luni, 14 septembrie 2015

14 SEPTEMBRIE

Scurta istorie:

Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost 
descoperita, la Ierusalim, din voia lui Dumnezeu,  prin mijlocirea Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin. Inălţarea ei solemnă  a fost facuta, în văzul poporului, de către Patriarhul Macarie al Ierusalimului, în ziua de  14 septembrie  335.  
In anul 629, in timpul împăratului bizantin Heraclius, Crucea a fost readusa de la perşi. Zaharia, Patriarhul de atunci al Ierusalimului, a înălţat-o în văzul credincioşilor, la 14 septembrie 630, si a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt (a Sfintei Cruci) din Ierusalim. 

Azi, de Ziua Crucii, ne luam ramas bun definitiv de la vara care ne-a schimbat un pic ritmul rugaciunii...
Omul nou se tulbura in ale lumii in timpul verii, cand zilele sunt lungi si noptile prea scurte! Ferice de cine reuseste sa-si tina cumpatul!
 
 Ziua aceasta este un nou prilej de pocainta, zi in care Crucea Lui Hristos si crucea noastra se unesc cu lacrimi si iubire. Prin suferinta de pe Cruce El a biruit moartea si a invins pacatul, dandu-ne noua sansa mantuirii!

"Crucea Mântuitorului Iisus Hristos, pe care a dus-o Simon Chirineanul în spate şi a dus-o şi El şi lângă care stăteau Maica Domnului şi celelalte fe­mei mironosiţe, este crucea cea materială, crucea pro­priu-zisă, crucea lui Hristos cea din lemn, cea din ma­te­rie.  (...) 
... Multe trebuie spus că sunt crucile: este crucea celor că­să­toriţi, este a celor feciorelnici, este crucea celor bolnavi, es­te crucea celor călători, este crucea ostaşilor, şi multe mii de feluri de cruci, dar toţi trebuie să ducă o cruce pen­tru dragostea lui Iisus Hristos, ca să se poată mân­tui."
Pr. Ilie Cleopa