vineri, 5 martie 2021

FEMEILE VECHIULUI TESTAMENT - MIRIAM (MARIAM)


Miriam este prima femeie amintita in randul profetilor (Iesirea 15:20). 
A fost fiica lui Amram si Iokebed si sora mai mare a lui Moise si a lui Aaron. Ea este cea care a vegheat cosuletul de papura in care se afla fratele ei, Moise, si care plutea pe apele Nilului (Iesirea 2). 

Cand fiica Faraonului a descoperit pruncul, Miriam, la indemnul mamei sale, a intervinit in mod  providential, facand in asa fel incat Moise sa fie alaptat la sanul maicii sale,  aceasta era numita doica.

Miriam poarta un nume simbolic, care se traduce prin „preaiubita”, Ea si fratele ei, Aaron, s-au  impotrivit fratelui lor, Moise, pentru ca acesta se casatorise cu o etiopianca, Sephora! 
Amandoi au sustinut ca Dumnezeu nu putea grai numai lui Moise (Numerii 12:1-6).

Comportarea ei a aprins mania Domnului, razvratirea sa aducandu-i chiar imbolnavirea de lepra alba, corpul ei devenind pe jumatate putred (Numerii 12:9-12). 
La interventia lui Moise, sora sa va fi inchisa in afara taberei timp de sapte zile, dupa care va fi vindecata de lepra si reprimita in comunitatea poporului lui Israel (Numerii 12:13-15).

Profetesa Miriam a fost martora asupririi propriului popor de catre puterea egipteana, participand sufleteste la suferintele fratilor ei si la lupta de eliberare a poporului sau (Iesirea, capitolele 4 pana la 11).

Dupa iesirea din Egipt si trecerea miraculoasa prin Marea Rosie, Miriam, conducand corul femeilor lui Israel, a cantat un imn de slava lui Dumnezeu: 
„Sa cantam Domnului, caci cu slava S-a preaslavit! Pe cal si pe calaret in mare i-a aruncat!” (Iesirea 15:21). 

Impreuna cu conationalii sai, Miriam va continua drumul spre Tara Sfanta, insa, in pustiul Sinai, in locul de la Cades, ea a trecut la cele vesnice, fiind inmormantata chiar acolo (Numeri 20:1). 

Miriam, ca si fratele ei, Moise, care a avut indoieli in Canaan, nu a avut parte de intrarea in Tara Fagaduintei! 
Dumnezeu i-a pedepsit cu moartea pe toti cartitorii, cu exceptia lui Iosua si Caleb.

Darul profetic al lui Miriam s-a concretizat in preamarirea lui Dumnezeu si in imbarbatarea poporului evreu in vremurile de restriste ale istoriei sale. 

Prin toata activitatea sa si prin exemplul moral al vietii sale, profetesa Miriam si-a inscris numele intre oamenii de cinste ai neamului ei.



Sursa: Un suflet ortodox

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu