duminică, 19 decembrie 2021

CUM SUNT CRESTINII FII AI LUI AVRAAM, RUDE ALE DOMNULUI SI FII AI LUI DUMNEZEU

Duminica dinaintea Nasterii Domnului prilejuieste reamintirea genealogiei lui Iisus. 

Despre originea umana a lui Iisus ne spun doua din cele 4 evanghelii. 
Lista stramosilor Mantuitorului, in Evanghelia dupa Luca incepe cu Iisus si se termina cu Adam, in timp ce cea dupa Matei, citita azi, coboara de la Avram la Iisus, asezat ..."ultimul pe lista"!

Intre alte diferente de abordare, dintre cel doi evanghelisti, notam numirea, deloc la întâmplarea, a 5 femei (despre 4 dintre ele puteti citi pe scurt cate ceva, dand click pe nume!)
Este vorba de TamaraRahav, Rut, Batşeba şi Fecioara Maria - prezenta doar in Evanghelia dupa Matei (spre deosebire de cea dupa Luca, in care sunt numiti doar barbatii - la evrei nefiind obiceiul de a face genealogia in linie feminina!)

După cum Adam stă la începutul vechii umanităţi, tot astfel Mântuitorul stă la începutul unei noi umanităţi, doar că descendenţa Sa nu mai ţine de ordinea firii, ci ţine de ordinea supranaturală a naşterii Sale prin Duhul Sfânt!


Evangheliile vor demonstra Miracolul Nasterii si Misiunea Fiului -  care va implini planul dumnezeiesc prin jertfa Crucii!

Dar toti venim de undeva, ne tregem din cineva! Si toti suntem fiii lui Dumnezeu! Dar sa vedem in ce fel, din ce semintie venim.

Predica de astazi mi-a amintit de acest text, care apartine Pr Cleopa.
Ma gandesc ca este foarte interesant, dovedind inca o data ca Dumnezeu are o lucrare universala, greu de contestat!
Vazand astfel lucrurile, micile noastre accese de a ne crede cu ceva mai presus decat altii, devin absolut ridicole! 
Nimeni nu este nici mai bun, nici mai rau, nici perfect curat nici total pacatos!... 
Mai presus de orice insa, trebuie sa stim ca toti provenim din acelas "arbore" !
Ramane doar sa constietizam! 
CITITI CELE DE MAI JOS!

"Noe este al doilea Adam al omenirii, pentru că el singur cu încă şapte suflete au fost scăpaţi de Dumnezeu cu viaţă în vremea potopului.

El a avut trei fii: Sem, Ham şi Iafet. 

Pe Sem l-a binecuvântat tatăl său, Noe, zicând: Binecuvântat să fie Domnul Dumnezeul lui Sem, iar Canaan (fiul lui Ham) să-i fie rob. 

Pe Iafet, de asemenea, l-a binecuvântat, zicând: Să înmulțească Dumnezeu pe Iafet;

Iar pe Ham l-a blestemat, pentru că a văzut goliciunea tatălui său, zicând: Blestemat să fie Canaan! Rodul robilor să fie la fraţii săi (Fac. 9, 25-27).

Datorită păcatelor lui Sem, pământul Palestinei a fost mai târziu ocupat de popoarele canaaneice, care se trag din Ham. 

De aceea a fost chemat Avraam din ţara Ur în Canaan ca să moştenească pământul stămoşului său, Sem! 

Pentru aceea şi Moise a întors poporul ales din Egipt în pământul făgăduinţei, adică în ţara Canaanului, care este dat lor de Dumnezeu după potop. 

Dar, după cum ştim din Vechiul Testament, evreii au biruit aproape toate popoarele canaaneice din Palestina, afară de cinci cetăţi pe care Dumnezeu nu le-a dat în mâinile evreilor, pentru ca prin aceste popoare păgâne să-i smerească pe evrei când vor greşi înaintea lui Dumnezeu. 

Deci, ori de câte ori evreii supărau pe Dumnezeu, El îi lăsa să cadă în mâinile celor cinci popoare păgâne, printre care au fost şi filistenii

Sfinţii Părinţi spun că Dumnezeu face tot aşa şi cu creştinii şi chiar cu bărbaţii sfinţi. Le lasă unele slăbiciuni şi patimi fireşti nebiruite de ei, precum mânia, somnul, foamea, lenevia, gândurile, imaginaţia, ispitele trupeşti, cu scopul să-i smerească, ca să nu cadă în păcatul mândriei. La sfârşitul vieţii, însă, Dumnezeu le ridică aceste patimi şi prin mila Lui se mântuiesc. Căci fără mila Lui nici sfinţii nu se pot mântui, după cuvântul care zice: În dar sunteţi mântuiţi."

"Avram a fost al unsprezecelea patriarh, de la Sem, fiul lui Noe.

El a avut trei femei, prin pronia lui Dumnezeu, ca prin ele să unească toate cele trei grupe de popoare care se trag din seminţia lui Noe!

Astfel, 
  • din Sarra, care era din neamul lui Sem, intaiul fiu al lui Noe, se trage seminţia evreiloradică semiţii. 
  • din Hetoria (Chetoria), care este din neamul lui Iafet, al doilea fiu al lui Noe, se trag popoarele Asiei şi Europei, adică iafetiţii
  • din Agar slujnica, a treia femeie (a lui Avraam), care este din neamul lui Ham, al treilea fiu al lui Noe, se trage seminţia agarenilor sau a arabilor, numiţi şi hamiţi.
Deci, prin cele trei femei, Avraam a devenit părinte al tuturor seminţiilor pământului, adică :
  • al semiţilor (al evreilor), 
  • al iafetiţilor, adică al creştinilor (indo-europenilor), şi 
  • al hamiţilor, adică al arabilor. 
Când toate aceste trei seminţii vor crede în Hristos, atunci se vor uni toate popoarele şi va fi o turmă şi un păstor.

Noi, creştinii, suntem fii ai lui Avraam prin credinţa lui Isaac, care simbolizeaza jertfa lui Hristos, şi prin femeia lui, Heturia

Semiţii sunt fiii lui Avraam prin Sarra, iar hamiţii (arabii) sunt fiii lui Avraam, prin Agar slujnica. 

Dar noi, creştinii, suntem fiii lui Dumnezeu prin credinţa în Iisus Hristos, care este mult mai de preţ decât a fi fiul lui Avraam prin sânge, cum sunt evreii şi arabii. "

(Ne vorbește Părintele Cleopa, Isaac. (fiul al lui Avraham) - intaiul patriarh al iudeilor - si al Sarei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu