joi, 8 septembrie 2022

DUMNEZEU CA OASPETE


„În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Și ea avea o soră ce se numea Maria, care, așezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui. Iar Marta se silea cu multă slujire și, apropiindu-se, a zis: Doamne, oare nu socotești că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i, deci, să-mi ajute. Și, răspunzând, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te îngrijești și pentru multe te silești, dar un singur lucru trebuie: căci Maria partea cea bună și-a ales, care nu se va lua de la ea. Și, când zicea El acestea, o femeie din mulțime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat și fericit este pieptul la care ai supt! Iar El a zis: Așa este, dar fericiți sunt și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el.” Luca 10, 38-42; 11, 27-28

De sarbatoarea Maicii Domnului se citeste acest pasaj evanghelic, din Evanghelia dupa Luca, dar nu pentru ca unul din personajele pericopei este Maria, sora lui Lazar!

In Evanghelia dupa Luca, putem observa ca pildele sale au mai mereu două personaje extreme: vameșul și fariseul;  bogatul și săracu, tâlharul bun și cel rău, Simon leprosul și femeia păcătoasă, fariseul și hidropicul... iar, în această pericopa, Marta și Maria.

De altfel in toate si in noi, toti, exista un dualism: in sinele nostru sunt mereu doua personaje si cred ca sinergia acestor entitati inseamna echilibru! 
Lumea toata este intr-un exhilibru fragil, balansand intre extreme: bine si rau, frumos si urat, diabolic si divin...
În textul nostru extremele sunt Marta și Maria, 
surorile lui Lazar, cel inviat din morti, de catre Iisus Domnul si intruchipeaza două moduri diferite de a-L primi pe Domnul, care le intrase în casă. 

Marta, gazda plina de zel, se zdrobeste toata muncind ca toate sa iasa bine; este, evident, agitata, frământată si suparata cand isi da seama ca este chiar depasita de probleme. Initial tine să facă singura multe lucruri, sa primeasca exclusiv laudele musafirului, să fie perfecta in ochii Lui, să facă fata cu succes acelei vizite speciale!

Simtind insa ca ii e greu sa faca ce isi propusese, Marta este furioasa pe Maria pentru ca nu o ajuta, si indrazneste chiar sa-I spuna asta Domnului Iisus, care considera ca Maria a ales ce trebuia: sa asculte cuvantul lui Dumnezeu!

Pentru Marta, prezența Domnului înseamnă complicatii, muncă si griji. Pentru Maria, prezența Domnului este o binecuvantare si nu face decat sa soarba cuvintele rostite de Iisus! 

Daca tot este pericopa, putem gasi multe puncte in care sa ne regasim!
Modul nostru de a trăi credința se aseamana cu zdroaba Martei, care se implică, face multe lucruri, vrea sa fie apreciata pentru asta și-i critică pe cei care fac altfel!
Pentru Maria, insa „a face” este mai întâi de toate „a asculta”.

Pot primi musafiri, facand un dineu reusit, dar daca abia astept sa plece oaspetii... nu am fost gazda ci doar mi-am prezentat talentele!
A fi gazda… înseamnă a te lasa invadat de gandurile, de ideile, de sentimentele celui ce ti-a trecut pragul, inseamna sa-l asculti!  
Asta inseamna a primi. Și acest lucru este cu totul altceva!
A fi gazda înseamnă a da spațiu persoanei pe care vrei să o primești (in casă, la masă), a o onora in totul, iar găzduirea desavarsita  este ascultarea celuilalt.

Dumnezeu este Cuvântul, El este Mirele, iar noi suntem ascultătorii Cuvântului! Ascultand, devenim ca El!
Dacă însă traim in functie de munca noastra și de cuvintele noastre, de ideile si fantasmele noastre, devenim asemenea fariseilor, drepți poate, dar toată dreptatea este formala, de fatada! 
Și acesta este felul asa-zis caldut de a trai creștinismul.

Comportamentul Martei este unul copilaresc. Ea vrea să merite,  sa ii placa Mantuitorului prin ce face, să cumpere mulțumirea, aprecierea Lui. 
Dupa unii exegeti, Maria este considerata a fi femeia desfranata care a spalat picioarele Mantuitorului cu lacrimi si le-a sters cu pasul sau!
Presupunand ca asa era, Maria a facut un mare pas inainte! 
Îl primește pe Iisus fara sa se arata cine nu e, stă lângă El, oferindu-I atenția și afecțiunea ei totală… Marta insa este, duhovniceste, in urma Mariei…

Unii tin să-i placă lui Dumnezeu, de parca Dumnezeu ar avea nevoie de lucruri pentru a-I plăcea. 
Sunt multi aceia care vor să se mântuiască exclusiv prin ce fac ei!
Unii se comporta de parca Dumnezeu este un despot a carui bunavointa trebuie castigata prin donatii!

Mântuirea este iubirea gratuită pe care ne-o ofera Dumnezeu… 
Dumnezeu ma place cum sunt, ma iarta si ma mangaie, caci sunt creatia Sa! 
Problema este exact invers: 
Dumnezeu este Cel Care vrea sa-L iubesc! El ma iubeste infinit si acestei iubiri eu trebuie sa-i raspund cu iubire - pentru El si pentru ceilalti!

Asta nu înseamnă că eu, iubindu-L tot mai mult și străduindu-mă din răsputeri, până la a si muri pentru El, voi merita iubirea Sa… Nici un om nu merita atata iubire cata ne da Dumnezeu!… 

Omul trebuie doar sa ajunga să înțeleaga că Dumnezeu il iubește, indiferent de incercarile prin care trebuie sa treaca! Atunci el va simti plăcerea și gustul de a trai prin si cu aceasta iubire. Abia atunci va putea iubi așa cum este iubit. 

Iubirile noastre, daca nu sunt asa... sunt trairi egoiste, caci se refera la noi, eu-ul fiind personajul principal - sotul MEU, copilul MEU, mama MEA etc! 
Iubirea care se naste din iubire, din convingerea ca esti iubit, este o iubire pentru care jertfa este o binecuvantare!
Altfel putem sa numim sentimentele, trairile, cum dorim, dar iubirea desavarsita este cu totul altceva!

Marto, Marto, te îngrijești și pentru multe te silești, dar un singur lucru trebuie: căci Maria partea cea bună și-a ales, care nu se va lua de la ea. zice Mantuitorul! 
Acest singur lucru este Cuvântul pe care-l ascultă Maria, acel Cuvânt care vorbeste despre pătimirea lui Iisus pentru noi…

Noi uram suferinta, dorim doar huzur, sanatate, prosperitate! 
Iisus insa a acceptat, din iubire, sa fie sarac, umil si sa moara ca un talhar! 
Multi crestini merg la biserica sperand ca asa vor fi feriti de necazuri si de boli! Le poti avea pe toate... dar fara iubire ce esti?

DACA DRAGOSTE NU AM, NIMIC NU SUNT! (1 Corinteni)

Fragmentului din cap 10 i se mai adauga azi un verset din cap. urmator, asta pentru a fi clar de ce Maria a ales partea cea buna care nu se va lua de la ea: cuvantul!

... "o femeie din mulțime, ridicând glasul, I-a zis:Fericit este pântecele care Te-a purtat și fericit este pieptul la care ai supt!
Iar El a zis: Așa este, dar fericiți sunt și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc pe el.” 

Versetul face aluzie la Maria, Maica Domnului! 
Ea a fost aceea care a ascultat si a crezut Cuvântul lui Dumnezeu. Ea este maică pentru că a primit Cuvântul in launtrul sau, spunand „da”. 
Maria este maică nu doar pentru că L-a născut pe Iisus ci pentru ca, ascultand Cuvantul Lui Dumnezeu, a acceptat, L-a primit, L-a iubit si L-a aparat pe cel pe care Domnul i l-a daruit! 

Dumnezeu e Cuvânt. 
Prin Cuvânt a făcut lumea! A zis si s-a facut
Poate face totul prin Cuvant. 
Dar un singur lucru nu poate, dacă noi nu Îi permitem. 
Nu putem deveni fiii Sai, adică egali cu El, cu forta, adica daca refuzam sa ascultam Cuvântul Său!
Putem sa aprindem candele, sa nu spalam in zi de sarbatoare, ori sa vopsim oua de Pasti... dar daca nu ascultam Evanghelia in Biserica, Tatal Nostru nu ne este o rugaciune de folos, caci El nu ne poate fi Tata!

Amin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu