sâmbătă, 12 martie 2022

SAMBATA A FOST FACUTA PENTRU OM...

Fragmentul citit astazi din Evanghelia dupa Marcu, ne aduce din nou in atentie Sabatul. 

Ce era de fapt interzis si ce era permis in ziua sabatului?

Sâmbăta era - si este - principala zi de sărbătoare saptamanala la evrei, zi in care, slavind ziua de odihnă a Creatorului (care, conform Scripturii, după cele șase zile de lucrare la facerea lumii -Geneza/Facerea -  a saptea zi s-a odihnit) se rugau si nu ieseau la munca campului sau la alte activitati lucrative, aducatoare de castig. 
Potrivit religiei iudaice, era si este interzis să se lucreze în ziua de sâmbătă.


Odată cu venirea Mântuitorului, accentul nu mai cade pe valoarea şi importanţa sărbătorii, ci pe relaţia directă şi personală a omului cu Dumnezeu. 

Deşi în activitatea Sa pământească Hristos nu a contestat niciodată valoarea spirituală a sabatului, totuşi, datorită interpretarilor exagerate, care deveniseră din ce în ce mai multe, Mântuitorul se exprima, incercand sa arate adevăratul sens al sâmbetei, condamnand excesele de zel ale fariseilor!

După ce ucenicii Săi sunt acuzaţi că au cules spice în zi de sâmbătă - cand, de fapt, ei au luat cateva graunte ca sa-si astampere foamea - El le spune fariseilor: "Sâmbăta a fost făcută pentru om, nu omul pentru sâmbătă. Astfel că Fiul Omului este Domn al sâmbetei" (Marcu 2, 27-28)!


„În vremea aceea, pe când mergea Iisus într-o sâmbătă prin holdele de grâu, ucenicii Lui, în drumul lor, au început să smulgă spice. Și fariseii Îi ziceau: Vezi, de ce fac sâmbăta ce nu se cuvine? Iar Iisus le-a răspuns: Oare niciodată n-ați citit ce a făcut David când a avut trebuință și a flămânzit, el și cei ce erau cu el? Cum a intrat în casa lui Dumnezeu, în zilele lui Abiatar arhiereul, și a mâncat pâinile punerii-înainte, pe care nu se cuvenea să le mănânce decât numai preoții, și a dat și celor ce erau cu el? Și zicea lor: Sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă. Astfel că Fiul Omului este Domn și al sâmbetei. Și iarăși a intrat în sinagogă. Era acolo un om având mâna uscată. Și Îl pândeau pe Iisus, să vadă dacă îl va vindeca sâmbăta, ca să-L învinuiască. Și a zis omului care avea mâna uscată: Ridică-te în mijloc! Apoi a zis lor: Se cuvine, sâmbăta, a face bine sau a face rău, a mântui un suflet sau a-l pierde? Dar ei tăceau. Atunci, privindu-i cu mânie și întristându-Se de învârtoșarea inimii lor, a zis omului: Întinde mâna ta! Și a întins-o, iar mâna lui s-a făcut sănătoasă.” MARCU 2:23-28; 3:1-5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu