameni s‑au suit la templu ca să se roage: unul era fariseu și celălalt vameș. Fariseul, stând drept, așa se ruga în sine: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, prea desfrânați, sau ca și acest vameș. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câștig. Iar vameșul, departe stând, nu voia nici ochii să‑și ridice către cer, ci‑și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului! Zic vouă că acesta s‑a coborât mai îndreptat la casa sa decât acela. Fiindcă oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu