miercuri, 25 iunie 2014

Z 139
 
"Omule, toate le-ai luat de la Dumnezeu. Si intelepciune, si gand, si mestesug, si minte. Si toate iti sunt supuse tie. Cele de pe pamant, cele din ape si din vazduh, care ti s-au dat tie spre hrana. Insa ti s-au dat imprumut, ca sa multumesti lui Dumnezeu pentru ele, prin dreptate, dragoste, blandete, smerenie, si milostenie. Iar El iti va da tie daruri pe care ochiul nu le-a vazut si urechea nu le-a auzit, nici la inima omului nu s-au suit, pe care le-a gatit Dumnezeu celor ce-l iubesc pe El.
Omule, cat esti in privelistea acestei vieti, pana ce targul nu se risipeste, cumpara-ti tie, mila lui Dumnezeu, cu milostenie la saraci.
Cu smerenia cumpara-ti vesnica slava.
Cu dreptatea, viata cea nesfarsita.
Cu curatia, cununa cea nevestejita.
Cu blandetea cumpara intrarea in rai.
Cu rugaciunea, viata impreuna cu ingerii.
Cu osteneala cumpara-ti odihna.
Cu privegherea, fata nevazutului Dumnezeu.
Cu postul si cu setea, desfatarea bunatatilor celor vesnice.
Omule, sa-ti fie in cap mintea si priceperea  iar in ochi privirea la Dumnezeu; partea cea de jos sa-ti fie pamantul in care vei merge. In urechi sa-ti fie ascultarea Sfintelor Scripturi, in piept suspinarea pentru pacate. Pe limba sa-ti fie adevarul, in gura rugaciunea. In maini darea la saraci, in inima nemanierea. In trup sa-ti fie curatia, in pantece infranarea. Iar in genunchi inchinaciunea catre Dumnezeu. De vei pazi acestea vei fi fiu al Luminii, partas al imparatiei cerurilor, mostenitor al bucuriei celei vesnice si cetatean al Ierusalimului celui de sus."
EVANGHELIA ZILEI
MATEI 10 / 10-22

Zis-a Domnul ucenicilor Săi: iată Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor. Deci fiţi înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca şi porumbeii. Feriţi-vă de oameni, căci vă vor da pe mâna sinedriilor şi în sinagogile lor vă vor bate cu biciul. Chiar înaintea domnilor şi a împăraţilor veţi fi duşi pentru Mine, ca mărturie lor şi păgânilor. Iar când vă vor da pe voi în mâna lor, să nu vă îngrijiţi cum, sau ce veţi vorbi, căci se va da vouă în acel ceas ce să grăiţi, fiindcă nu voi veţi fi cei care veţi răspunde, ci Duhul Tatălui vostru, Acela va grăi prin voi. Va da frate pe frate la moarte şi tată pe fiu; şi se vor scula copiii asupra părinţilor şi-i vor omorâ. Iar voi veţi fi urâţi de toţi pentru numele Meu, dar cel care va răbda până la sfârşit, acela se va mântui.